Sport

Mocsai Lajos: Ez nem jó útja a magyar kézilabdának

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) tiszteletbeli elnöke kritizált és javaslatot tett arra, hogyan lehet megállítani a női kézilabda-válogatott lejtmenetét.

A szövetségi kapitányként olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, illetve Európa-bajnok Mocsai Lajos a Sport TV csütörtöki, Mai helyzet című műsorában elmondta Kim Rasmussen szövetségi kapitány nem tudott integrálódni a klubok munkájába, a válogatott játékosok pedig a csapatok nagy mérkőzésszáma miatt nem találkozhattak rendszeresen.

Mocsai szerint a világbajnokságot így olyan eredménnyel zárta a vb-t a női kézilabda-válogatott – 15. hely, a valaha volt legrosszabb -, ami nem megszokott és semmiképp sem elfogadható.

Azt a kérdést vettük górcső alá, hogy mi az oka ennek a visszafejlődésnek, miután ez a 15. hely nem elfogadható, függetlenül attól, hogyan alakult ki. Azokkal a csapatokkal, amelyeket 8-10 góllal vertünk néhány évvel ezelőtt, gyakorlatilag azonos körbe kerültünk – a lengyel és cseh válogatottra gondolok. Ez nem jó útja a magyar kézilabdának

– fogalmazott a Testnevelési Egyetem rektora, aki a lejtmenetet azzal állítaná meg, hogy a korábbi minta alapján évente két hónapra összezárná a nemzeti együttest. A 17 évnyi szövetségi kapitányi tapasztalattal rendelkező szakember ehhez átalakítana a bajnoki rendszert.

Azt javasoltam, hogy olyan bajnoki rendszer kerüljön kiírásra, ahol úgy, ahogy annak idején, amikor eredményesek voltunk, évi 50-62 napot dolgozzon együtt a válogatott.  Miután Magyarországon van a női válogatott jelentős része, ezt a munkát el kell végezni

– nyilatkozta. A bajnokságot még csak-csak lehet befolyásolni. A baj az, hogy Mocsai ötletéhez a szintén feszes ütemezés szerint zajló Bajnokok Ligája csoportmeccseit és át kellene szabni, amire kicsi az esély.

(Nyitókép: AFP PHOTO / JAVIER SORIANO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik