Sport

Meghalt Holop Miklós, olimpiai ezüstérmes vízilabdázó

Az 1948-as londoni olimpia ezüstérmes vízilabdacsapatának utolsó még élő játékosa, a 92 éves korában hunyt el.

Holop Miklós 1925. február 2-án született Budapesten. A Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulójaként a zseniális atléta, Iharos Sándor egykori edzője, Iglói Mihály oktatta a testnevelésre. Az ő hatására kezdett atlétaként sportolni. 110 méteres gátfutással próbálkozott, s csak azután ment le egy osztálytársa invitálására a Margitszigetre, a Sportuszodába.  – ad áttekintést az olimpia.hu az egykori vízilabdázó pályafutásának kezdetéről.

Holop szívesen járt az edzésekre, hiszen ha úszott, naponta kapott egy pohár tejet és két zsemlét, így ott is ragadt. 1941-től a MAFC II. osztályú, majd I. osztályú vízilabdacsapatát erősítette, 1947-ben a válogatott keretbe is behívták. A londoni olimpián a nyolc meccs közül az első kivételével, valamennyi alkalommal játszott. Hat győzelem és egy döntetlen után az olaszoktól szenvedett vereséget a magyar csapat, így szerzett ezüstérmet a gárda.

1947-ben tagja a monte-carlói Európa-bajnokságon negyedik, a párizsi főiskolai világbajnokságon első helyezett csapatnak, utóbbival 1951-ben is aranyat nyert Berlinben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik