Sport

Úszás: a MÚSZ feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt

24.hu
24.hu

2017. 06. 26. 12:08

Korábban a témában:

A Magyar Úszó Szövetség mindennapjai szűk két éve, Hosszú Katinka első, 2015 karácsonyi közleménye óta viharosak.

Hol csendben a háttérben, hol nyíltan zajlik a háború, amely egy év alatt Gyárfás Tamás, korábbi elnök lemondásához. Az új elnök Bienerth Gusztáv pénzügyi területről érkezett. Sportvezetőként, sportszakemberként nem sok vizet zavar, amit az is remekül példáz, hogy négy hónapos regnálása után a sportág közgyűlése lesöpörte az asztalról valamennyi reformjavaslatát.

Bienerth Gusztávot nagyon pofon vágták az úszók
Valamennyi számára fontos kérdésben leszavazták a Magyar Úszó Szövetség új elnökét.

Viszont amihez ért, abban úgy látszik alapos. Hivatalba lépése után Bienerth a Deloitte-ot, a világ egyik legtekintélyesebb könyvvizsgáló cégét bízta meg a szövetség pénzügyi átvizsgálásával.

A 24.hu korábban úgy értesült, hogy a jelentés tartalma már elég régen ismert volt a MÚSZ elnöke előtt, ennek ellenére valamiért nem hozta nyilvánosságra azt sem a májusi, számára elég szerencsétlenül végződő közgyűlésen, sem azóta.

Ellenben az origo.hu most azt írja, a szövetség június 14-i elnökségi ülésén az elnök végre feltárta a vizsgálat tartalmát, amelyben megállapítást nyert, hogy súlyos visszaélések történtek a Gyárfás-korszakban. Olyan ügyek, amelyeknek minden bizonnyal büntetőjogi következményei lesznek. A lap informátora szerint az elnökség tagjai megdöbbenve fogadták a Deloitte-vizsgálat megállapításairól történő elnöki tájékoztatót.

A lap úgy tudja, az úszószövetség feljelentést tesz hűtlen kezelés és pénzügyi rendellenességek gyanúja miatt és a vizsgálatot az ügyészség folytatja le.

Gyárfás Tamás az Origo hirportálon megjelentek alapján az alábbi közleményt tette közzé:

“Nyilvánvaló, hogy dr. Bienerth Gusztáv közreműködése révén jelenhetett meg – bárminemű tényszerű alátámasztás nélkül –a súlyos rágalmazás.

Dr. Bienerth már a pályázata bejelentésekor közzétette, hogy Gyárfásnak nincs helye az úszósportban. Az általa fél éve kezdeményezett vizsgálat közepette többször közölte, ha bárminemű kérdés merülne fel, akkor azt mindenek előtt velem tisztázza.

Alig néhány hete dr. Bienerth a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén a tagságnak még hosszan méltatott.

Tény, hogy ezt követően:

  • az elnök valamennyi előterjesztését a MÚSZ tagsága 75 %-kal leszavazta;
  • az elnök megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést, amikor kijelentette, hogy azért a kapkodás, mert a FINA csak napokban hirdette meg a 2024. évi rövidpályás világbajnokság pályázát – holott ez, mint a FINA által neki is megküldött dokumentumokból kiderült, már 2016. szeptember 20-án megtörtént, míg ő személyes értesítést kapott a pályázattal kapcsolatban 2017. január 13-án;
  • folytonosan  ellenséges hangulatot kelt közvetlenül a hazánkban zajló 17. FINA világbajnokság rajtja előtt a FINA vezetése ellen, és ezt, mint a szervező bizottság egyik tagja, magam is nehezményeztem;
  • érthetetlennek tartom, hogy dr. Bienerth a FINA bizottságokba történő jelölésekkor nem tartotta a magyar érdekeket szem előtt.

Dr. Bienerth a kifogásokra nem érvekkel, hanem otromba ellentámadással válaszolt. Ez már csak azért is meglepő, mert szombaton még Rómában együtt voltunk a Vatikánban, ahol a I. Ferenc pápa megáldotta a Sette Colli verseny résztvevőit. Itt dr. Bienerth még a lehető legbarátságosabb beszélgetett velem, semmit sem említve a hétfői alattomos támadásról, vagy a korábbi elnökségi ülésen esetlegesen elhangzottakról.

Tekintettel a július 14-én kezdődő világbajnokságra – mindezek ellenére –, annak befejezéséig a nyilvános vitát szeretném elkerülni.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.