Sport

Borkai Zsolt újabb négy évet akar a MOB élén eltölteni

Dr. Török Ferenc, az öttusázók korábbi szövetségi kapitánya, Tokió olimpiai bajnoka a hétfői Népszavában úgy fogalmazott,

Borkai Zsolt nagyon sok kárt okozott a magyar olimpiai mozgalomnak, szeretném, ha önkritikusan értékelné a tevékenységét, és kiiratkozna a magyar sport vezetéséből.

Elég erős szavak. A 24.hu Dr. Török kijelentése kapcsán kereste meg a MOB elnökét.

Sokadjára szólítja fel lemondásra Dr. Török Ferenc. Miért?

Az ellenem és a MOB ellen évekkel ezelőtt indított keresetébe belebukott, vesztesként hagyta el a bíróságot. Úgy látszik visszatérő rögeszméjévé vált, hogy engem ellehetetlenítsen és akár élete végéig támadjon. Sportolóként megtanultam a sportszerűséget. Vele kapcsolatban már valamennyi ügyünket lezártnak tekintem, ezért továbbra is a dolgommal foglalkozom, van mit tennem.

Ha már Dr. Török pereket vesztett, miért támadja még mindig?

A mostani támadás és a tavaly novemberi alapszabály-módosító közgyűlés előtti hasonló felütéssel zajló cikkek időpontválasztása között kétségtelenül látszik az összefüggés: májusban ismét MOB-közgyűlés lesz. Ennek témája a költségvetés, az olimpiai ciklus lezárása mellett az elnök, az alelnökök, az elnökségi tagok és a Felügyelő Bizottság elnökének a megválasztása. Úgy látszik, annak ellenére, hogy Dr. Török az ellenem indított hadjáratából eddig mindig vesztesen jött ki, ez utóbbiért adnak teret számára azok a médiumok, amelyeknek épp az elnökválasztás miatt fontos ez a téma.

Egy, múlt heti, szintén a Népszavában megjelent cikkben a MOB főtitkára úgy fogalmazott, a 2024-es olimpia is téma lesz. A tagok valóban utólag akarnak szavazni a pályázat visszavonásáról?

Nincs ilyen alapszabályi vagy törvényi kötelezettség. A MOB már lezárta az olimpia ügyét. Levélben tájékoztattuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot Budapest közgyűlésének határozatáról. Thomas Bach, a NOB elnöke levélben igazolta vissza, hogy miközben sajnálják, és köszönik az erőfeszítéseket, tudomásul vették Budapest döntését és bíznak benne, hogy a jövőben egyszer újra megpróbálja Magyarország. A májusi közgyűlésen ez már nem lesz téma.

Ahogy említette, tisztújítás viszont biztosan lesz. Hallgat Dr. Törökre, lemond, vagy újra jelölteti magát elnöknek?

Természetesen újra indulok. Ezek a támadások csak még jobban megerősítenek.

Mire számít, lesz ellenfele? Úgy hírlik, korábbi főtitkára, Szabó Bence is pályázni fog.

Hivatalos ellenjelöltről egyelőre nincs információm, de demokráciában élünk. A MOB alapszabályában szerepelnek azok a feltételek, amely alapján bárki pályázhat. Aki az abban előírtaknak megfelelően teszi, az természetesen kihívóm lesz. Állok elébe.

(Nyitókép: Szabó Bence ex főtitkár, és Borkai Zsolt, amikor még váll, vállvetve dolgoztak Fotó: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik