Sport

Magyarország nem mondott le arról, hogy olimpiát rendezzen

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság nemrég megválasztott elnöke és Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapest Olimpiai Mozgalom vezetője adott interjút a hvg.hu-nak. Ebben sok minden mellett a visszavont budapesti olimpiai pályázatról is szó esett.

Szalay-Berzeviczy szerint jó döntést hozott a kormány a visszalépéssel, mert így megmaradt az esély, hogy belátható időn belül olimpiát rendezzen Magyarország. Sok tanulsággal szolgált ez a bukás, a legfontosabb ezek közül az, hogy:

Egyértelműen meg kell majd mutatni az embereknek, hogy mik a bevételek és mik a kiadások, miért és mire költ a pályázati bizottság. Természetesen ennek megfelelően a kommunikációban is lesz mit változtatni

Megjegyezte azt is, nyilván a politikát nem lehet kizárni egy olimpiai pályázatból, de a következő pályázat előkészítését és a civil támogatottság helyreállítását két szervezetnek, a MOB-nak és a BOM-nak kell intéznie. Kulcsár Krisztián szerint is pályázni kell az olimpiarendezésre:

Amennyiben a körülmények adottak, megvan a társadalmi támogatottság, ha a fékek és ellensúlyok működése mellett ki lehet egy jó pályázati bizottságot alakítani, ami hitelessé teszi a közvélemény szemében az olimpia ügyét, akkor igenis pályázni kell.

Kulcsár Krisztián a megválasztása után Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ugyanakkor Szalay-Berzeviczy szerint a februári Momentum-akció egyértelművé tette: “Magyarország következő olimpiai pályázatának az első lépése egy országos népszavazás kell, hogy legyen.”

Mindketten egyetértenek abban, hogy a kormány részéről jó dolog, hogy a visszavont olimpiai pályázat ellenére fel akarják építeni azokat a sportlétesítményeket, amik a pályázati tervben szerepeltek. A lényeg, hogy fenntarthatóan működjenek.

Szerintük most az a legfontosabb, hogy milyen döntést hoz a NOB szeptemberben, Limában. Azaz a 2024-es és a 2028-as olimpiai helyszínét is kijelöli (Párizs és Los Anegels van még versenyben), vagy csak az elsőt.

Ha Limában csak egy olimpia sorsáról döntenek, akkor 2019-ben kéne beadni a Budapest 2028-as pályázatát, a parlamenti választások után egy évvel, de az önkormányzati választásokkal egyidőben. Ha kettőről döntenek, akkor kitolódik a felkészülési szakasz 2023-ig. Mi azon leszünk, amíg Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, én pedig a BOM vezetője, hogy bármilyen kormányzat van is hatalmon, segítsük az olimpiai pályázat ügyét úgy pozicionálni, hogy abba ne legyen nehéz a mindenkori kormánynak beleállnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik