Gazdaság

Gazdasági érvekkel győzködnék a magyarokat, hogy kell nekünk az olimpia

A 2024-es budapesti pályázat bukásának tanulságait levonva szélesítené az olimpiarendezés társadalmi támogatottságát a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) – derül ki a szervezet elnöke, Szalay-Berceviczy Attila interjújából, amit a szegedma.hu-nak adott.

Céljuk, hogy országos hálózatot építsenek, és ezzel segítsenek ismét megteremteni a többségi támogatottságot a következő magyar olimpiai pályázathoz. A BOM ugyanis immár a jövőre, a következő esélyre, 2028-ra fókuszál – szögezte le a 2005 óta működő civil szervezet elnöke. A portálnak arról is beszélt, hogy a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gazdasági érvelésre a kommunikációban.

Mint mondta, az embereket igenis érdeklik a pénzügyek, tudni akarják, hogy egy ilyen hosszú távú projekt mit jelent az ország költségvetésének, milyen előnyökkel járhat, illetve adott esetben milyen kockázatokat rejthet magában. Mindenkit érdekel, hogy egy olimpia rendezése milyen hatásokkal bír a jövő gazdasági kilátásaira, miben változtatja és javítja Magyarország, az itt élő emberek egyéni életét. Elengedhetetlen persze a sportélmény és a nemzeti büszkeségérzés hangsúlyozása is, de a gazdasági kérdések széles körű megtárgyalása, vitája nem kerülhető meg.

A gazdasági megközelítés nem lehet véletlen, hiszen egy felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek kétharmada (66 százalék) szerint Magyarország túl szegény egy olimpia megrendezéséhez, és háromnegyede (76 százalék) szerint másra kellene fordítani az olimpiára költendő forrásokat. Ebben, különböző arányban, ám minden párt támogatói egyetértenek. A Fidesz szavazók több mint fele (55 százalék), az MSZP szavazók 89 százaléka, és a Jobbik szavazók 92 százaléka is így gondolja.

Mint korábban írtuk, a Momentum 266 ezernél is több aláírást adott le ahhoz, hogy legyen népszavazás a budapesti olimpiáról. Ezután hátrált ki Orbán Viktor az olimpia megrendezése mögül, azzal indokolva a lépést, hogy mentesítenék Magyarországot a szégyentől és a lejáratódástól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik