Sport

Hosszú leadott egy számot, Buriánt meggyógyította a medence

Sebestyén Dalma kezdte a délelőtti programot a koppenhágai rövidpályás Eb-n, de 100 m mellen csak a 34. lett, ami miatt érthetően nagyon csalódott volt.

50 gyorson Takács Krisztián a 25., Gyárfás Bence a 40. lett, Lobanovszkij Maxim viszont pontosan ugyanannyit úszott (21.60 másodperc), mint a török Sakci, így szétúszásra került sor, amelyet Lobanovszkij 21.18 másodperces országos csúccsal nyert meg.

Nagyon örülök, ez nagy egyéni csúcs. Ennek ellenére úgy érzem, a döntőbe kerüléshez 21 másodperc alá kell menni, de megpróbálom”

– értékelt Lobanovszkij.

200 háton Hosszú Katinka a 3., Burián Kata az 5. idővel jutott tovább. „Király! Ahhoz képest, hogy két napja olyan beteg vagyok, hogy tegnap enni is alig bírtam. Elég rondán megfáztam, nem gondoltam volna, hogy ez így összejön, pláne, hogy nem vagyok igazán jó fordulókban, azaz a rövidpálya pláne nem fekszik. Nem tudom, hogy fogok tudni úszni délután, de lehet, hogy a medence gyógyít” – nyilatkozta Burián a magyar szövetség Facebook-oldalán.

Hosszú pedig elárulta, hogy a 200 pillangótól visszalépett, mert sok lett volna délután a pillangó és a 200 hát elődöntője, valamint a 100 vegyes fináléja.

100 mellen magyarok nélkül folytatódik a verseny, Horváth Dávid 20., Szöllősi Martin 32., Dudás Dániel 47. lett. 200 pillangón Hosszú visszalépése után Szilágyi Liliánáért és Kapás Boglárkáért szoríthattunk, és mindketten bejutottak a döntőbe, a 4., illetve a 8. helyen.

„Mi, hogy Katka nem úszik? Hah, ezt valaki mondhatta volna! De nem baj, mert jó volt így is, sőt, reggel még sosem ment ennyire jól. Most még eléggé fáj, mert közben volt egy ritmusváltás. Igazából mentálisan volt nehéz leúszni, estére rendben leszek fizikálisan, nem kell félteni. Nagyon várom a döntőt!” – mondta Szilágyi.

A csütörtökön 800 gyorson ezüstérmet nyerő Kapás azt fejtegette, hogy a kétszáz pillangó közel áll a szívéhez, nagyon várta a versenyt, és abban bízik, hogy este tud javítani az idején.

200 vegyesen négy magyar is rajtkőre állt, de egyikük sem jutott be a legjobb 16 közé, a legközelebb ehhez a Koppenhágában már két éremnél tartó Bernek Péter állt, de ő tizenhetedikként éppen lecsúszott az elődöntőről. Dudás Dániel a 19., Grátz Benjámin a 20., Földházi Dávid a 21. helyen zárt.

A női 4×50 méteres gyorsváltónk Gyurinovics Fanni, Bordás Baeatrix, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána összetételben úszott, és 1:39.91 perces országos csúccsal nyolcadikként kvalifikálta magát az esti döntőbe, igaz, ehhez a lengyelek kizárása is kellett. Így az esti programban négy döntőben leszünk érdekeltek.

A péntek délutáni elődöntők, döntők programja (kezdés 17.00):

férfi 50 m gyors elődöntő (Lobanovszkij Maxim)
női 100 m gyors DÖNTŐ
férfi 100 m mell elődöntő
női 200 m hát DÖNTŐ (Burián Kata, Hosszú Katinka)
férfi 200 m vegyes DÖNTŐ
női 200 m pillangó DÖNTŐ (Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána)
női 100 m mell elődöntő
férfi 100 m hát DÖNTŐ
női 100 m vegyes DÖNTŐ (Hosszú Katinka, Verrasztó Evelyn)
férfi 1500 m gyors DÖNTŐ
női 50 m gyors DÖNTŐ
női 4×50 gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)

Kiemelt kép: MTI/AP/Ritzau/Jens Dresling

Ajánlott videó

Olvasói sztorik