Sport

Úszóháború: Hargitay szerint egyszerűen nem igaz, amit az elnök mond

A Magyar Úszó Szövetségben (MÚSZ) hónapok óta zajló háborúban tűzszünetet kötöttek ugyan a felek a budapesti világbajnokság idejére, de a vasárnapi záróünnepség óta újra dörögnek a fegyverek. Az elnök például egy keddi sajtótájékoztatón pitiánernek nevezte azokat a halhatatlan úszókat, akik levélben szólították fel változtatásokra a MÚSZ vezetését.

Felhívtuk hát a lepitiánerezett olimpiai, világ és Európa-bajnokokat, mondják el, mi a bajuk az úszószövetség vezetésével, konkrétan az elnökkel?

Rózsa Norbert olimpiai bajnok:

„Az elnökváltás óta nem változott a helyzet szakmai vonalon. Alapvetően a szakmai vezetésben és a nyugalmas, feszültségmentes környezetben hiszek. Ezek hiányoznak most.”

Güttler Károly olimpiai és vb-ezüstérmes, Európa-bajnok:

„Több mint 30 évet töltöttem el a sportágban. Eddigi életemet a versenyzői és edzői pályafutásom határozta meg, elég sok rálátásom van ezáltal. Ebben a sportágban képzelem el továbbra is az életemet, ezért rendkívül fontos számomra, mi történik benne. A további fejlődés zökkenőmentessége érdekében gondolom azt, hogy változtatásra van szükség.”

Hargitay András háromszoros világbajnok:

Gyárfás Tamás lemondása után Bienerth Gusztávot nem azért választották meg, mert jobb perspektíva volt, hanem a hirtelen kialakult helyzetben ő jelentette az egyetlen opciót. Kinevezése után beszéltem vele. Azt javasoltam, nyugodtan támaszkodjon a régi elnök hatalmas hazai és nemzetközi tapasztalatára. Ehhez képest mindig ellene határozta meg a saját pozícióját, mi több, a szövetség gazdálkodásáról olyan dolgokat sugallt, amelyek valótlanságok. Az első elnökségi ülésén, amelyen részt vettem, megtapasztaltam azt a stílust, despota szándékot is, ami minden képzeletet felülmúlt. Én eztán távoztam, de folyamatosan azok a visszajelzések érkeztek hozzám a sportág főszereplőitől, az edzőktől, hogy

azok a patetikus nagy szavak, ígéretek, amelyeket elnök úr rendre kinyilatkoztat, egyszerűen nem igazak. Ezt amúgy én is tapasztaltam. Márpedig a hazugságok a sportban nagyon gyorsan lelepleződnek.

Ami igazán kiütötte a biztosítékot:

  • Szakmai téren a Jövő Bajnokai program keretének elmaradt az idei edzőtábora, ami után az elnök úr visszafogta az egész programot. A kettő együtt óriási hiba.
  • Személyesen jelen voltam, amikor megígérte, felállít egy orvosi csapatot. Azóta akárhányszor keresték ez ügyben, nem tudták elérni, nem kaptak visszahívást.
  • A FINA-büróba való jelölések anomáliái.
  • Elhangzott az elnök szájából, hogy el sem tudja képzelni, hogyan működött a magyar úszószövetség a múltban. Hát úgy, ahogy az elmúlt évtizedek, továbbá az idei vizes vb eredményessége mutatja.

Ezek mind abban erősítettek meg, hogy Bienerth Gusztáv nem alkalmas a feladatára. Az elnök úrnál minden be van ígérve, de semmi sem teljesül. Egy joviális úriember meggyőző megjelenéssel, beszédstílussal, de úgy hamis az egész, ahogy van.”

Darnyi Tamást is megkerestük, de a négyszeres olimpiai bajnok annál többet nem szeretett volna mondani, mint ami a magyar sajtóhoz eljuttatott levélben volt. Risztov Évát nyaralása alatt nem értük el.

Az időközben lemondott hat elnökségi tag közül Cseh László nem kívánt annál többet mondani, mint amennyi a sajtóközleményben van. Moszkva olimpiai bajnoka, Wladár Sándor viszont igen.

Wladár Sándor olimpiai bajnok:

Próbálok diplomatikusan fogalmazni, de jelen helyzetben nehéz. Alapvetően az volt a probléma, hogy azokat a vállalásokat, amelyeket az elnök az elnökség nevében regnálása alatt tett, nem sikerült teljesíteni. A MÚSZ munkája ezzel leértékelődött. A MÚSZ elnöke, elnöksége a tagságtól a helytelen működése miatt éles kritikákat kapott, amelyeket az apparátus nem tud kezelni. Az utolsó, hétfői elnökségi ülésen éles kritikát gyakorolva az elnök felé jeleztük ezt a problémát. Elmondtuk, azok az emberek, akikkel a régiek helyett körülvette magát, nem értenek a sporthoz. Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az elnök ezek után a keddi elnökségi ülésen bejelentette, hogy az elnökség egyöntetűen támogatja

– fogalmazott Wladár.

Az elmúlt négy nap történései négy lépésben

  1. Hétfőn a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Kedd reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás (négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly (olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Kedden, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Szerda délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitayhoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak:

    A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.

Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén végképp működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.

Bienerth ennek ellenére csütörtökön, a hat elnökségi tag lemondása után is úgy nyilatkozott az atv.hu-nak: nem mond le, és nem ismeri a hat távozó indokait.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Anikó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik