Sport

Botrányosan viselkedik, mégis ő az elmúlt évtized legtehetségesebb teniszezője

John McEnroe továbbra is kitart a véleménye mellett, hogy Nick Kyrgios az elmúlt évek egyik legreményteljesebb játékosa. De a fejével még mindig gondok vannak.

Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios vagy Alexander Zverev. Ha hármójuk közül nyerné meg valaki az Australian Opent, az nagyon jót tenne a tenisznek

– ezt mondta újságírói kérdésre John McEnroe, az Eurosport szakértője.

A korábbi teniszklasszis, aki pályafutása során hét egyéni Grand Slam-tornán nyert (háromszor Wimbledonban, négyszer a US Openen) természetesen Roger Federert, Rafael Nadalt és Novak Djokovicot tartja a legesélyesebbnek a végső sikerre a hétfőn kezdődő 2018-as Australian Openen. Igaz, megjegyezte: esetükben a közelmúlt ismeretében különösen fontos, hogy mennyire egészségesek. Mert ha azok, akkor nincs nagyon olyan a mezőnyben, aki meg tudná őket verni, egymás közt fogják eldönteni az első hely sorsát. De amikor a fiatalokról kérdezték, akkor elsősorban a fenti a három nevet emlegette.

Közülük is külön kiemelte az ausztrál botrányhőst, Kyrgiost.

Őt talán nem nagyon kell bemutatni a teniszbarátoknak és McEnroe-nak sem. Az amerikai többször is kritizálta már a múltban, mindamellett, hogy elismerte a képességeit. Korábban már be is lebegtette, hogy lehet neki kellene edzenie az ausztrált, hasonló a habitusuk, elképzelhető, hogy tudna segíteni neki.

John McEnroe mentené meg a totális bukástól a balhés teniszezőt
Nick Kyrgios tehetségéhez semmi kétség nem férhet, a hozzáállásával azonban vannak gondok. Nem is kicsik. John McEnroe úgy véli, tudna segíteni az ausztrálnak.

Igazi hullámvasút a karrierje, hiába megy minden jól, egy elrontott játék képes megborítani. Képes lenne rá, hogy a legjobb legyen a világon, de mentális és koncentrációs problémái vannak. Ő a legtehetségesebb játékos az elmúlt 5-10 évben, érti a teniszt, de ahhoz, hogy megnyerjen egy majortornát, mindennek klappolnia kell.

A 22 éves Kyrgios tényleg egy talány. Már évek óta ott van a feltörekvő játékosok között, 2014-ben például már a negyeddöntőig menetelt élete első wimbledoni tornáján, Richard Gasquet-t és Nadalt is legyőzte, utóbbi mindmáig karrierje legnagyobb győzelme. Stabilan mégsem képes jól játszani, olyannyira nem, hogy Grand Slamen negyeddöntőnél tovább még sosem jutott és igazából a legjobb nyolc között is kétszer volt: a már említett wimbledoni tornán, illetve egy évvel később Ausztráliában.

Közben nem kerülték el a botrányok:

És mindezek után is képes jól teljesíteni. Például a múlt héten élete negyedik tornagyőzelmét aratta, az elsőt hazájában, Ausztráliában. Brisbane-be harmadik kiemeltként érkezett, első három meccsén is szetthátrányból fordított (az elődöntőben, az első kiemelt Grigor Dimitrov ellen is), szóval bizonyította, tud ő, ha akar. A győzelem utáni nyilatkozata pedig magáért beszél:

Szeretek előttetek játszani. Még akkor is, ha ez nem mindig tűnik így

– ennél tökéletesebben nem is lehetne összefoglalni Kyrgiost.

Hogy mikor jön el a nagy áttörés, ha eljön egyáltalán, teljesen megtippelhetetlen. Az év első Grand Slamjét mindenesetre 17. kiemeltként várja, a brazil Rogério Dutra Silva ellen kezd. A harmadik körben már Jo-Wilfried Tsongával vagy a másik nagy tehetséggel, a kanadai Denis Shapovalovval találhatja szemben magát, a negyedik körben pedig Grigor Dimitrov jöhet.

Már, ha eljut addig, mert Kyrgiosnál az is benne van, hogy az első körben, füttykoncert mellett befejezi. De az neki, és igazából a teniszvilágnak sem lenne jó.

Magyarok Melbourne-ben

A 2018-as Australian Open főtáblás küzdelmei január 15-én, hétfőn kezdődnek. Két magyar, a férfiaknál Fucsovics Márton (a moldovai Radu Albot lesz az ellenfele), a nőknél Babos Tímea (a tizedik kiemelt CoCo Vandeweghe ellen kezd) már ott van a főtáblán. Piros Zsombor bejutott a selejtező második körébe, Stollár Fanny kiesett.

Nyitókép: Scott Barbour/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik