Élő Sport

Super Bowl-győztes a Philadelphia Eagles

A Patriots tízből nyolcszor megverte volna az Eaglest, de az 52. Super Bowlt az Eagles nyerte.

A Philadelphia először, vagy a New Englad hatodszor? Ez volt az este legfontosabb kérdése az LII Super Bowl előtt. A meccset Minneapolisban rendezték, az amerikai himnuszt pedig Pink énekelte.

A meccs eleje a Phillyé volt, bár volt egy mezőnygólváltás az első negyedben, egy touchdownnal az Eagles került előnybe, még ha ki is maradt a jutalomrúgás. A második negyed egy kihagyott Pats mezőnygóllal indult, majd az Eagles szerzett TD-t, de az extra pont megint kimaradt.

Kapaszkodott a New England, de Tom Brady nem tudott elkapni egy könnyűnek tűnő trükkös passzt. Utána Nick Foles megmutatta, hogyan kell ezt, TD-t ért el, ezúttal pedig jött a plusz egy pont is.

Miután a félidőben fellépett Justin Timberlake, utána a Patriots ragadta magához a kezdeményezést, a negyedik negyed elejére pedig fordítani tudtak. Nem sokáig örülhettek, egy necces, de szabályos Zach Ertz TD-vel megint fordított a Philly, majd egy mezőnygóllal a meccset is bebiztosították.

Az Eagles végül 41-33-ra nyert és története első Super Bowlját húzta be. Nem mellesleg ez volt minden idők második legtöbb pontot hozó nagydöntője.

A csereirányító Foles 373 yardot passzolt össze, ebből három TD volt, illetve volt egy elkapása, őt választották az MVP-nek. Brady 505 passzolt yarddal zárt, szintén három TD-átadással.

Eredmény – Super Bowl LII

Philadelphia Eagles – New England Patriots 41-33

Két negyed között Morgan Freeman csúnyán le lett rappelve

Az egyik legjobb a Super Bowl-ban, hogy iszonyú komolyan veszik a reklámosok a szüneteket, és minden ötletüket összekaparják, hogy szülessen valami ilyesmi. Freeman hősiesen tátogta Missy Elliottot, de Tyrion Lannister (Peter Dinklage) Busta Rymes alteregója verhetetlen.

És ha már reklámok, hadd mutassam meg a két évvel ezelőtti kedvencemet. Nem tudom, miért, és nem akarok róla beszélni.

PUPPYMONKEYBABY. 

15-3 az Eaglesnek

A Pats rengeteget hibázik, a Philly pedig rendületlenül jött előre. A kétpontosuk viszont nem jó, így csak 6 ponttal növelték az előnyüket.

Őrület van emberek, őrület

Ez az Amendola passz Bradynek, amit az előbb láttunk, csak a harmadik alkalom volt, amikor a klasszis irányítót elkapóként keresték. Az első kettőt elkapta, ezt már nem.

Q&A: Mi számít szabálytalannak?

Kérdés: Az előbb brutálisan, fejjel felökleltek valakit a pályán, de itt a szerkesztőségben ádáz vita bontakozott ki a tudatlanok és fanatikusok között, túlment-e a durva mozdulat minden határon. A kérdés az, hogy ha ez bíróilag megtorlatlan maradt, akkor mi az, ami már büntetést von maga után?

Válasz: Csabi sárga zászlót adott volna a mozdulatra, a védő nem ütközheti le a támadót fejjel. 5-10-15 yardról indulhat ilyenkor a sértett csapat támadása, de a szankcionálási skála igen széles.

Na végre jött egy teaser az új Star Wars-filmhez

Csak egy Super Bowl kellett hozzá, hogy lássunk valamit a május végén mozikba kerülő Han Solo-sztoriról. A Disney amúgy csak hétfőn adja le a hivatalos előzetest, de azért bepréseltek egy 45 másodperces teasert a döntő szünetében. Nem hülyeség, tavaly majdnem 120 millióan nézték csak Amerikában Bradyéket.

Q&A: Mikor rúgnak gólt?

Kérdés: Van az a bazi nagy hangvilla, amibe gólt rúgnak a spílerek, mikor végezhetik el azt a szabadrúgásszerűséget?

Válasz: Amikor a harmadik kísérletre sem sikerül előrehaladni, akkor a támadó csapat (ha megfelelő távolságban van), akkor mezőnygólkísérletet végezhet el. Ha bemegy, három pontot ér. Van még egy opció, touchdown után is lőhetnek, ez az extrapont általában egy, ritkásan két pontot ér.

Durva, amit most láttunk

Mármint, hogy a Pats pontot szerzett egy Super Bowl első negyedében. Az ESPN New England-i szakírója tweetelte, hogy Bill Belichik és Tom Brady ideje alatt ez először fordult elő.

Q&A: Vannak-e állati jósok itt is?

Kérdés: A 2006-os foci vb-n volt a sváb polip, amelyik csápokkal jósolta meg az eredményeket. Most volt ilyen dög?

Válasz: Igen! A People magazin szerint Fiona, a bébi víziló, April, a zsiráf, a dallasi oroszlánok, a Florian nevű borz, pár rája, Jimmy Fallon kiskutyái (ő ugye az USA Fábry Sándor utánzata), malacok stb. Aki a jóslatokra kíváncsi, klikkeljen a hiperhivatkozásra.

Tegye fel a kezét, aki sosem értette a fekete csíkot a focisták arcán!

Rajtam kívül természetesen. Most végre megnéztem, és kiderült, hogy Tom Bradyék kicsit okosak, kicsit divatoznak.

Evileg 1942 óta csíkoznak az NFL-ben, és az egyik verzió szerint a napfény ellen véd a festék, hogy ne vakuljanak meg a játékosok a sisak alatt. De azért be ne vegye senki, hogy a minneapolisi mínusz 17 fokban ez a cél! Szóval egyszerűen csak menő.

Olvasói sztorik