Sport téli olimpia 2018

Őrület, ausztrál egy téli sport dobogóján

Kanadai nyert egy ausztrál és egy japán előtt. Döbbenetesen fejlődnek az ausztrálok extrém számokban.

Végleg lezártultak a síakrobatika mogul számának versenyei Phjongcsangban, miután lezajlott hétfőn a férfi mogul szám döntője is. Akár papírformának is mondható, hogy a többkörös verseny legutolsó körében a kanadai Mikael Kingsbury hozta el az aranyat. Szocsi ezüstérmese most is parádésan vette a buckákat, az ugrásai is látványosak és jól kivitelezettek voltak, az érkezésekkel sem volt gondja.

Tízemeletről ugranak, buckán ölik a térdüket, félcsőben pörögnek
A téli olimpia leglátványosabb sportjait az extrémek világából emelték át. Tátva marad az ember szája a trükkök és esések láttán.

A második helyezett az ausztrál Matt Graham lett, aki Szocsiban még egész messze volt a dobogótól. Ez azért meglepő, mert Ausztrália nem az a tipikus téli nemzet, nem sok sípálya és nem túl hideg éghajlat jellemzi, de az utóbbi években feljöttek az ausztrálok az extrémebb számokban, így a síakrobatikában és a hódeszkában is.

A bronzérmet a Kingsburyt egy idei világkupa futamon már megverő japán Daicsi Hara szerezte meg. Az egyik érdekesség, hogy csak a három dobogós teljesített 80 pont fölött (a pontszám több bíró értékelésének átlaga, a lejutás idejét, a buckasízés szépségét, az ugrások minőségét is értékelik), a másik érdekeség, hogy a norvég Vinjar Slatten jó kört mehetett volna, de óriásit hibázott, majdnem bukott is, így hatodik lett (legalább nem esett ekkorát).

Síakrobatika, férfi mogul végeredmény:

1. Mikael Kingsbury (Kanada) – 86,63 pont,
2. Matt Graham (Ausztrália) – 82,57 pont,
3. Daicsi Hara (Japán) – 82,19 pont.

(Kiemelt kép: The Yomiuri Shimbun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik