Sport

Török Ferenc: Borkai Zsolt nagyon sok kárt okozott és megbukott

24.hu
24.hu

2017. 03. 13. 08:32

Az olimpiai bajnok öttusázó, Török Ferenc írt véleménycikket a Népszavának, ebben pedig nem kíméli a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, Borkai Zsoltot.

Bármennyire is sikernek hirdette meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a magyar olimpiai csapat riói szereplését, ideje, hogy Borkai Zsolt észrevegye: ez nem így van. Megbukott. Soha ilyen mélypontra nem került a magyar sport, mint most, a vezetése alatt

– írta kezdés gyanánt a 81 éves Török Ferenc, aki azzal érvelt, hogy a magyar sport soha ekkora támogatást nem kapott, mint az elmúlt olimpiai ciklusban, ehhez képest csak a vívók, az úszók és a kajakosok teljesítettek. A csapatsportok közül pedig egyedül a vízilabdázók jutottak ki Rióba, 1928 óta a mostani olimpián szerezték a legkevesebb pontot sportolóink.

Török Ferenc (középen) a MOB 2010-es közgyűlésén Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Török Ferenc szerint a kormány nagyon jól döntött, amikor lefokozta a MOB-ot. Mint ismert, az irányítás és a sportfinanszírozás visszakerült az EMMI-hez, az olimpiai bizottságnak javaslattevő szerepe van már csak. Török ezután sem kertel:

szerinte az lett volna a helyes, ha Borkai a döntés után lemond elnöki posztjáról.

Ilyen események után az egyetlen „becsületes” lépés az azonnali lemondás lett volna, hiszen a MOB Közgyűlése az olimpiai ciklusban az elnök minden közgyűlési előterjesztését szolgai módon, engedelmesen támogatta és szavazta meg. Borkai még arra sem méltatta a MOB tagokat, hogy több mint fél évvel az olimpia után az eredmények értékelése a Közgyűlés előtt sorra kerüljön

– jegyezte meg Török Ferenc, aki az elnökség 2016-os szakmai beszámolóját is hiányolja.

Ezek egyébként benne vannak a MOB alapszabályában (aminek módosított verzióját is kritizálta Török), de Tokió és Mexikóváros olimpiai bajnoka nem lát rá esélyt, hogy a tisztújításig bármi érdemi történjen. Szerinte Borkai Zsolt már csak az újraválasztásával foglalkozik.

Török Ferenc végül felszólította Borkai Zsoltot, hogy intézkedjen az alapszabály rendbetételéről, majd azt követően készítse elő a tisztújítást.

Nagyon sok kárt okozott a magyar olimpiai mozgalomnak, szeretném, ha önkritikusan értékelné a tevékenységét, és kiiratkozna a magyar sport vezetéséből. Emlékeztetem a MOB jelszavára: A becsületes játék az egyetlen út!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.