Sport

Fucsovics Mártonban benne van a győzelemhez szükséges extra

Noha az ausztrál fővárosban, Canberrában végül a döntőben a rutinos olasz Andreas Seppi megállította, a még mindig csak 25 éves, egykori junior Grand Slam-győztes magyar teniszező, Fucsovics Márton komoly önbizalommal várhatja az év első major tornáját, a hétfőn kezdődött Australian Opent.

Fucsovics jelenleg a 80. helyen áll a világranglistán, ez a legjobb eredménye.

A legjobb magyar férfi teniszezőnk karrierje során negyedszer, sorozatban harmadszor játszhat főtáblás GS-meccset. A sorsolást a komplett magyar média szerencsésnek titulálta, hiszen a világranglista 87. moldáv Radu Albot legalábbis verhető ellenfélnek tűnik – olyannyira, hogy eddigi négy meccsükből háromszor Fucsovics meg is verte.

AO: Babos tízezer néző előtt mutatott be óriási bravúrt
A legjobb magyar női teniszező a tizedik helyen kiemelt amerikai Coco Vandeweghe-t verte két szettben az ausztrál nyílt teniszbajnokság hétfői nyitónapján.

Igaz, a tenisztől 2004-ben, 28 évesen visszavonult Sávolt Attila, Fucsovics Márton jelenlegi edzője a 24.hu-nak elmondta, óvatosan kell bánni a jelzőkkel, mert valószínűleg a moldáv is úgy készül a magyar idő szerint éjszakai meccsre, hogy elérkezett élete nagy esélye, és keményen oda fogja tenni magát. Az Australian Open második (2002) és a párizsi Roland Garros harmadik fordulóját (2000, 2003) megjárt Sávolt amondó, a várható hőség ellenére a melbourne-i gyors borítás kedvezhet tanítványának.

Marci készen áll a rajtra

Nem túlzás kijelenteni, hogy a 2010-es junior wimbledoni bajnok magyar teniszező a tavalyi, élete legjobb szezonja után 2018-ban végérvényesen megragadhat a világ legjobbjai között. Fucsovics 2016 végén a Hosszabbításnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a 2017-es év vízválasztó lesz számára – nem tévedett, sőt egyszerre elérte élete célját is, amikor karrierje során először bekerült a top 100-ba.

Már a tavalyi szezon első hónapjaiban érződött, valami megváltozott, nyárra pedig bombaformába került:

  • 2017 februárjában csak a korábbi Roland Garros-elődöntős (2010) Jürgen Melzer tudta megverni a budapesti Challenger torna fináléjában.
  • Áprilisban megverte a korábbi nyolcadik Mihail Juzsnijt és a korábbi 12. helyezett Paul-Henri Mathieu-t.
  • Június elején Challenger tornát nyert Vicenzában és Wimbledon előtt Ilkley-ben (utóbbival wimbledoni zöldkártya is járt).
  • Szeptemberben a magyar Davis Kupa-válogatott a vezetésével feljutott a világcsoportba.
  • Októberben pedig élete meccsét játszotta Bázelben a 2014-es US Open-bajnok Marin Cilic ellen.

Sávolt Attila szerint ott folytatták a munkát, ahol tavaly abbahagyták. Fucsovics a 2018-as szezont Indiában kezdte, majd a legjobbak közkedvelt tornái – Sydney és Auckland – helyett az Australian Open előtt Canberrában játszott a challenger versenyen.

Azt hiszem nagyon jó versenynaptárat állítottunk össze, az első két torna maximálisan beváltotta a reményeinket. Marci már Indiában is jól játszott, ezt akkor is tartom, ha a második fordulóban sajnos elhalasztott egy nagy esélyt, és kiesett. Azt a vereséget picit a tapasztalatlanság számlájára írom, de semmi baj, tanultunk belőle

– mondta még a canberrai döntő előtt néhány órával a 24.hu-nak Sávolt. A szakember hozzátette, nem véletlen, hogy végül ott indult el tanítványa: elmondta, Sydney-ben és Aucklandben is csak selejtezős lett volna a magyar teniszező, sőt az indiai verseny miatt csak a kezdésre ért volna át Ausztráliába vagy Új-Zélandra.

A cél pedig ebben az esetben inkább az volt, hogy minél több meccs legyen Fucsovics lábában: ahogy Sávolt fogalmazott, a meccsnél nincs jobb edzés.

Edzője szerint Fucsovics játéka apróbb hibái ellenére több mint biztató. Sávolt úgy fogalmazott, vannak percek, game-ek, amikor játékosa nem úgy koncentrál az adott labdamenetekre, mint ahogy elvárt volna, de ezeket a helyzeteket a meccsek után azonnal kielemzik.

Még nincs élete formájában, de ez az ellenfeleknek is köszönhető. Nehéz magas szinten teljesíteni, amikor egyszerűen elég úgy játszani, hogy a másikat legyőzzed. Ettől függetlenül vannak olyan helyzetek, amikor nem hibázhat az ember. Megbeszéltük, megértette, megyünk tovább

– így a szakember.

MTI/Illyés Tibor

A 2018-as év más lesz

Sávolt kiemelte, amióta együtt dolgozik Fucsovicssal nagyon komoly figyelmet fordítanak a mentális felkészülésre. A teniszezőnek nem csupán fizikálisan kell topon lennie, hanem fejben is. Ez azért anno problémát jelentett a legjobb magyar teniszezőnek: sokszor volt, hogy nem tudta befejezni a meccset, értsd úgy, a legfontosabb pillanatokban megremegett a keze.

Már tavaly is mondta, 2018. más lesz. Új kihívások előtt állunk, mi pedig készen állunk a harcra. Marcinak mint élsportolónak képesnek kell lennie megbirkóznia a nyomással. Jó versenyzőnek tartom, az elmúlt két évben rengeteget foglalkoztunk a fejével. Ez a munka a mai napig tart, de ez egy ilyen sport

– mondta Sávolt, aki hozzátette: minden tapasztalatát, gondolatát megosztotta és megosztja játékosával, szerinte erre (is) épül a kapcsolatuk. Szerinte valahol igaz az, hogy hasonló cipőben jártak, mondván ugyanazt a ranglétrát és ugyanazokat az akadályokat kellett neki is megmásznia, hogy ott lehessen a világ élvonal mögött/mellett.

Babos Tímea és az Australian Open:

Babos Tímea egyéniben már elkezdte. Magyar idő szerint hétfőn hajnalban óriási bravúrral a tizedik helyen kiemelt amerikai Coco Vandeweghe-t verte két szettben (7:6, 6:2) az ausztrál nyílt teniszbajnokság hétfői nyitónapján.

Babos párosban és vegyepárosban is rajthoz áll Melbourne-ben: előbbiben a francia Kiki Mladenoviccsal, utóbbiban az indiai Rohan Bopannnával indul.

Az esélyesekről: Sávolt szerint a férfiaknál Roger Federer tűnik leginkább magabiztosnak, a visszatérő Novak Djokovic vnagy talány; a nőknél pedig a világelső Simona Halepnek vagy a dán Caroline Wozniackinak jöhet ki a lépés.

Fucsovicsnak a sorsolásban annyiban azért mégiscsak szerencséje van, hogy kiderült, nem kell a nyitónapon pályára lépnie, miután az ő ága csak kedden kezdi meg a két hetes versenyt.

Ezzel két legyet ütött egy csapásra: elegendő meccset játszott a felkészülési időszakban, és ott van számára két nap (vasárnap és hétfő), hogy a megfelelő intenzitású edzés mellett azért szusszanjon is egy kicsit – ez pedig az átlagosan 30-35 fokban megtartott Australian Open előtt mindenképp előnyére válhat.

Az előrejelzések alapján amúgy az olvasható ki, hogy az elmúlt hetek forrósága kicsit enyhülhet a torna idejére, és csak egy-egy kiemelkedően nehéz nap elé nézhetnek a játékosok és a kilátogatók – például pont január 18-án, Fucsovics esetleges második fordulós meccsének időpontjában, amikor 38 fokra számítanak a helyszínen.

Fotó: MTI

Sávolt végül természetesen kitért a leendő első ellenfélre, a korábban már megénekelt Radu Albotra. Nyerhetőnek tűnik ez a párosítás, de balgaság lenne lenézni azt az embert, aki pályafutása során valamennyi Grand Slam-torna főtábláján megfordult, sőt 2017-ben a US Openen a selejtezőből egészen a harmadik körig jutott.

Mindkét játékos bizakodhat, mindketten megúszták, mondhatjuk így. Ahogy halad előre a világranglistán, ahogy szállítja a jobbnál jobb eredményeket annál többet várnak el Marcitól itthon és a szakmában egyaránt. Ez természetes folyamat. Nagyon remélem, hogy sikerül a felkészülési tornák után megfelelően regenerálódnia fizikailag, ezért mondjuk valóban jól jön, hogy van egy plusz napunk. A kollégák elmondása szerint gyors a pálya, ez mindenképpen jó hír nekünk. Benne van a játékában a győzelemhez szükséges extra.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik