Sport

Így lehetne legyőzni az esélyesebb franciákat a kézi-vb-n

Történelme során még nem győzött a magyar női kézilabda-válogatott Franciaország csapata ellen világbajnoki mérkőzésen. Nincs bennünk túlzott optimizmus. De a forma javuló és ez kellő önbizalmat adhat a lányoknak is a gallok elleni mérleg javítására.

Először győzhetne a magyar női kézilabda-válogatott Franciaország csapata ellen világbajnoki mérkőzésen. Az eddigi három vb-n vívott egymás elleni találkozó mindegyikét az ellenfél nyerte. Megfejthetetlen rejtély miért alakult ez így, miközben az Európa-bajnokságokon a mérleg erősen felénk billen. (Az összmérleg: 32-2-15 a magyarok javára).

A csoportküzdelmek után rendelkezésre álló statisztikák alapján egy virtuális, számokból álló mérkőzés már kisakkozható a csapatok között, amelynél azonban figyelembe kell venni az eddigi ellenfelek karakterét is, hiszen az is alakítja a mostani mutatókat. Számunkra egyáltalán nem jó hír, hogy a mezőny egyik leggyorsabb csapata ellen kell készülnünk.

Válogatottunk eddigi állandónak nevezhető problémája a visszarendeződés, ami ezúttal sokba kerülhet. Ugyanis a a csoportmeccsek alatt a franciáknál több lerohanással senki sem próbálkozott (47/35) és gólt is csak Szerbia lőtt többet náluk ezekből az akciókból (47/39). Ha a kényszerűen végrehajtott cserék miatt is körülményes védelmi rendeződés nem gyorsul fel, nagy bajban lehetünk.

Ha sikerül felállni, egy egészen új szituációval kerülünk szembe. Az ellenfél ugyanis nem akar majd átlőni. A mostani ellenfél szinte minden akcióját ziccerig játssza. Hihetetlennek tűnik, de a franciák „fúrótorony mélyen” (ez a torony magasan ellentéte) a legkevesebbet próbálkoztak távolról. Gyors lábukra hagyatkozva kísérlik majd meg szétszedni a védőfalunkat, betöréseket és a beállót keresve. A védelmünknek elsősorban a közepe eddig is gyakran tűnt lábbal verhetőnek. Szekeres, Kisfaludy, Zácsik, Mészáros komoly teszten esik majd át. Abban, hogy a mieinknél eddig csak a kameruniak kaptak több két perces büntetést, pontosan ennek, a sűrűn előforduló ütemvesztésnek, jutott főszerep.

Ha képesek volnánk a franciákat a számukra nem túl komfortos átlövésekre és szélső befejezésekre kényszeríteni, nagyban javulnának továbbjutási esélyeink.

A franciák legjobb lövője, Lacrabere eddig nem a megszokott hatékonysággal kézilabdázik, egyetlen igazi jobbszélsőjük, Dancette pedig húsz százalékos lövőformát mutat a posztjáról, így az ő „feladása”, és szándékos helyzetbe hozatása, célunk lehet.

Kevés lerohanást vezettünk, amiből kellemes lenne többet bemutatni a könnyű gólok érdekében, de a franciák ellen ennek minimális az esélye: eddig 5 meccsen összesen 9 ilyen akciót engedélyeztek az ellenfeleknek. Felállt fal elleni támadásokra kell készülnünk, ami a talán legjobban szervezett védelem ellen óriási energiák mozgósítását követelheti minden egyes találatért.

A francia csapatot sújtották a bírók a legkevesebb kiállítással. Ennek oka az ellenfelek ellenük bemutatott lövéseinek struktúrájából is könnyen kiolvasható. A legtöbb kerületi kapitányság boldogan tapsikolna, ha olyan bűnelkövetési statisztikákkal dicsekedhetne, mint a francia csapat: a vb első hetében az ellenfeleik összesen 8(!) „betörésig” jutottak! Lábbal odaérnek, nem maradnak le, így alig játszanak emberhátrányban.

A magyar együttes eddig a nehézkes lengyelek ellen rukkolt ki legjobb produkciójával Görbicz és Kovacsics betöréseire építve, amit most csoda lenne megismételni. Az ellenfél védekezése tovább deformálhatja az amúgy sem szerencsés támadás-befejezéseinket. Maradhatnak a magyar együttes számára az eddig is túlsúlyban lévő távoli és szélső lövések.

Mindig is így volt, és ezen a vb-n is igazolják az adatok, hogy a befejezések közül ezek a legkisebb eséllyel góllal kecsegtető helyzetek.

Miközben örülhetünk, hogy végre van szélsőjátékunk, olyannyira, hogy csak a japánok lőttek többet a sarokból, nem szerencsés – kiismerhetővé tesz –, hogy kísérleteink több mint fele az át- és szélsőlövés. (A francia együttesnél ez alig több mint egyharmad.)

A franciák célja az lesz, hogy ezt a mutatónkat még feljebb tornázzák, ugyanis kapusaik a harmadik legjobb hatékonysággal semlegesítik ezeket a próbálkozásokat az egész mezőnyben. Bódi, Schatzl, Háfra, Klivinyi és Zácsik lövőszázaléka magasra kell hogy szökjön a továbbjutáshoz, ráadásul nem a legkellemesebb kapusokkal szemben.

Az emberhátrányos játék is kiemelt jelentőségű lehet, pontosan a két válogatott eddigi nagyon eltérő sportszerűségi statisztikája és a franciák játékstílusa miatt. A magyar csapat szimpla hátrányban több mint 35 percet töltött a pályán, és ezt az időszakot összesen 21 kapott és 10 lőtt góllal zárta. A franciák viszont szerényen, de biztosan használták ki 26 percnyi egy emberes fórjukat, összesen 8 szerzett és 3 beszedett találattal.

A magyar csapat javuló formája biztató lehet, de feltételezhetően a franciák is erre a szakaszra élesítették a játékukat. Összességében az ellenfél számít esélyesnek. Egy kiugró kapusteljesítmény, és az egymásért koncentráltan küzdő csapat viszont ezt a különbséget ellensúlyozhatja.

Eredmények – női kézi vb, 5. forduló

A csoport, Trier:
Spanyolország-Szlovénia 33-26 (13-14)
Franciaország-Románia 26-17 (17-7)
Angola-Paraguay 32-28 (16-17)
A csoport végeredménye: 1. Románia 8 pont, 2. Franciaország 7 (135-98), 3. Spanyolország 7 (135-109), 4. Szlovénia 6, 5. Angola 2, 6. Paraguay 0

B csoport, Bietigheim-Bissingen:
Svédország-Norvégia 31-28 (16-18)
Magyarország-Csehország 30-29 (17-14)
Lengyelország-Argentína 38-20 (19-9)
A csoport végeredménye: 1. Svédország 8 pont, 2. Norvégia 8, 3. Magyarország 6, 4. Csehország 4, 5. Lengyelország 4, 6. Argentína 0

C csoport, Oldenburg:
Oroszország-Dánia 32-27 (12-11)
Brazília-Montenegró 23-23 (13-12)
Japán-Tunézia 31-13 (15-6)
A csoport végeredménye: 1. Oroszország 10 pont, 2. Dánia 6, 3. Japán 5, 4. Montenegró 5, 5. Brazília 4, 6. Tunézia 0

D csoport, Lipcse:
Szerbia-Koreai Köztársaság 33-28 (15-14)
Hollandia-Németország 31-23 (18-10)
Kína-Kamerun 26-26 (13-13)
A csoport végeredménye: 1. Szerbia 8 pont, 2. Hollandia 7, 3. Németország 7, 4. Koreai Köztársaság 6, 5. Kamerun 1 (105-150), 6. Kína 1 (92-164)

A nyolcaddöntő programja:

vasárnap:
Magyarország-Franciaország, Lipcse 17.30
Szerbia-Montenegró, Magdeburg 17.30
Svédország-Szlovénia, Lipcse 20.30
Németország-Dánia, Magdeburg 20.30

hétfő:
Oroszország-Koreai Köztársaság, Magdeburg 17.30
Románia-Csehország, Lipcse 17.30
Japán-Hollandia, Magdeburg 20.30
Spanyolország-Norvégia, Lipcse 20.30

Nyitókép: MTI/PAP/Marcin Bielecki

Ajánlott videó

Olvasói sztorik