Sport

Stratégiai együttműködés: a MOB belép a BOM-ba

A Magyar Olimpiai Bizottság bő nyolc éven át fagyos viszonyt ápolt a 2005. novemberében megalakult Budapesti Olimpiáért Mozgalommal. Schmitt Pál elnök kifejezetten ellenségképet látott a polgári és nagyvállalati szférából induló kezdeményezésben, ezért MOB-elnöksége idején mindent megtett a szervezet ellehetetlenítése érdekében.

Borkai Zsolt elnöksége alatt némiképp konszolidálódott a két szervezet kapcsolata. Ehhez az is kellett, hogy a BOM 2006. márciusi bejegyzése utáni első célja, a 2020-as olimpiai pályázat kútba essen, ezért 2014-ben a szervezet átalakult és BOM a Magyar Sportért” Közhasznú Alapítványként működött tovább.

Nos, ilyen előzmények után újabb fordulatként szerda délután a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége egyhangúan megszavazta, hogy vége a fagyos távolságtartásnak és a MOB stratégiai megállapodást köt BOM-mal azzal a céllal, hogy intézményesítsék a közös munkát.

A MOB és a BOM stratégiai együttműködésének intézményes kialakítása a következők szerint halad:

  • A BOM a Magyar Sportért Alapítvány alapítóinak sorába (Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián, Szalay-Berzeviczy Attila és a Budapesti Olimpiáért Mozgalom Egyesület) belép a MOB.
  • A MOB mindenkori elnöke vagy az általa kijelölt személy fogja a BOM a Magyar Sportért Alapítvány alapítói sorában, valamint a szervezet kuratóriumában képviselni a Magyar Olimpiai Bizottságot.
  • A BOM a Magyar Sportért Alapítvány Felügyelő Bizottságának és Sportszakmai Bizottságának tagja lesz egy-egy a MOB által delegált személy.
  • A MOB Életút Ösztöndíjprogramja beépül a “BOM a Magyar Sportért” Alapítvány tanulmányi ösztöndíj programjába, létrejön ezzel a Sportolói Karrierprogram.
  • A BOM a Magyar Sportért Alapítvány nevet vált és 2018-tól Budapest 2032 Alapítvány néven fog tovább működni.
  • A kizárólagosan a 2032-es olimpiai kandidálás előkészítésével foglalkozó Budapesti Olimpiai Mozgalom Egyesület tevékenységéről és finanszírozásáról a Budapest 2032 Alapítvány kuratóriuma dönt évente.
  • A BOM a Magyar Sportért Alapítványba alapításkor a Budapesti Olimpiáért Mozgalom Egyesület által befizetett 25 millió forintos alaptőkét a MOB további 25 millió forinttal egészíti ki, mely összeget 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban négy részletben fog befizetni az alapítvány számlájára.
  • A MOB vállalja, hogy az alaptőkén túl évente 6 millió forintos támogatással járul hozzá a Budapest 2032 Alapítvány tevékenységéhez.
  • A BOM 2014-es alapítványi átalakulása óta eltelt három évben sportolók tucatjainak finanszírozta egyetemi, főiskolai tanulmányait, ezzel is segítve őket sportpályafutásuk utáni életük megalapozásában. E téren tehát nincs változás, hacsak annyi nem, hogy a MOB a Budapesti Olimpiáért Mozgalom Egyesület által alapításkor befizetett 25 millió forintos alaptőkét további 25 millió forinttal egészíti ki, mely összeget 2017-ben, 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban négy részletben fog befizetni az alapítvány számlájára.
  • A MOB vállalja azt is, hogy az alaptőkén túl évente 6 millió forintos támogatással járul hozzá a Budapest 2032 Alapítvány tevékenységéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik