Sport

Így lehetne legyőzni az esélyesebb franciákat a kézi-vb-n

Egri Viktor
Egri Viktor

2017. 12. 09. 14:08

Történelme során még nem győzött a magyar női kézilabda-válogatott Franciaország csapata ellen világbajnoki mérkőzésen. Nincs bennünk túlzott optimizmus. De a forma javuló és ez kellő önbizalmat adhat a lányoknak is a gallok elleni mérleg javítására.
Korábban a témában:

Először győzhetne a magyar női kézilabda-válogatott Franciaország csapata ellen világbajnoki mérkőzésen. Az eddigi három vb-n vívott egymás elleni találkozó mindegyikét az ellenfél nyerte. Megfejthetetlen rejtély miért alakult ez így, miközben az Európa-bajnokságokon a mérleg erősen felénk billen. (Az összmérleg: 32-2-15 a magyarok javára).

A csoportküzdelmek után rendelkezésre álló statisztikák alapján egy virtuális, számokból álló mérkőzés már kisakkozható a csapatok között, amelynél azonban figyelembe kell venni az eddigi ellenfelek karakterét is, hiszen az is alakítja a mostani mutatókat. Számunkra egyáltalán nem jó hír, hogy a mezőny egyik leggyorsabb csapata ellen kell készülnünk.

Válogatottunk eddigi állandónak nevezhető problémája a visszarendeződés, ami ezúttal sokba kerülhet. Ugyanis a a csoportmeccsek alatt a franciáknál több lerohanással senki sem próbálkozott (47/35) és gólt is csak Szerbia lőtt többet náluk ezekből az akciókból (47/39). Ha a kényszerűen végrehajtott cserék miatt is körülményes védelmi rendeződés nem gyorsul fel, nagy bajban lehetünk.

Ha sikerül felállni, egy egészen új szituációval kerülünk szembe. Az ellenfél ugyanis nem akar majd átlőni. A mostani ellenfél szinte minden akcióját ziccerig játssza. Hihetetlennek tűnik, de a franciák „fúrótorony mélyen” (ez a torony magasan ellentéte) a legkevesebbet próbálkoztak távolról. Gyors lábukra hagyatkozva kísérlik majd meg szétszedni a védőfalunkat, betöréseket és a beállót keresve. A védelmünknek elsősorban a közepe eddig is gyakran tűnt lábbal verhetőnek. Szekeres, Kisfaludy, Zácsik, Mészáros komoly teszten esik majd át. Abban, hogy a mieinknél eddig csak a kameruniak kaptak több két perces büntetést, pontosan ennek, a sűrűn előforduló ütemvesztésnek, jutott főszerep.

Ha képesek volnánk a franciákat a számukra nem túl komfortos átlövésekre és szélső befejezésekre kényszeríteni, nagyban javulnának továbbjutási esélyeink.

A franciák legjobb lövője, Lacrabere eddig nem a megszokott hatékonysággal kézilabdázik, egyetlen igazi jobbszélsőjük, Dancette pedig húsz százalékos lövőformát mutat a posztjáról, így az ő „feladása”, és szándékos helyzetbe hozatása, célunk lehet.

Kevés lerohanást vezettünk, amiből kellemes lenne többet bemutatni a könnyű gólok érdekében, de a franciák ellen ennek minimális az esélye: eddig 5 meccsen összesen 9 ilyen akciót engedélyeztek az ellenfeleknek. Felállt fal elleni támadásokra kell készülnünk, ami a talán legjobban szervezett védelem ellen óriási energiák mozgósítását követelheti minden egyes találatért.

A francia csapatot sújtották a bírók a legkevesebb kiállítással. Ennek oka az ellenfelek ellenük bemutatott lövéseinek struktúrájából is könnyen kiolvasható. A legtöbb kerületi kapitányság boldogan tapsikolna, ha olyan bűnelkövetési statisztikákkal dicsekedhetne, mint a francia csapat: a vb első hetében az ellenfeleik összesen 8(!) „betörésig” jutottak! Lábbal odaérnek, nem maradnak le, így alig játszanak emberhátrányban.

