Sport

Lejáratták Papp László nevét

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 09. 14. 13:06

Korábban a témában:

A hír röviden: „a Magyar Ökölvívó Szövetség keddi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a hajdúszoboszlói Papp László Ökölvívó Akadémia mint utánpótlás-nevelő képzési központ működésének támogatását megalapozatlannak tartja, így a további finanszírozását megszünteti.”

Szögezzük le: év közben egyik pillanatról a másikra támogatást megvonni egyáltalán nem, vagy csak különleges okból, megfelelő indokkal szoktak a magyar sportban. Pláne egy kiemelt akadémia esetében.

Úgy látszik, Csötönyi Sándor elnök lemondásával és Erdei Zsolt kinevezésével új szelek fújnak az ökölvívóknál. Még az is lehet, hogy megtisztul a sportág.

LONDON, ENGLAND - APRIL 06:  Zoltan Harcsa of British Lionhearts (Red Gloves) fights Nizar Trimech of France Fighting Roosters (Blue Gloves) during the World Series of Boxing at York Hall on April 6, 2017 in London, England.  (Photo by Alex Pantling/Getty Images)
Padlón a magyar boksz, de még nem számolták ki
2009 óta nem nyertünk érmet az amatőr világbajnokságon. Ez minden idők legrosszabb szériája. Erdei Zsolt és az új vezetés a tanulásban hisz és időt kér.

Erdei hivatalba lépése után minden területet érintő átvilágításba kezdett. Szakmai kérdések mellett első sorban arra volt kíváncsi, az állami támogatást milyen hatékonysággal használják fel a kedvezményezett klubok.

Az elnökség ezért egy független auditáló céget bízott meg, amely április 15-én megkezdte a szövetség által támogatott egyesületek, régiók, akadémiák különböző egzakt kritériumok alapján történő, a sportszakmai eredményességet is mérlegelő folyamatos ellenőrzését.

A helyszíni ellenőrzés kiterjedt az edzések, jelenléti ívek, edzésnaplók megtekintésére, a körülmények feltérképezésére, a központi sportágfejlesztési támogatásból (KSF) vásárolt eszközök, felszerelések meglétére, cél szerinti felhasználására, s az elvégzett beruházások áttekintésére

– számolt be a MÖSZ.

Tudni kell, a Csötönyi-érában a KSF jelentős részét négy kiemelt akadémia között osztotta fel a kézi vezérléssel dolgozó elnök. Az audit megállapítása szerint az adóforintokkal minden szempontból legjobban a Madárfészek Akadémia gazdálkodott, de a fejlesztéseknek nyoma van a kanizsai Botos András és a győri Gladiátor Akadémiánál is.

Hajdúszoboszlón, a Papp László Akadémiánál azonban lényegét tekintve alig találtak rendben valamit.

Az elmúlt négy évben 118 millió forint szövetségi támogatást kapott a Szántó József által vezetett klub.

A szövetség szerdai közleménye burkoltan azt fogalmazta meg: az elköltött forintoknak tárgyi eszközökben és szakmai téren is vajmi kevés a látszata,

a hajdúszoboszlói klub vezetése lényegét tekintve a háromszoros olimpiai bajnok mögé bújva, nevével visszaélve, azt lejáratva, kifejezetten rosszul sáfárkodott az adóforintokkal.Az audit végső következtetéseit október 31-én hozzák nyilvánosságra. Ekkor nyilván kiderül az is, lesz-e egyéb, akár büntetőjogi következménye a felelőtlen gazdálkodásnak.

Amit tudni kell a Papp László Akadémia vezetéséről

Az akadémia azért viseli a háromszoros olimpiai bajnok nevét, mert a család hozzájárulását adta. Mindezt azzal is nyomatékosította a napi ügymenetért felelős Szántó József elnök, hogy ifj. Papp László lett az egyesület tiszteletbeli elnöke.

Ifjabb Papp László (b) és Szántó József Forrás: papplaszloakademia.hu

 

Szántó Józsefről két dolgot érdemes tudni.

  • Világ életében az ökölvívásból élt. Első és egyben utolsó nemzetközi szinten is sikeres tanítványa az a Váradi János, aki a moszkvai olimpián szerzett bronzérmet. Ennek immár 37 éve.
  • A 75 éves edző 1960-ban állt először büntetőbíróság előtt, erőszakos nemi közösülés kísérletéért és súlyos testi sértésért kétszer is jogerősen elítélték. 2016-ban azért mondott le az akadémia elnöki posztjáról, mert az RTL Klub megszellőztette, brutális módszerekkel, testi fenyítéssel próbálta ösztökélni tanítványait.

A lemondása úgy látszik csak a látszat kedvéért és szóban történt meg, hiszen a klub honlapja szerint a mai napig ő a főnök.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu / Bielik István

Őrizetbe vették a rendőrök M. Richárdot

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.