Sport

Új tenisznemzetet építene a Djokovic-klón

Csung Hje On nemcsak a családi háttere miatt, hanem orvosi tanácsra is kezdett eel teniszezni. 21 évesen már ott van a legjobbak között.

A 2018-as Australian Open férfiversenye tele van meglepetésekkel, elég csak Fucsovics Márton nyolcaddöntőig tartó menetelésére gondolni, de a brit Kyle Edmund is elverekedte magát az elődöntőig, illetve a világranglista 97. Tennys Sandgren (név kötelez) is eljutott a legjobb nyolcig. Arról már ne is beszéljünk, hogy a végső győzelemre is esélyes Rafael Nadal feladta a Marin Cilic elleni negyeddöntőjét.

És ott van a dél-koreai Csung Hje On, aki hétfőn három szettben győzte le a korábbi világelső Novak Djokovicot. Ő lesz Sandgren ellenfele szerdán, úgyhogy valamelyikük sikertörténete folytatódik.

Ami Csungot illeti, már a mostani teljesítménye csodaszámba megy, történelmet írt. Ő az első dél-koreai teniszező, aki eljutott egy Grand Slam-tornán a negyeddöntőbe, és elnézve a képességeit és azt, hogy még csak 21 éves, ennél nagyobb dolgokra is hivatott.

Pedig egyébként nem úgy indult az ő karrierje, hogy ilyen magasságokba eljut majd. Hatévesen kezdett el teniszezni, az apja korábbi játékos, azóta edző, a testvére is teniszezik, úgyhogy a sportágválasztás mondhatni alap volt. Csakhogy Csungnak nem túl jó a látása. Viszont a család orvosa is azt mondta, a tenisz javíthat ezen.

Csung győzelme Djokovic ellen:

Csung kedvenc játékosa Novak Djokovic, a szerbet nézve nőtt fel, őt csodálta, próbálta utánozni. Ennek eredménye az lett, hogy atletikus, életveszélyesen kontrázik, ellenállhatatlanul védekezik és kedvenc borításán, kemény pályán is képes becsúszva ütni. Ezután nem csoda, hogy a két játékos a megszólalásig hasonló teniszt mutatott be hétfőn a Rod Laver Arénában, ezt többen meg is jegyezték.

Ez volt a legdjokovicosabb tenisz, amit az életemben láttam – és Csung mutatta be! Igazán lenyűgöző teljesítmény

– írta például a Twitteren Andy Murray bátyja, Jamie, aki párosban kétszeres Grand Slam-győztes.

Csung tehetsége már fiatalon megmutatkozott, 13 évesen pedig Amerikába ment két évre, hogy tovább csiszolja a játékát. 2013-ban döntős volt a juniorok mezőnyében Wimbledonban, és bár hozzászokhattunk már, hogy a fiatalkori sikerek nem feltétlen jelentenek fényes jövőt, Csung Hje On esetében szó sincs elkallódásról.

2014-ben állt profinak, egy évre rá pedig 122 helyet javított a világranglistán és már az 51. pozícióba jutott, főtáblás volt Wimbledonban és második körbe jutott a US Openen. Csoda, ha a játékostársak megválasztották az év legtöbbet fejlődött teniszezőjének?

Mindezt úgy „ünnepelte” meg, hogy négyhetes, kötelező katonai szolgálatot teljesített hazájában. Több lett volna, de mivel az Ázsiai Játékokon párosban nyerni tudott 2014-ben, minimálisra csökkentették a kötelezettségét.

2016-ban, az Australian Openen már találkozott gyerekkori idoljával, Djokovic három szettben győzte őt le az első körben. Az év második fele nem alakult valami jól Csungnak, egy hasi sérülés miatt négy hónapot hagyott ki, közte Wimbledont és a US Opent. Tavaly Ausztráliában és Amerikában a második körig, Wimbledonban a harmadik fordulóig jutott, novemberben pedig behúzta pályafutása első profi tornagyőzelmét, a fiatal tehetségeknek először kiírt Next Generation ATP Finalst nyerte meg, kvázi amolyan U21-es világbajnokká válva.

2018 első két tornáján még nem volt nagy dobása, azokat Melbourne-re tartogatta. A 32. kiemelt Mischa Zverevet verte az első körben (a német feladta a második szettben), majd Danyiil Medvegyev és a fiatalabbik Zverev, az ultratehetségnek tartott, de a Grand Slameken többnyire az első héten elvérző Alexander következett (ő a negyedik kiemelt volt), hogy a nyolcaddöntőben példaképét verje meg egy nagyon szoros, viszont csak három szettig tartó mérkőzésen.

És, ha azt hisszük, hogy Djokovic könyöksérülése döntötte el a találkozót, elég csak elolvasni, mit tweetelt a szerb klasszis a mérkőzés után:

Lenyűgöző teljesítmény volt, Csung! Folytasd a kemény munkát! Megcsináltad!

https://twitter.com/DjokerNole/status/955455544852131840

Dél-Korea nem egy tenisznagyhatalom, ebből kifolyólag túl nagy sikerek sem érték őket: Csung előtt ketten voltak, akik Grand Slamen a nyolcaddöntőbe jutottak, a férfiaknál Li Hjung-Taik (a US Openen 2000-ben és 2007-ben), a nőknél pedig Li Duk-hi (1981-ben, New Yorkban). Őket már túlszárnyalta a most 21 éves teniszező, de reméli, hogy sokan követik majd.

A tenisz még nem annyira népszerű nálunk. Remélem én azzá teszem.

Nyitókép: Europress/Anadolu Agency/Recep Sakar

Ajánlott videó

Olvasói sztorik