A magyar együttes eddig a nehézkes lengyelek ellen rukkolt ki legjobb produkciójával Görbicz és Kovacsics betöréseire építve, amit most csoda lenne megismételni. Az ellenfél védekezése tovább deformálhatja az amúgy sem szerencsés támadás-befejezéseinket. Maradhatnak a magyar együttes számára az eddig is túlsúlyban lévő távoli és szélső lövések.

Mindig is így volt, és ezen a vb-n is igazolják az adatok, hogy a befejezések közül ezek a legkisebb eséllyel góllal kecsegtető helyzetek.

Miközben örülhetünk, hogy végre van szélsőjátékunk, olyannyira, hogy csak a japánok lőttek többet a sarokból, nem szerencsés – kiismerhetővé tesz –, hogy kísérleteink több mint fele az át- és szélsőlövés. (A francia együttesnél ez alig több mint egyharmad.)

A franciák célja az lesz, hogy ezt a mutatónkat még feljebb tornázzák, ugyanis kapusaik a harmadik legjobb hatékonysággal semlegesítik ezeket a próbálkozásokat az egész mezőnyben. Bódi, Schatzl, Háfra, Klivinyi és Zácsik lövőszázaléka magasra kell hogy szökjön a továbbjutáshoz, ráadásul nem a legkellemesebb kapusokkal szemben.

Az emberhátrányos játék is kiemelt jelentőségű lehet, pontosan a két válogatott eddigi nagyon eltérő sportszerűségi statisztikája és a franciák játékstílusa miatt. A magyar csapat szimpla hátrányban több mint 35 percet töltött a pályán, és ezt az időszakot összesen 21 kapott és 10 lőtt góllal zárta. A franciák viszont szerényen, de biztosan használták ki 26 percnyi egy emberes fórjukat, összesen 8 szerzett és 3 beszedett találattal.

A magyar csapat javuló formája biztató lehet, de feltételezhetően a franciák is erre a szakaszra élesítették a játékukat. Összességében az ellenfél számít esélyesnek. Egy kiugró kapusteljesítmény, és az egymásért koncentráltan küzdő csapat viszont ezt a különbséget ellensúlyozhatja.

Eredmények – női kézi vb, 5. forduló

A csoport, Trier:
Spanyolország-Szlovénia 33-26 (13-14)
Franciaország-Románia 26-17 (17-7)
Angola-Paraguay 32-28 (16-17)
A csoport végeredménye: 1. Románia 8 pont, 2. Franciaország 7 (135-98), 3. Spanyolország 7 (135-109), 4. Szlovénia 6, 5. Angola 2, 6. Paraguay 0

B csoport, Bietigheim-Bissingen:
Svédország-Norvégia 31-28 (16-18)
Magyarország-Csehország 30-29 (17-14)
Lengyelország-Argentína 38-20 (19-9)
A csoport végeredménye: 1. Svédország 8 pont, 2. Norvégia 8, 3. Magyarország 6, 4. Csehország 4, 5. Lengyelország 4, 6. Argentína 0

C csoport, Oldenburg:
Oroszország-Dánia 32-27 (12-11)
Brazília-Montenegró 23-23 (13-12)
Japán-Tunézia 31-13 (15-6)
A csoport végeredménye: 1. Oroszország 10 pont, 2. Dánia 6, 3. Japán 5, 4. Montenegró 5, 5. Brazília 4, 6. Tunézia 0

D csoport, Lipcse:
Szerbia-Koreai Köztársaság 33-28 (15-14)
Hollandia-Németország 31-23 (18-10)
Kína-Kamerun 26-26 (13-13)
A csoport végeredménye: 1. Szerbia 8 pont, 2. Hollandia 7, 3. Németország 7, 4. Koreai Köztársaság 6, 5. Kamerun 1 (105-150), 6. Kína 1 (92-164)

A nyolcaddöntő programja:

vasárnap:
Magyarország-Franciaország, Lipcse 17.30
Szerbia-Montenegró, Magdeburg 17.30
Svédország-Szlovénia, Lipcse 20.30
Németország-Dánia, Magdeburg 20.30

hétfő:
Oroszország-Koreai Köztársaság, Magdeburg 17.30
Románia-Csehország, Lipcse 17.30
Japán-Hollandia, Magdeburg 20.30
Spanyolország-Norvégia, Lipcse 20.30

Nyitókép: MTI/PAP/Marcin Bielecki

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.