Sport

John McEnroe mentené meg a totális bukástól a balhés teniszezőt

Nick Kyrgios tehetségéhez semmi kétség nem férhet, a hozzáállásával azonban vannak gondok. Nem is kicsik. John McEnroe úgy véli, tudna segíteni az ausztrálnak.

Az amerikaiak egykori kiváló teniszezője, az egyéniben hét Grand Slam-győzelemig jutó John McEnroe manapság az Eurosport tenisznagykövete, a csatorna közbenjárásával pedig kérdéseket tehetett fel neki többek közt a 24.hu is. A legtöbbször visszatérő téma a sportág fenegyereke, a kétségkívül nagyon tehetséges, de elképesztően forrófejű Nick Kyrgios volt, aki a jövő nagy sztárja lehetne, ha a játékra koncentrálna. De sokszor nem azzal törődik.

A 22 éves ausztrált a 18. helyen emelték ki az idei Roland Garroson, ehhez képest már a második fordulóban kiesett. Ráadásul úgy, hogy megnyerte az első szettet, vezetett a második játszmában is dél-afrikai Kevin Anderson ellen, azonban valami ismét eldurrant az agyában, az ütőjét csapkodta a földhöz és sört kért a szurkolóktól.

Ha csak egy dolgot változtathatna meg a játékoskarrierjében, mi lenne az?

A most 58 éves McEnroe játékoskorában 7-szer nyert egyéni Grand Slamet, kilencszer párosban, egyszer pedig vegyes párosban diadalmaskodott. Összesen 170 héten át volt ő a világelső, amivel az örökrangsorban a hatodik helyen áll. Sokan irigykednének egy ilyen karrierre, de vajon van olyan dolog, amin ő maga változtatna?

Én mindig félig telinek látom a poharat. De ha őszinte akarok lenni, akkor azt kell mondjam, ha jobban koncentráltam volna a játékra, és bizonyos dolgokat elhagyok, akkor még sikeresebb karrier állna mögöttem.

Elhangzott az a kérdés, hogy vajon a Párizsban az elődöntőig jutó Dominic Thiem, vagy Kyrgios közül melyikük fog előbb Grand Slamet nyerni. McEnroe meglepő választ adott:

szerinte az ausztrál, akár már a következő major tornán, Wimbledonban.

Fotó: Europress

Már csak azért is meglepő ez a válasz, mert John McEnroe korábban többször is kritizálta Kyrgiost. Mentálisan gyengének titulálta és 2015-ben azt mondta róla: semmi jót nem tesz a sportágnak. A tehetségét ugyanakkor sohasem vitatta.

Az 58 éves McEnroe a visszavonulása után volt az amerikai válogatott Davis Kupa-kapitánya, illetve nemrégiben dolgozott együtt Milos Raoniccsal, akit 2016-ban, a füves pályás szezonban segített. Jött is a kérdés: ki az, akit a mostani mezőnyből edzene?

A papírforma szerint Kyrgiost kellene. Mindketten akaratosak és bogarasak vagyunk.

McEnroe kérdésünkre elmondta, volt időszak, amikor el volt foglalva a hat gyerekével, nem akart sokat utazni. Az elmúlt öt évben azonban tendencia lett, hogy a játékosok rövidebb időszakra, amolyan részmunkaidőben bízzák meg az edzőket, 10 hétre, vagy annál kevesebbre.

Hé, ezt pont nekem találták ki!

Nem tartja kizártnak, hogy a közeljövőben elvállaljon hasonló munkát, mert hét éve van egy akadémiája otthon, New Yorkban, nagy elégedettséggel tölti el, amikor valakinek segíteni tud abban, hogy jobb legyen.

Raonicnak például tudott segíteni, 2016-ban wimbledoni döntős volt a kanadai, Andy Murray-től kapott ki.

Ha már világelsőség: Andy Murray sokáig az élen maradhat?

Nehéz lesz neki. Már az, hogy idáig eljutott, az fantasztikus. De, ha Roger Federer visszatér, Rafa Nadal egészséges és még ott van Novak Djokovic is… Nehezen beszélhetünk egy világelsőről, sokkal inkább egy top5-ről, mert ott van Stan Wawrinka is, aki meg egy igazi x-faktor. A válaszom az, hogy lehetséges, de extrém nehéz lesz.

Fotó: Europress/AFP/Ethan Miller

Kyrgiosszal kapcsolatban az a véleménye, hogy nagyon tehetséges, de annyira profi a mai mezőny, hogy az ausztrál egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy ne készüljön teljes erőbedobással.

Látszik, hogy atletikus és tehetséges, de formában kell tudni tartani magad fizikálisan és mentálisan is – ez a legnagyobb kihívás mindenki számára. Láttam már és aggaszt is, amikor elborul az agya és ezen elmegy a mérkőzés. Fiatal még, remélem képes lesz ebben fejlődni, mert az emberek ezt szeretnék. Én is ezt szeretném.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik