Sport téli olimpia 2018

A kevesebbet eső műkorcsolyázónk indulhat az olimpián

Tóth Ivett 15., Medgyesi Fruzsina pedig 28. lett a nők csütörtöki rövidprogramjában a moszkvai műkorcsolya Európa-bajnokságon, így előbbi szerepelhet a legjobb huszonnégyet felvonultató kűrben, míg utóbbi nem.

A kettejük közti különbség azt is jelenti, hogy minden bizonnyal Tóth Ivett indulhat majd a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián.

“Nem egyedül döntök, de egyikük döntős, a másik nem”

– mondta Engi Klára, a magyar szövetség pontozásos szakágának igazgatója, aki hozzátette, a végső szó az elnökségé.

Engi úgy vélte, Medgyesi Fruzsinának az látszott a programján, hogy nagy nyomás nehezedett rá, legalábbis emiatt éppen azt az ugrását rontotta el, amelyik a legjobban megy neki. A 18 éves versenyző kétszer esett el.

“Ivettet viszont nem láttam extra idegesnek, az esés miatt így is benne maradt tíz pont a rövidprogramjában. Ha sikerül javítania a kűr során, teljesítheti az elvárásokat, azaz a tizedik hely körül végezhet” – mondta Engi.

Az olimpiai kvótát Tóth Ivett szerezte meg a nemzet számára a tavalyi világbajnokságon elért 20. helyével.

A 19 esztendős műkorcsolyázó egy éve nyolcadik volt az Eb-n.

“Nem jól kezdődött ez az idény. Edzőváltás, kiköltöztem Svájcba, megsérültem a nyáron, emiatt két-két és fél hónapot ki kellett hagynom, így kevesebbet is versenyeztem mostanáig – mondta Tóth Ivett, akinek a lábközépcsontja tört el a felkészülési időszakban. – Fizikálisan és mentálisan is megterhelő volt ez az időszak.

Most már nincs fájdalmam, de három-négy hétig nagyon nehéz volt, miután levették a gipszet a lábamról”

Tóth Ivett azzal nagyon elégedett volt, hogy a rontott első ugrása után megcsinálta a kombinációt és a dupla Axelt is.

A rövidprogramot követően a junior világbajnok orosz Alina Zagitova áll az élen, de a szombati kűr előtt előnye kevesebb mint két pont az elmúlt két évben világ- és Európa-bajnok honfitársával, Jevgenyija Medvegyevával, illetve a korábban szintén vb- és Eb-aranyérmes olasz Carolina Kostnerrel szemben.

A párosoknál a Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov duó megvédte címét. A 2017-es ostravai Eb-n is győztes orosz kettős a rövidprogram után még csak az ötödik helyen állt, de nagyszerű kűrjével végül magabiztosan nyert.

Az első három helyen hazai páros végzett, a győztesek mögött a négy éve Szocsiban olimpiai ezüstérmes Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov páros végzett a második, a Natalja Szabijako, Alekszandr Enbert duó pedig a harmadik helyen.

A rövidprogram után első Vanessa James, Morgan Cipres francia páros egy század ponttal maradt le az éremszerzésről.

nők, állás a rövidprogram után:

1. Alina Zagitova (orosz) 80,27
2. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 78,57
3. Carolina Kostner (olasz) 78,30
…15. Tóth Ivett 50,70

 

páros, végeredmény:
1. Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov (Oroszország) 221,60 pont
2. Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov (Oroszország) 211,01
3. Natalja Szabijako, Alekszandr Enbert (Oroszország) 210,18

Kiemelt fotó: Yuri KADOBNOV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik