Sport

Fucsovics hősiesen játszott, de nem sikerült megállítani a belgákat

Harmadik egyes mérkőzését is elveszítette a magyar Davis Kupa-válogatott. A legjobb magyar teniszező egy szetten át irányított a világranglista-7. David Goffin ellen.

A pénteki két vereség és a szombaton megnyert páros után a harmadik egyes mérkőzését is elveszítette a magyar Davis Kupa-válogatott Liege-ben, ezzel eldőlt, hogy Belgium jut a legjobb nyolc csapat közé a világcsoportban. A világranglistán hetedik David Goffin négy játszmában győzte le Fucsovics Mártont, aki sokkal jobban játszott, mint két nappal ezelőtt – de csak megizzasztani tudta ellenfelét.

Hungarian Ladies Open és Hungarian Challenger

Nem árt tudni, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea is pályára lép hazai közönség előtt februárban. Előbbi a február 3-tól a selejtezőkkel elrajtoló, 20 millió forint összdíjazású Hungarian Challenger Openen, míg utóbbi február 18-25. között megrendezésre kerülő 250 ezer dollár összdíjazású Hungarian Ladies Open WTA-versenyen. Jegyek itt és itt vásárolhatóak a két eseményre.

Az esélyek nem velünk voltak. Fucsovics még sosem győzött le top 10-es játékost (igaz, tavaly Bázelben a grand slam-bajnok Marin Cilic ellen döntő szett tie breakben kapott csak ki, januárban, az Australian Openen pedig begyűjtötte addigi legnagyobb skalpját a 13. kiemelt Sam Querrey kiütésével). Ráadásul két meccsel és több mint hétórányi játékkal a lábában állt oda, míg Goffin pénteken másfél óra alatt lerendezte Balázs Attilát, szombaton pedig pihent, amíg Fucsovicsék egy ötszettes párosmeccset vívtak (amit ráadásul három játszmában is megnyerhettek volna).

Goffin nagyon stabilan adogatott a mérkőzés elején, a védjegyének számító hosszú labdamenetekkel pedig 3:2-nél kifogott Fucsovicson, egy vonal mellé helyezett fonák nyerővel elvette a magyar adogatását. A következő szervajátékát viszont a megingathatatlanságát ismerve váratlanul, semmire elvesztette, míg Marcinak nem okozott gondot az adogatás, kiegyenlített, majd 5:4-nél ismét megtette ezt, egy 219 km/h-s szervát is bevágva.

6:5-nél azonban az újabb sorsdöntő játékot egy kettőshibával indította Fucsovics, majd szélesre ütött egy tenyerest, 15:40-nél pedig a belga két szettlabdához jutott. Az elsőnél Goffin rontott ugyan, de Marcinak továbbra sem jöttek be az első adogatásai, így a következő pontnál a belga átvette az irányítást, és megnyerte a játszmát érő pontot.

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

A második szett első játékában Fucsovicsnak fogadóként volt esélye, eljutott egyenlőig, 2:1-nél viszont adogatóként kellett fordítania. Megtette, és a játszma közepén végre több könnyű pontot is nyert az adogatásaival – ami fontos volt, mert a jóval pihentebb Goffinnek érezhetően nem okoztak gondot a hosszú labdamenetek. Abban nem bízhattunk, hogy ő fárad el előbb.

Mivel az első játszma breakkel ért véget, a másodikban is a belga kezdett adogatni, Fucsovics pedig rohant az eredmény után – megint sikertelenül. Pedig az utolsó játékban Goffin megbotlott, Marci pedig egy újabb ásszal előnyt szerzett, végül azonban ismét jöttek a hibák, így nem tudott a szettben maradni, az 6:4-gyel megint a belgáé lett.

És újra ő kezdhetett adogatni. Ezúttal azonban ez nem hozott rögtön szerencsét: az első szervajátékát elvesztette. Csakhogy Fucsovics sem tudta hozni a magáét – mintha mi sem történt volna, 1:1-ről folytatták.

Ami viszont utána történt! Fucsovics ismét két breaklabdához jutott a hétvége legszebb pontjával, amelyben még egy láb között megütött átemelést is bemutatott az alapvonalról. Goffin játékára jellemző, hogy még azt is visszaadta lehetetlen helyzetből, a labdamenetet azonban nem tudta megnyerni, és végül megint elvesztette az adogatását.

https://twitter.com/DavisCup/status/960156105312743424

Ez végre lendületet adott Fucsovicsnak, aki két elveszített szervajáték után 15-re hozta a következő kettőt, majd semmire a harmadikat, amivel már 5:3-ra vezetett, és egyre magabiztosabban játszott, támadta Goffin adogatásait, és két szettlabdához jutott 15:40-nél.

A játszma második felében Marci alig rontott, a továbbra is minden érzelemnyilvánítástól tartózkodó Goffin pedig olykor elmérte az addig tűpontos, vonalközeli ütéseit, ami elég volt ahhoz, hogy Fucsovics egy újabb breakkel befejezze a szettet (6:3).

A negyedik játszma elején, amikor ismét könnyedén hozta az adogatását, Fucsovics kiszólt az egyre lelkesebb 150-200 fős magyar szurkolótábor felé, hogy Gyerünk! A megint zöldbe öltözött magyar lelátórész tudta is a dolgát, ráadásul ott volt vezérszurkolónak a korábbi Davis Kupa-játékos Kisgyörgy Gergely.

Azt az egészen elképesztő játékot azonban, amivel Fucsovics majdnem egy szetten át irányítani tudott a világ hetedik legjobb játékosa ellen, nem sikerült fenntartania. 1:1-nél pár centivel hosszúra ment egy futtából meglőtt tenyeres elütése, és utána megnyert pont nélkül elvesztette az adogatását. A nyíregyházi játékos nem adta fel, és a következő játékban eljutott breaklabdáig, ekkor azonban a nem éppen a szervájáról ismert Goffin három ászt ütött egymás után (Fucsovics kettőre challenge-t kért, a szett elején elhasználva az összes lehetőségét).

David Goffin Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Ez pedig, ahogy tartani lehetett tőle, döntőnek bizonyult. A következő game-ben Fucsovics 30:40-nél közelről a hálóba vágott egy tenyerest, és dupla breakhátrányban találta magát (4:1). Goffin pedig – bár az arcán éppúgy nem látszott, hogy nyerésre áll, ahogy nem tűnt frusztráltnak sem az előző szettben – visszatért a hibátlan játékhoz, semmire hozta az adogatását. Fucsovics 5:1-nél adogatóként még hárított egy meccslabdát, úgy hozta a játékot, Goffinét azonban már nem tudta elvenni, 6:2 lett a vége.

A vasárnapi játékáért csak dicsérni lehet Fucsovicsot. Azt sajnálhatjuk, hogy pénteken a Goffinnél (és nála is) jóval hátrébb rangsorolt Ruben Bemelmans ellen nem ment neki hasonlóan, akkor az ötödik, így tét nélküli meccs dönthetett volna a továbbjutásról.

Az első két szett egy-egy brékkel ment el, úgyhogy másként is alakulhatott volna. Többször visszajöhettem volna a meccsbe, de Goffin azért áll elöl a világranglistán, mert ilyenkor előhúzza a szerváját. A harmadik szettben átment rajtam a fáradtság, labdabiztosabb lettem, de végül nem sikerült. Szeretnénk megköszönni a magyar szurkolók buzdítását, továbbra is szükségünk lesz rájuk. Minden meg fogunk tenni, hogy bennmaradjunk a Világcsoportban

– nyilatkozta röviddel a meccs után a világranglista-63. Fucsovics Márton.

Belgium folytatja a világcsoport nyolc legjobb csapata között, míg a magyarok a bent maradásért játszanak majd az év hátralévő részében.

A végére azért maradt egy jó hír: az utolsó, már tét nélküli mérkőzésen a tavalyi junior Australian Open-bajnok, Piros Zsombor két szettben, 6:3 7:6-ra legyőzte a nála majdnem háromszáz hellyel jobban, 248.-ként rangsorolt Julien Cagninát. Remekül sikerült tehát a 18 éves magyar játékos bemutatkozása a Davis Kupában.

Pirost még nem sokszor láthattuk a felnőttek között, így ki kell emelni, hogy sokat erősödött egy év alatt, sorra ütötte a kiváló, 200 km/h-nál gyorsabb szervákat és a jó alapütéseket. Őt és a többi Davis Kupa-játékosunkat hétfőtől a budapesti challenger tornán láthatjuk.

Davis Kupa, 4-5. mérkőzés:

David Goffin (BEL) – Fucsovics Márton (HUN) 7:5, 6:4, 3:6, 6:2
Piros Zsombor (HUN) – Julien Cagnina (BEL) 6:3, 7:6

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: Belgium-Magyarország 3-2

Kiemelt kép: Magyar Tenisz Szövetség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik