Sport

Czene Attila szívesen lenne az úszószövetség elnöke

Czene Attila nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, sok minden mellett az úszósport belharcai is szóba kerültek. Az atlantai olimpián 200 vegyesen aranyérmet nyerő Czene azt mondta, az úszótársadalom változást idézet telő azzal, hogy elnököt váltott, Gyárfás Tamás után már Bienerth Gusztáv irányítja a szervezetet. Hogy ez pozitív, vagy negatív eredmény, azt mindenki maga döntse el, de szerinte az, hogy Bienerth a célkeresztbe került (konkrétan már le akarják mondatni) azt jelenti, hogy elkezdett dolgozni.

Nagyon hosszú idő után szabadultak el az indulatok tavaly, az úszótársadalom pedig nagyon keveset hagy Bienerth Gusztávnak. Több idő kell, ráadásul most, egy világbajnokság szervezése közben nem árt, hogy éppen ő a szövetség vezetője. Más kérdés, hogy hosszú távon ez hogy fog alakulni.

Gyárfás Tamás lemondása után Czene Attila neve is felmerült, mint lehetséges utódjelölt. Azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy akkor még nem volt alternatíva, így bedobták az ő nevét az úszók, de amikor felbukkant Bienerth, akkor megkönnyebbült, mert nem kellett még plusz feladatot vállalnia, ő most ugyanis a szabadidősport-szövetség elnöke.

Az más kérdés, hogy nem titkolt vágyam, hogy egyszer a Magyar Úszó Szövetséget vezessem, ezt pedig már Gyárfás Tamás idején is mondtam. Ehhez persze megfelelő körülmények kellenének, de ez egy nagyon szép és nagy kihívás lenne számomra. A legfontosabb képesség, ami kell hozzá, hogy az ember egy civil szervezetet jól tudjon vezetni és összetartani. Nem árt, ha érti az úszást, az úszók és az úszóegyesületek érdekeit, képviseli az edzők és a szakemberek véleményét

– mondta Czene, aki szerint lehet, hogy neki még nehezebb dolga lett volna, mint amilyen Bienerthnek van.

Egy másik aktuális és nagy visszhangot kiváltó ügyről is beszélt, nevezetesen arról, hogy a FINA variált a Világkupa rendezésén, limitálják például, hogy egy úszó maximum 4 számban indulhasson egy-egy állomáson, ami elég rosszul fogja érinteni Hosszú Katinkát, aki a sorozatra építette fel az üzleti modelljét. Czene úgy véli, pont két magyar úszó jár pórul (Hosszú mellett Jakabos Zsuzsannát is kiemelte), de összességében látja a jobbító szándékot.

Ez nekünk szomorúság, de meg kell érteni a másik szempontot is, mely szerint az úszást bebiztosítja olimpiai alapsortágként, ha a marketingszempontok is érvényesülnek. Az úszásban vannak versenyszámok, amelyek laikus számára nem izgalmasak, ezért jogos az a kezdeményezés, hogy több országot vonzó versenyeket is rendezzenek. Az úszás szempontjából előrelépés lehet az, ami nekünk, magyaroknak fájdalmas.

Sokan Gyárfást sejtik a döntés mögött, de Czene szerint nem miatta variálják át a világkupát.

Nyilván voltak viták, nézeteltérések, Gyárfás Tamással nekem is volt, ez sem titok. Ezzel együtt azt gondolom, a világkupa szabálymódosítása az úszás jövőjéről gondoskodó döntés volt.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik