Sport

DK: nagyot küzdött, de hátrányban a magyar válogatott Belgiumban

Mindkét mai mérkőzését elvesztette Davis Kupa-csapatunk, Fucsovics Márton veresége különösen fájó. Helyszíni beszámoló.

Az első számú magyar teniszező nem tudta átmenni az Australian Openen mutatott formáját, kikapott a nála jóval gyengébben rangsorolt belga ellenfelétől a Davis Kupa világcsoportjában.

Évtizedek óta nem látott sikereket értek el a magyar teniszezők az elmúlt pár hónapban:

Egy sor olyan dolog történt tehát, ami miatt azt gondolhattuk, hogy újra van magyar tenisz, hasonló benyomásunk pedig az elmúlt tíz évben csakis Szávay Ágnes fájdalmasan rövid karrierje és néhány jó junior eredmény miatt lehetett. Például épp Fucsovics wimbledoni sikere után – neki azonban hét évbe telt, míg a tavalyi év második felétől kezdődően végre a felnőttek között is megmutatta, mire képes.

Ilyen előzmények után (amikhez hozzávehetjük Piros Zsombor egy évvel ezelőtti junior Australian Open-győzelmét is) nem nagyon lehet csodálkozni azon, hogy pénteken, a férfi válogatott első világcsoportos mérkőzésén, a belgiumi Liege-ben egy százas nagyságrendű és hangerőben a házigazdák szurkolóiéval konkuráló magyar tábor buzdította Fucsovicsékat.

Előbb az ausztráliai menetelésének köszönhetően már világranglista 63. Fucsovicsot, aki az első meccset játszotta a belgák második számú teniszezője, Ruben Bemelmans ellen. Az utóbbi kezdett jobban: nehezen, de hozta az első gémet, majd elvette Fucsovics második adogatójátékát, így már 4:1-re is vezetett. Fucsovics azonban összeszedte magát, visszajött a breakhátrányból és miután semmire hozta a szerváját, 4:4-re egyenlített. Ezután viszont a döntő pillanatban elég váratlanul ismét elbukta az adogatását, így Bemelmans 6:4-re megnyerte az első játszmát.

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Belgium, Februárban

Afelől sok kétségünk nem lehet, hogy február első napjaiban Belgiumban is csak fedett pályán lehet teniszezni (Liege-ben egész nap esett az eső egyébként is, és nem volt több 3-4 foknál). Az is kínálkozott, hogy a házigazdák kemény borítású pályát válasszanak, miután a magyarok a Kopaszi-gáton salakon búcsúztatták az erősebbnek gondolt oroszokat. Ezzel együtt nem lehet azt mondani, hogy a körülmények ellenünk lettek volna: Fucsovics kimondottan jól szerepelt a tavaly őszi fedettpályás bázeli tornán (megizzasztotta az Australian Openen döntős Marin Cilicet), és egyébként is passzolnak a támadó szellemű játékához a gyors pályák.

A második szettben a belga eleinte megint bevágta az első szerváit és különösebb gond nélkül nyerte az adogatójátékait 3:3-ig. Fucsovicsnak akkor halvány esélye volt breakelni, 30:30 volt az állás, de előnyig nem jutott el, a következő game-ben pedig már breaklabdát kellett hárítania – megtette.

És ez fordulópont volt: Marci végre kiharcolta a lehetőséget Bemelmans adogatásánál, és élt is vele, átvette a vezetést, majd hozta a saját adogatását is, így megnyerte a második szettet. Másfél óra után lett 1:1, és azért bizakodhattunk, mert a hosszabb labdamenetek egyre inkább Fucsovics nyerőjével vagy a belga hibájával értek véget.

A harmadik játszma is hasonlóan telt, a belga kiválóan adogatott, röptézett, Marci valamivel jobban teljesített a hosszú pontoknál, több jó elütése is volt. Megint eljutottak 4:4-ig, most azonban a szett végén sem remegett meg egyikük keze sem, jött a tie break, először a meccsen. Mintha a belga közönség erre várt volna, mert olyan hangorkán támadt az első, Bemelmans által megnyert pont után, amilyet addig nem lehetett hallani a csarnokban. Fucsovics egy ásszal válaszolt, a következő pontot viszont elvesztette, miután tenyerese kipattant a hálóról. Marcit ezután vérző térde miatt ápolni is kellett rövid ideig. És bár Bemelmans következő adogatópontját ezután elnyerte ugyan, nem tudta hozni a sajátjait, a belga 6:2-nél négy játszmalabdához jutott. Pont ennyire volt a szüksége: a negyediket tudta értékesíteni az addigi leghosszabb labdamenet megnyerésével. Fucsovics megint szetthátrányba került.

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

A negyedik szett elején pedig már komoly bajba: 1:1-nél ásszal hárította Bemelmans első breaklabdáját, a másodiknál viszont csak az mentette meg, hogy a belga elhibázott egy nem túl nehéz röptét. A következő adogatójátékában pedig sajnos már nem jött segítség a túloldalról, Fucsovics változatlanul sokat rontva a szetten belül is hátrányban találta magát. 4:3-nál Marci nagyot esett, amikor a belga tenyeresét próbálta elérni, de végül ápolás nélkül tudta folytatni. Visszajönni azonban nem volt esélye: nem nyert pontot Bemelmans adogatásánál, majd a sajátját is simán elveszítette, így a játszmát is 6:3-ra.

Nem tudtam százszázalékosan felkészülni erre a mérkőzésre, nem éreztem a labdát és a pályát, sajnos a lábfertőzésem még nem múlt el teljesen

– mondta Fucsovics, aki a tenyereseknél nem tudott rendesen kitámasztani, emellett az szokatlan volt a számára, hogy ezúttal ennyien ellene szurkolnak. Hozzátette, ellenfele jobban játszott, megérdemelten nyert.

A vereség azért igazán fájó, mert a papírforma alapján ez a meccs állt leginkább a magyaroknak: Fucsovics majdnem 60 hellyel előzi meg a ranglistán Bemelmanst, míg a belgák sztárja, David Goffin a világ tíz legjobb játékosa közé tartozik (jelenleg hetedik).

Az ő ellenfele a nap második meccsén a világranglistán 204. helyezett Balázs Attila volt. Márpedig ha Fucsovicsot zavarta a hazai közönség, Balázsnak különösen nehéz dolga lehetett. Goffin érezhetően nagy sztár Vallóniában, a bevonulásától kezdve sokkal hangosabban éltették őt, mint honfitársát az előző meccsen. A hangerő növekedésében persze a belga előny és az este előrehaladta is szerepet játszhatott – mégis csak sörnagyhatalomról van szó. A magyar tábor pedig eléggé hitehagyott lett Fucsovics veresége után.

Goffin, ahogy megszokhattuk, az egész mérkőzésen hihetetlenül stabilan teniszezett, szinte hiba nélkül. Balázs Attila helyt állt vele szemben, ám győzelmi esélye sajnos egy percig sem volt. Nem érződött ugyan, hogy majdnem kétszáz hely választja el őket a világranglistán, de az igen, hogy a pontok többségét akár reggelig is játszhatnák a belgától, akkor sem rontana. A vonal mellé helyezett labdáival és a hálónál megütött befejezéseivel végig ő irányított – Balázs Attilát csak dicsérni lehet azért, hogy az első két szettben mindössze egy break döntött köztük. Beszédes azonban, hogy összesen öt fogadópontot nyert meg a meccsen (Fucsovicstól láttunk hasonlót Ausztráliában – Federer ellen), úgy, hogy Goffin nem elsősorban a szerváiról híres.

Meglepett, hogy ilyen jól szervált, nagyon sok elsőt beütött, és nem tudtam olvasni az adogatásait. Fizikailag sem voltam a legjobb állapotban. Remélem, jobb formában leszek, és bizakodom, mert a meccsek közül talán a szombati párost lehetne a legkönnyebben megnyerni

– értékelt a magyar teniszező.

Az első nap után a leginkább abban bízhatunk, hogy Balázs újra előveszi az első két szettben adogatóként mutatott formáját, ez a szombati páros miatt kulcsfontosságú lenne, és a mai játéka Bemelmans ellen sem tenné esélytelenné.

Az már nehezebben látszik, hogy Goffint hogy állítja meg Fucsovics (vagy bárki más a magyar csapatból, ha netán a sérülése hátráltatja a játékban).

Eredmény, Davis Kupa, 1-2. mérkőzés:

Ruben Bemelmans (BEL) – Fucsovics Márton (HUN) 6:4, 4:6, 7:6, 6:3
David Goffin (BEL) – Balázs Attila (HUN) 6:4, 6:4, 6:0

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: Belgium-Magyarország 2-0

Kiemelt kép: Magyar Tenisz Szövetség

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik