Sport téli olimpia 2018

Útra keltek a magyar gyorskorcsolyázók

Elindultak szombaton a pjongcsangi olimpiára a magyar gyorskorcsolyázóink. Négy napot Szöulban töltenek, a felkészülés utolsó szakaszát ott végzik el, majd februárban beköltöznek az olimpia faluba. A lehetséges maximum, vagyis tíz fő gyorskorcsolyázó képviseli majd Magyarországot, ilyen arányú magyar részvétel 1992-ben volt utoljára. Egy esetleges érem még nagyobb tett lenne, erre 1980 óta várunk.

Nem jó ómen eredményekről beszélni, nem szeretnénk plusz stresszt okozni a versenyzőknek, akik így is a legfontosabb sporteseményre készülnek. Szakmai szemmel akkor leszek elégedett, ha úgy jönnek le a jégről, hogy tudásuk legjavát adták

– mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki szerint kifejezetten jó a korai indulás, mert lesz idő a nyolcórás átállásra. A következő napok kapcsán arról beszélt, hogy Szöulban amolyan mini edzőtábort tartanak, amíg beköltözhetnek a faluba.

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók az elmúlt három világbajnokságon kilenc érmet nyertek, köztük egy aranyat, ráadásul mindegyik eseményről legalább két medállal tértek haza, így Pjongcshangban realitásnak tűnik, hogy 1980 után ismét dobogós helyet érjenek el a magyarok a téli játékokon, ahol aranyat eddig még nem sikerült szerezniük.

Az olimpia teljesen más, mint egy világbajnokság. Ennek ellenére most egyáltalán nem izgulok. Talán öregszem

– jelentette ki nevetve az MTI-nek Keszler Andrea, aki Vancouver és Szocsi után harmadszor szerepelhet ötkarikás játékokon.

A 28 éves versenyző arról is beszélt, hogy ők sem tudják, kik indulhatnak majd egyéniben. Szerinte ezt csak egy nappal az adott versenyszám előtt ismertetik velük. Hozzátette, természetesen nagyon szeretne egyéniben is rajthoz állni.

Bácskai Sára Luca (k) Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A férfiaknál 500 és 1500 méteren három, míg 1000 méteren és a nők mindhárom egyéni számában két-két magyar indulhat, továbbá – most először – mindkét váltó kvótát szerzett.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik