Sport

Mats Wilander: Zverev és Goffin a jövő, de Federeré a jelen

A mindössze húszéves Alexander Zverev, vagy a már 27 esztendős David Goffin ülhet föl néhány év múlva a tenisz képzeletbeli trónjára. Legalábbis Mats Wilander úgy véli, kettejük örökölheti a világranglista első helyét, ha már Rafa Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic és Andy Murray nem játszanak.

Úgy vélem, David Goffint végre komoly kihívóként kell tekinteni és számomra egyértelmű, hogy Alexander Zverev rengeteget fejlődött. Djokovic már öregszik, Nadalnak is vannak gondjai. Szerintem Zverev van olyan okos, hogy rájöjjön: most van esélye megnyerni egy GS-tornát. Fejlődés szempontjából Goffin is nagyszerűen teljesít: már ATP-döntőkig jutott, a Davis Kupában is remekelt, ráadásul Federert is legyőzte Londonban. Szerintem idén nagyot lép majd a karrierjében

– nyilatkozta az Eurosport szakkommentátora.

Ha valaki, Wilander tudja mit beszél. A korábbi klasszis hét egyéni és egy páros GS-tornát nyert: három Australian Opent, három Roland Garrost és egy US Opent. A svéd szakember véleménye szerint Roger Federer megvédi majd a címét Melbourne-ben, mivel még mindig fantasztikus szinten játszik. A nagy négyes ugyanis hiába öregszik, minőséget képvisel, a fiatalokból pedig hiányzik az érettség.

Az idősebb játékosok hosszabb ideig maradnak egészségesek manapság, profi a hozzáállásuk. Szerintem a mostani fiatalok nem elég érettek. Valószínűleg pályafutásuk kezdetétől túleddzük őket, amikor pedig profikká válnak hirtelen maguknak kell megoldaniuk a gondjaikat a pályán és az életben is. Nem tapasztalatból tanulnak, hanem tanítják őket, ezért nem alakul ki bennük egyéni látásmód és gondolkodásmód. Ezért aztán néhány évbe beletelik, mire megértik, mi szolgálja leginkább az érdeküket, milyen a stílusuk és hogyan hozzák ki magukból a maximumot.

Érdekes, John McEnroe is Zverevet tartja az egyik esélyesnek, de az amerikai Nick Kyrgiost tán még nála is tehetségesebbnek gondolja.

Botrányosan viselkedik, mégis ő az elmúlt évtized legtehetségesebb teniszezője
John McEnroe továbbra is kitart a véleménye mellett, hogy Nick Kyrgios az elmúlt évek egyik legreményteljesebb játékosa. De a fejével még mindig gondok vannak.

Wilander egyébként nem állna trénernek, nagyon jól érzi magát a szakértői szerepkörben. Arra a kérdésre nem is felelt, hogy melyik jelenlegi játékost edzené szívesen. Arról viszont volt véleménye, hogy az utóbbi években miért olyan sok a sérülés: a svéd szerint nincs idejük pihenni a játékosoknak.

Ez rendszerint csak a szerencsén múlik, nem tehetsz sokat a sérülések ellen, különösen amikor januártól novemberig tart az idény. Kevés sportág működik így, alig van idejük pihenniük a játékosoknak. Előbb-utóbb beleszalad az ember egy sérülésbe és láttuk Roger Federer esetében többször is, hogy nem szabad siettetni a visszatérést. Andy Murray okosan tette, hogy a műtétet választotta és kivárja a felépülést. Szerintem addig visszatérő probléma lesz a sérülésekkel, amíg nincs több idő a regenerálódásra két idény között.

A női játékosokról csak pár szót ejtett Wilander: Serena Williams éve lehet 2018., míg az ukrán Elina Szvitolina és a japán Naomi Osaka az áttörés kapujában áll.

Magyarok Melbourne-ben

A 2018-as Australian Open főtáblás küzdelmei január 15-én, hétfőn kezdődnek. Két magyar, a férfiaknál Fucsovics Márton (a moldovai Radu Albot lesz az ellenfele), a nőknél Babos Tímea (a tizedik kiemelt CoCo Vandeweghe ellen kezd) már ott van a főtáblán. Piros Zsombor kiesett a selejtező második körébenStollár Fanny kiesett.

Fotó: AFP / Tony Ashby

Ajánlott videó

Olvasói sztorik