Sport
FINA Executive Director Cornel Marculescu attends the official final press conference of the 16th FINA Swimming World Championships at Kazan Arena in Kazan, Russia, 09 August 2015. Photo: Martin Schutt/dpa

FINA: Gyárfásnak nincs köze a lebonyolítási rendszerben történt módosításokhoz

24.hu
24.hu

2017. 05. 31. 15:18

Korábban a témában:

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) jelentősen megváltoztatta a szabályokat a 2017-es úszó világkupa-sorozatra. Az elmúlt öt év összetett győztese, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka élesen kritizálta az új rendszert.

Az idén kilenc állomásos vk-t érintő talán legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. A korábbi években előfordult, hogy Hosszú egy versenyen tíz, vagy annál több számban is résztvevő volt.

Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén… De mást nem

– áll a Hosszú Katinka Facebook-oldalán megjelent bejegyzésben. A 28 éves úszó megemlíti: azzal sem ért egyet, hogy a vk-futamokra mostantól nem nevezhet bárki, azokon csak meghívással lehet elindulni.

Kihúzták a talajt Shane Tusup és Hosszú Katinka üzleti modellje alól
Az úszó és férje Gyárfás bosszúját sejtik a háttérben, a FINA ügyvezetője szerint azonban ez abszurd, a szabályokon a sportág fejlődése érdekében módosítanak.

Hosszú 2012 óta minden évben megnyerte a sorozat összetett pontversenyét, csak tavaly 103 érmet nyert és bónuszokkal együtt mintegy 110 millió forintot úszott össze.

A FINA Budapesten tartózkodó ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu az ATV-nek rövid interjút adott a világkupát érintő változásokkal kapcsolatban. A sportvezető elmondta: Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének nincs köze a lebonyolítási rendszerben történt módosításokhoz. Az a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára született meg, és egy év tapasztalatai alapján vonják le a végső következtetéseket, hogy az újítás beválik-e.

Marculescu hangsúlyozta: a kilenc állomásból álló sorozat megrendezése több mint 6 millió dollárba kerül a FINA-nak, amelyből több mint 2 millió a pénzdíj. A FINA szándéka az, hogy ne csak néhány, hanem minél több világklasszis úszó vegyen részt a sorozat versenyein, és hogy az a lehető legizgalmasabb legyen. Ennek elősegítése érdekében a legjobbak minden költségét a FINA magára vállalja.

A vk összdíjazása a korábbiakhoz képest emelkedett, hiszen a jövőben nem az első három, hanem az első hat helyezett részesül anyagi elismerésben.

Az úszók idei világkupa-sorozata, melyet 25 méteres medencében rendeznek, augusztus 2-án kezdődik Moszkvában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.