Sport

Kiváló sportemberek, akik elhagytak minket 2017-ben

Január:

01.25.: Életének 76. évében, súlyos betegség után elhunyt Páldi Péter, a Vasas és a KSI korábbi vívómestere, aki évtizedeken át nevelte a párbajtőrözőket, de öttusázókat is oktatott a fegyverforgatás tudományára.

01.23.: Tragikus hirtelenséggel elhunyt a Ferencváros tizenhét éves birkózóreménysége, Rózsa György.

Február:

02.06.: Meghalt Kiss Ottó, aki a szentesi vízilabdát fél évszázadon keresztül segítette munkásságával. 1971-ben megkapta a Testnevelés és a Sport Érdemes Dolgozója kitüntetést.

02.02.: Meghalt Dr. Gyarmati Jenő, a Ferencváros korábbi labdarúgója, későbbi csapatorvosa. Gyarmati 1957 és 1962 között a Fradi ifjúsági csapataiban futballozott, majd csapatorvosként hét magyar bajnoki címnek, az 1975-ös KEK-döntőnek, az 1995-ös Bajnokok Ligája-szereplésnek és a 2004-es UEFA-kupa-csoportkörnek volt részese, de kitartott a Ferencváros mellett a másodosztályban eltöltött évek alatt is.

Március:

03.27.: Meghalt Kiss Zoltán, korábbi válogatott, ötszörös magyar bajnok ökölvívó, a budaörsi box klub vezetőedzője. 44 évet élt.

03.20.: Meghalt Prof. Dr. Szécsényi József professor emeritus, a Sportszelet reklámarca. A sporteredményeivel, az elméleti és gyakorlati atlétikával, tudományos tevékenységével kimagasló eredményeket elérő tanár az 1954-es atlétikai Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, és még ugyanebben az esztendőben főiskolai világbajnoki címet nyert. 1958-ban Európa-csúcsot dobott (58,33 méter), az 1960-as római olimpián – legjobb európaiként – a negyedik helyen végzett, az 1964-es tokiói játékokon ötödik volt.

Szécsényi József
Fotó: MTI/Mikó László

03.17.: Autóbalesetben meghalt Janza Richárd, ifjúsági világbajnok kajakos.  A tehetséges sportoló egy piros lámpánál várakozó autóban ült szabályosan, amikor hátulról belerohant egy másik gépkocsi. A vétlen autóban ülő mindkét fiatal életét vesztette.

03.15.: Meghalt Fekete Ferenc. Az erőemelő szövetség egykori elnöke életének 83. évében hunyt el.

03.13.: Vörös Zsuzsa, Athén olimpiai bajnok öttusázónője közösségi oldalán tudatta, hogy fájdalmasan fiatalon, 49. életévében elhunyt korábbi edzője, Komlódy Zsolt.

03.06.: Hosszantartó súlyos betegség után 79 esztendős korában hunyt el világbajnok kenusunk, a sportág mesteredzője, Hajba Antal.

Április:

04.19.: Tragikus hirtelenséggel, életének 60. évében elhunyt a Ferencváros korábbi játékosa, Kelemen Gusztáv. A futballista öt sikeres és eredményes évet húzott le a zöld-fehérek szerelésében. Minden évben bajnoki érmet nyert a csapattal, ebből egyszer aranyat. Nem mellesleg háromszoros kupagyőztes és KEK-döntős

04.19.: Meghalt Istvánfi Csaba, a Testnevelési Főiskola korábbi rektora. Nyolcvan évet élt. Színvonalas vezetői és oktató-nevelő munkája elismeréseként 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetésben részesült.

04.09.: 65 éves korában meghalt Czeczeli Károly, egyszeres válogatott labdarúgó. Az Egri Dózsa (1968-74), a Videoton (1974-78) és a Nyíregyháza (1978-84) korábbi labdarúgója 1975-ben, a Bulgária elleni olimpiai selejtezőn ölthette magára a nemzeti színű mezt és végig pályán volt a 2-0-as magyar győzelemmel végződő találkozón.

04.01.: Danis Barna, a Nemzeti Sport, a Képes Sport fotóriportere 73 évet élt. A sajtófotó-pályázati sikerek mellett megkapta a sportújságíró-társadalom legrangosabb kitüntetését, az MSÚSZ életműdíját, míg a MOB Médiadíjjal ismerte el munkásságát.

Május:

05.23.: Hatvanegy éves korában elhunyt Széles Sándor, Gyurta Dániel és Risztov Éva olimpiai bajnokok edzője. Az úszó mesteredzőt 2012-ben az Év edzőjének választották, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2015-ben bekerült a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

Széles Sándor, úszó mesteredzőt balra
Fotó: MTI/Beliczay László

05.05.: 34 éves korában elhunyt Mahler Brigitta, a Kiskunhalas és a Békéscsaba korábbi NB I-es kézilabdázója. A korábbi játékost agyvérzésszerű tünetekkel szállították kórházba Budapestre, ahol szervezete feladta a küzdelmet.

05.04.: Életének 77. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Dobrovits Péter, a Magyar Kézilabda Szövetség korábbi elnöke.

Június:

06.30.: Életének 67. évében, gyógyíthatatlan betegség következtében elhunyt Kovács László, a Rába ETO labdarúgó csapatának legendás kapusa, aki 1975 és 1977 között 12 alkalommal védte a magyar válogatott kapuját.

06.20.: Egy fesztiválról tartott hazafelé Zs. Ádám, V. Krisztián labdarúgók, és L. Levente, a Jászberény HC jégkorongozója, amikor autójuk Jászberény belvárosában a kamionoktól erősen nyomvályús úton megcsúszott és egy villanyoszlopnak csapódott. Az autót vezető Zs. Ádám és L. Levente szörnyethalt, V. Krisztián, a Jászfényszaru 20 éves labdarúgója csodával határos módon túlélte a balesetet.

Július:

07.25.: Életének hetvenhatodik életévében elhunyt Szőkéné Bognár Erzsébet, a Ferencváros világbajnok kézilabdázónője.

Szeptember:

09.28.: A korábbi remek öttusázó, később öttusaedző Fekete Gábor, közismertebb nevén Schwarczi  57 éves korában hunyt el. Halála előtti pillanatokban is épp futóedzést tartott. Szokás szerint a Kolozsvár utcai iskolából együtt kocogva indult útnak kis tanítványaival, de alig haladtak pár száz métert az edzésen, amikor összeesett.

09.21.: Tihanyi Tamás, a 23 éves gyulai teniszező négy ellenfelét is legyőzte az országos tenisz-csapatbajnokságon, majd ezt követően egy barátjához Budapestre utazott. Innen azonban már nem tért haza. Este tíz óra körül hirtelen megállt a szíve és a tehetséges sportoló életét vesztette.

Október:

10.12.: Nyírő Zsolt, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének ügyvezető elnöke, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagja szeretett sportága gyakorlása közben, tragikus hirtelenséggel hunyt el.

10.10.: Nyolcvannyolc esztendős korában elhunyt Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat csatára, aki a magyar futball aranykorában 12-szer lépett pályára a válogatottban.

Tóth II. József, az Aranycsapat egykori tagja csepeli otthonában
Fotó: MTI/Illyés Tibor

10.05.: Hazájában, Abidjanban rablótámadás áldozata lett Georges Griffiths, a DVTK labdarúgója. Állítólag a Mercedesét akarták ellopni, amikor a 27 éves elefántcsontparti támadó két golyót is kapott. Az életét pedig már nem tudták megmenteni.

Az elefántcsontparti támadó diósgyőri színekben 2014 és 2017 között 34 bajnoki mérkőzésen nyolc alkalommal talált be az ellenfél hálójába, ami közül legemlékezetesebb az Újpest ellen, az utolsó percben fejelt gól.

10.03.: 65 éves korában elhunyt a Ferencváros labdarúgó-csapatának korábbi kapusa és kapusedzője, Hegedűs Gyula.

November:

11.29.: 75 éves korában elhunyt Strausz János, a VSS Kassa korábbi labdarúgója, akit mindenki csak Johan Strauszként, vagy a XX. század helyi gólgyárosaként emlegetett.

11.28.: 62 éves korában elhunyt Szabó „Sonka” László, vb-ezüstérmes kézilabdázó. A beálló tagja volt az 1986-ban világbajnoki ezüstérmes válogatottnak, illetve negyedik lett 1980-ban és 1988-ban az olimpián. 211-szer lépett pályára címeres mezben.

11.21.: Hatvanhat éves korában meghalt Stadler József. Az egykori juhász, majd vállalkozó a rendszerváltás utáni Magyarország ikonikus figurája volt, szülőfalujában, Akasztón stadiont épített, futballcsapatot üzemeltetett és elhíresült az Utolsó vacsora című kép megvásárlásáról is.

11.14.: Holop Miklós, az 1948-as londoni olimpia ezüstérmes vízilabdacsapatának utolsó még élő játékosa 92 éves korában hunyt el. 

December:

12.07.: 66 éves korában, gyógyíthatatlan betegségben elhunyt idősebb Dárdai Pál. A pécsi labdarúgás ikonikus alakja volt, aki a Pécsi MSC-vel bajnoki ezüstöt nyert 1986-ban, 1978-ban pedig kupadöntőt játszott az együttessel. Pályafutása után az edzői hivatást választotta, mindkét fiából labdarúgót nevelt. Dárdai Pál a PMFC és a BVSC után igazolt a Hertha BSC-hez, összesen 372 alkalommal lépett pályára a berlini csapatnál, amelynek 2015 februárja óta a vezetőedzője – közben volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Dárdai Balázs 23 évesen a futballpályán, meccs közben vesztette életét, édesapja végignézte halálát.

12.08.: 103 éves korában elhunyt Kisgyörgyné Fedor Magda, 123-szoros magyar bajnok sportlövő. Sokszoros válogatottként több világ- és Európa-bajnokságon indult, ahol egyéniben és női csapatban is nyert ezüst- és bronzérmeket. Olimpián nem szerepelhetett, mivel a nők csak az 1984-es játékokon lőhettek először.

12.24.: 90 éves korában elhunyt Littomeritzky Mária úszó, aki az 1952-es olimpián a 4×100 méteres gyorsváltó tagjaként olimpiai bajnoki címet szerzett. Három olimpián szerepelt 1948 és 1956 között, az olimpián kívüli legrangosabb eredménye az 1954-es, torinói Európa-bajnokságon a 4×100 méteres gyorsváltóval szerzett aranyérem, illetve az 1947-es párizsi főiskolai világbajnokságon 100 méteres gyorsúszásban elért ezüstérem.

12.26.: 85 éves korában elhunyt Fördős László, a Vasas örökös tiszteletbeli elnöke. 1985-ben lett a Vasas röplabdázóinak elnöke, és több mint huszonöt éven keresztül, egy kiemelkedően sikeres időszakban irányította a szakosztály életét. Nemcsak a röplabdához, hanem az egész klubhoz szorosan kötődött, hiszen 2006 óta ő volt a Vasas Sport Club tiszteletbeli, majd később örökös tiszteletbeli elnöke.

12.30.: 49 éves korában elhunyt Szalay Gyöngyi, hétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes vívó. Egy tapolcai kolbásztöltő verseny díjkiosztóján lett rosszul, és bár többször is megpróbálták újraéleszteni, nem sikerült megmenteni.

Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik