Sport

Még időben szólunk, hogy kezdődik az év egyik legérdekesebb hokitornája

A Spengler-kupa a világ legrégebbi meghívásos jégkorongtornája. Idén négy klubcsapat mellett két válogatott is szerepel rajta, az esemény fontosságát pedig emeli a közelgő téli olimpia.

Európa legmagasabban fekvő városa, a svájci Davos elég sokat köszönhet a Spengler-családnak. Az édesapa, dr. Alexander Spengler még a 19. században alapozta meg, hogy később egészségügyi üdülőközpont lett a városból, a fia, a szintén orvos Carl pedig annyira szerette az 1921-ben alapított helyi hokicsapatot, hogy kitalált egy meghívásos jégkorongtornát.

Ez utóbbi a Spengler-kupa, a világ legrégebbi ilyen jellegű eseménye, amelynek idén már a 91. kiírását rendezik meg.

A Spengler-kupa életre hívását csupa jó szándék vezérelte: Carl Spengler célja az volt, hogy a HC Davos más országok csapatai ellen tudjon készülni. Az időpontot karácsony és szilveszter közé lőtte be, mondván akkor úgyis szünetelnek a bajnokságok. Az első bajnok az Oxford Egyetem kanadai tanulóiból összeállt csapata volt a Berlin SC előtt.

A későbbiekben a II. világháború és pénzügyi okok miatt is volt, hogy elmaradt a kupa, 1957-től kezdve azonban minden évben megrendezik. Már nem csak európai klubcsapatok érkeznek, az Európában játszó kanadai játékosokra épülő Team Canada 1984-től kezdve állandó résztvevő, de szerepelt már Davosban a japán válogatott is.

A legutóbbi két tornát a kanadaiak nyerték, összesen pedig 14 kupagyőzelemnél tartanak, amit csak a házigazda Davos tud überelni, ők 15-ször nyerték meg a Spengler-kupát.

A tavalyi döntő:

Idén is az elmúlt években már bevett formula szerint, hat csapat részvételével rendezik a küzdelmet és ezúttal két válogatott is meghívást kapott. Az egyik a címvédő Kanada, a másik pedig Svájc lesz. Rajtuk kívül négy klubcsapat lép jégre:

  • természetesen a HC Davos,
  • a világ második legerősebb bajnokságából, a KHL-ből a Dinamo Riga,
  • a cseh élvonalbeli Mountfield HK,
  • és a finn első osztályú HPK Hämeenlinna.

Az együttesek névsorából is látszik, hogy idén is rendkívül színes esemény lesz a Spengler-kupa, és nem csak a jégen, a lelátón is: egészen sajátos hangulat lengi körbe az eseményt.

Fotó: MTI/EPA/Melanie Duchene

Aki végignézi a tornát, egész jó képet kaphat arról, hogyan is néz ki az európai jégkorong napjainkban. A házigazda Davos tele van svájci válogatott játékossal, a Rigában ott van a fél lett nemzeti csapat (a kapus Janis Kalnins a magyar szurkolóknak is ismerős lehet), a finn játékosok kiemelkedően technikásak, míg a csehek tavaly a legnagyobb meglepetést szállították, amikor leverték a KHL-es Jekatyerinburgot.

Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy nyakunkon a téli olimpia, ami jégkorong szempontjából más lesz, mint az elmúlt játékok esetében. Az NHL nem tudott megegyezni a NOB-bal, vagyis a világ legerősebb bajnoksága nem engedi el a játékosait Dél-Koreába. Épp emiatt pont az európai élbajnokságokban játszó játékosokból válogatnak majd elsősorban a szövetségi kapitányok, vagyis a bajnoki szünetben rendezett Spengler-kupa ideális lehetőség arra, hogy bárki felhívja magára a figyelmet. Kanadának még ott van merítési lehetőségnek az egyetemi bajnokság (NCAA), amelyből ezúttal többen is meghívót kaptak a válogatottba.

Ami a torna lebonyolítását illeti, két hármas csoportban lesznek a csapatok, akik pedig az élen végeznek, azok automatikusan bejutnak az elődöntőbe. A csoportmásodikok és -harmadikok keresztbe játszanak egymással az elődöntőért.

A Spengler-kupa december 26-án kezdődik és 31-én, ebédidőben már a döntőt rendezik, úgyhogy hat nap alatt lezavarják az egészet. Igazi hokidömping lesz, Magyarországon a Sport2 közvetíti majd a mérkőzéseket.

A 2017-es Spengler-kupa

Csapatok: HC Davos (svájci), Dinamo Riga (lett), Mountfield HK (cseh), HPK Hämeenlinna (finn), Team Canada, svájci válogatott


Menetrend:

december 26.:

Svájc – Dinamo Riga 15.10

Kanada – Mountfield 20:15

december 27.:

Hämeenlinna – Az első mérkőzés vesztese 15.10

Davos – A második mérkőzés vesztese 20.15

december 28.:

Az első meccs győztese – Hämeenlinna 15.10

A második meccs győztese – Davos 20.15

december 29.:

az elődöntőkért 15.10 és 20.15

december 30.:

elődöntők 15.10 és 20.15

december 31.:

döntő 12.10

Nyitókép: MTI/EPA/Gian Ehrenzeller

Ajánlott videó

Olvasói sztorik