Sport

Őrületes meccsen maradt életben a magyar Davis Kupa-válogatott

Kiszenvedte a győzelmet a magyar páros a belgák ellen. Vasárnap dől el a továbbjutás a Davis Kupában. Balázs Attila volt a nyerőember.

Szépített férfi teniszválogatottunk a tavaly döntőt játszó Belgium ellen a Davis Kupa világcsoportjában: szombaton a Balázs Attila-Fucsovics Márton kettős legyőzte a Bemelmans-De Loore duót. Így a pénteki két egyes mérkőzés elvesztése ellenére is maradt esély a vasárnapi továbbjutásra Liege-ben.

Fucsovics és Balázs már tavaly, a világcsoportba vezető úton, különösen az oroszok budapesti legyőzésekor megmutatta, hogy milyen jó párost alkot – annak ellenére, hogy csak a Davis Kupában játszanak együtt. Ez látszott most is. Fucsovics az előző napi megingásai után most a meccs nagy részében remekül adogatott, Balázs Attila pedig óriási küzdelmek árán hozta a szerváit, úgy, hogy szép elütéseket, átemeléseket mutatott be döntő helyzetekben.

Köves Gábor (b) és Balázs Attila (j) Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Balázs az első adogatójátékát 1:1-nél négy breaklabdát hárítva nyerte meg, a fordítás pedig lendületet adott a magyaroknak, mert balkezes Bemelmans szerváját elvéve előnyt szereztek, és miután Fucsovics másodszor is semmire hozta az adogatását, már 4:1 volt az állás. Balázs a következő adogatásánál három kettős hibát ütött, de ez is belefért, megint breaklabdát hárítva lett a magyaroké a játék (5:2). Bemelmans még szépített, de a játszma befejezése nem okozott gondot, Fucsovics harmadszorra is hibátlanul nyerte az adogatójátékát, így 6:3-mal a magyaroké lett az első szett.

Bár a nagyjából 1500-2000 belga szurkoló hangja ezúttal elnyomta a magyar kispad mögött ülő, tized akkora zöldpólós magyar táborét, a meccsen ez szerencsére nem volt érezhető.

A második játszma rögtön magyar breakkel indult, ezúttal a világranglistán mindössze 310. Joris De Loore veszítette el az adogatását. És ahogy az első szettben megszokhattuk: Fucsovics továbbra is könnyen, Balázs pedig előbb küzdelmesen, aztán egyre könnyebben hozta a játékokat, és fogadóként, illetve a hálónál is egyre több jó megoldása volt. A második játszmát végig vezetve 6:4-re nyerte a magyar páros.

A harmadik játszmában 2:2-nél, a pénteken Fucsovicsot legyőző Bemelmans szervájánál, egy kissé talán szerencsés Balázs-átemeléssel érkezett az újabb magyar break, a belgák azonban ezúttal rögtön egyenlítettek. Simább adogatójátékok következtek ezután mindkét oldalon, Balázs és Fucsovics is megoldotta, amikor a játszmában maradásért kellett szerválnia. A rövidítésben viszont a belgák kerültek előnybe, majd miután Fucsovics is rontott, már 5:1-re vezettek, és négy szettlabdához jutottak, aztán rögtön az elsőt értékesítették is.

A negyedik szettben 2:1-es magyar vezetésnél volt az első breaklehetőség, de Fucsovics elrontott egy nem túl nehéz tenyerest, a belgák pedig megmenekültek. Ahogy a magyarok is, amikor 3:3-nál Fucsovics lecsapása hozott pontot 30:40-nél, majd a következő breaklabdát Balázs hárította a hálónál. Egy Balázs-ásszal pedig meglette az adogatójáték és vele a 4:3-as vezetés. Míg Bemelmans könnyen hozta az adogatását, addig a magyaroknak váratlanul Fucsovics szervájánál is breaklabdát kellett hárítani. Egyet sikerült (ez volt a tizedik hárított belga fogadóelőny), a másodikat viszont már nem, a magyarok másodszor veszítették el a szervájukat a mecccsen – és ez sajnos végül a játszmába került.

De Loore ugyanis már a szettért adogathatott, és bár a magyaroknál volt az előny, Balázs hosszúra ütött egy fogadást. Az újabb breaklabdát egy kiváló szervával hárította a belga, majd a következő két pontot megnyerve a játszmát is begyűjtötték a hazaiak.

Ruben Bemelmans (b) és Joris De Loore (j) Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Az ötödik szettre aztán összeszedte magát a két magyar, 2:1-es vezetésnél Fucsovics zseniális returnjével három breaklabdához jutottak De Loore szervajátékában, és a harmadik megnyerésével meglett a játék. Fucsovics azonban a szerváját már nem tudta hozni, így odalett az előny – kivált, hogy Bemelmans gond nélkül hozta a magáét (3:3).

Ezután Balázs Attila percei következtek előbb adogatóként, majd Fucsovics szervájánál röptékkel remekelt (5:4). Bemelmans adogatásánál egy testre ütött fonákkal és egy újabb, az oldalavonalat csípő nyerővel pedig két mérkőzéslabdát is kiharcolt. A belga azonban ezután beütött három első adogatást, és megfordította a játékot. Balázs viszont semmire hozta az adogatását – így a belgák ismét a meccsben maradásért következtek 6:5-nél, négyórányi játék után.

Az első két labdamenet a magyaroké lett De Loore szervájánál, majd Balázs – ki más? – egy átemeléssel újabb három meccslabdához jutatta a magyar párost. Erre két ász érkezett 190 centis belgától, a harmadik pontot viszont, nincs jobb szó, kiszenvedték Fucsovicsék.

Ezzel pedig életben tartották a továbbjutás reményét vasárnapra.

A szerencsétlenül alakuló sorsolás miatt Fucsovics és Balázs egyébként egymás ellen mérkőzik a jövő heti budapesti challenger torna első fordulójában – addig azonban van fontosabb dolguk.

 

A belga-magyar meccs folytatásaként vasárnap előbb a világranglistán hetedik, ma pihenőnapot tartó David Goffin és Fucsovics Márton küzd meg. Ha bizakodásra okot adó mozzanatot keresünk, a ma látottakon kívül leginkább azt említhetjük, hogy kettőjük közül a magyar teniszező jutott tovább (a nyolcaddöntőig) az Australian Openen.

Esetleg azt, hogy Marci tavaly Bázelben, egy szintén fedettpályás mérkőzésen a korábbi US Open-bajnok, Melbourne-ben az idén döntős Marin Cilic dolgát is igencsak megnehezítette (végül döntő szett tie breakben kapott ki).

Ha Fucsovicsnak sikerül a bravúr, akkor a Bemelmans-Balázs Attila meccs dönt a továbbjutásról a világ legjobb nyolc csapata közé. Ellenkező esetben a magyar csapat a világcsoportban maradásért küzdhet az év hátralévő részében a Davis Kupában.

Szerintem az első két szett után is jók voltunk, de a belgáknak a harmadik és negyedik játszmában minden bejött. Nehéz lesz a holnapi, Goffin elleni meccs, de bármi megtörténhet

– mondta Fucsovics az M4 Sportnak. Balázs Attila is azt hangsúlyozta, hogy a mérkőzés végig magas színvonalon zajlott: „a harmadik és negyedik szett elment, de nem törtünk össze, és feljöttünk. A Davis Kupa és ez a csodás magyar közönség kihozza az emberből a maximumot, és ez elég a győzelemhez.”

Davis Kupa, eredmény, 3. mérkőzés:

Fucsovics Márton/Balázs Attila (HUN) – Joris De Loore/Ruben Bemelmans (BEL) 6:4, 6:3, 6:7, 4:6, 7:5

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: Belgium-Magyarország 2-1

Kiemelt kép: Magyar Tenisz Szövetség

Ajánlott videó

Olvasói sztorik