Sport

A szövetség elnöke szerint elrohant a világ a magyar cselgáncs mellett

Közös összefogásra van szükség, nem megy másként. A világ elszaladt mellettünk

– nyilatkozta Tóth László, a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke az M4 Sportnak. Hozzátette: a sportágban olyan fajta központosítás lesz, ahol a munkára koncentrálnak, valamint az eddiginél jóval többet kell edzeniük egymással a válogatottaknak, illetve azoknak az utánpótláskorú fiataloknak, akiket szeretnének felzárkóztatni a felnőttekhez. Kiemelte: az eddigi heti egy keretedzés helyett a jövőben három lesz, és Budapest mellett bevonnának más városokat is.

Ezekre az alkalmakra földrajzi alapon szomszédos országok dzsúdósait is elhívnák, illetve a jó sportdiplomáciai kapcsolataikat kihasználva várnak iráni, illetve mongol versenyzőket is.

A szakma a központosítási elképzelésekkel egyetértett, a szövetségi kapitányok személyét illetően azonban akadtak nézeteltérések

– mondta az elnök. Elárulta: a struktúraváltásról a riói olimpiát követően döntöttek, ám miután a sportágban tizenöt hónapot követően sem alakult ki konszenzus a személyi kérdésekben, az elnökség Pánczél Gábort a férfi, Toncs Pétert pedig a női szakág vezetésével bízta meg. A szakmai munkát az a japán Micutosi Nandzso felügyeli, aki korábban négy éven át irányította az ázsiai ország női olimpiai válogatottjának felkészülését.

Az elnök hozzátette: azok a nemzetek, amelyeket korábban lenéztek következetes utánpótlásprogramot vittek végig, és nemcsak utolérték, hanem már le is hagyták a magyar judót.

A magyar válogatott érem nélkül zárta a tavalyi, riói olimpiát és az idei, budapesti világbajnokságot. Rio de Janeiróban Ungvári Miklós ötödik, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél pedig hetedik helyen végzett, míg a Papp László Sportarénában Csoknyai László, Tóth Krisztián és Bor Barna lett ötödik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik