Sport

Kézi-vb: a potyautas norvégok bosszút állnának a “mackónadrágosokon”

A norvégok szombaton Macedónia csapatát búcsúztatták a nyolcaddöntőben, a magyar válogatott pedig vasárnap 27-25-re legyőzte az olimpiai bajnokot Albertville-ben.

Az olimpiai bajnok elleni győzelmünkre annyira nem számítottak a norvégok, hogy egyenesen sokkolta őket a hír. Kifejezetten a dánokra készültek, így Christian Berge-nek, a norvég férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányának másfél napjuk maradt a magyar csapat elleni taktika kidolgozására.

A norvég lapok is előhúzták azt, ami a tarsolyukban volt Magyarországgal kapcsolatban. A VG egyenesen olyan címlappal jelent meg, amelyen az áll:

Most bosszút állhatunk a mackónadrágosokon!

vg.no
Forrás: vg.no

Úgy látszik Király Gábor szürke melegítője a 2015-ős labdarúgó Eb-pótselejtezője, a a norvégokat oda-vissza  után olyan mélyen beégett a norvég sportkedvelők fejébe, hogy a keddi meccsünk előtt még mindig ezt emlegetik.

A cíkk szerzője a rekord válogatott Király Gábor és a dánok elleni nyolcaddöntőben a meccs emberének választott Mikler Roland között von párhuzamot.

Ha ezen múlik, én is szürke mackónadrágban lépek pályára a norvégok ellen

– nyilatkozta válogatottunk kapusa a borsonline.hu oldalnak. Mondjuk biztosan remek taktikai fegyver lenne a szürke melegítőalsó, de prognosztizálhatóan semmiképp sem ezen múlik majd a magyar csapat elődöntőbe jutása.

Merthogy a norvégok elleni találkozó semmivel sem lesz könnyebb, mint a dánok elleni volt. Sőt!

Érdekes módon a norvég média arról már nem tesz megjegyzést, hogy konkrétan a kegyelem hímes taknyán csúsztak be a világbajnokságra, így kvázi potyautasként tekinthetünk rájuk. Annak viszont elég jók és ezt Franciaországban többször bizonyították is.

Hogy miért potyautasok? Mert tavaly nyári világbajnoki selejtezőkön a szlovén csapat úgy kiejtette Norvégiát, mint a pinty, így a norvégok le is mondtak a vb-részvételről.

Aztán az IHF meghúzta a váratlant és úgy nem döntött, hogy a norvégok “zöld kártyát kapnak” és mégis ott lehetnek. A 2016-os Eb negyedik helyezettje úgy látszik él a lehetőséggel, mert rendkívül dinamikus, gyors, remek szélsőjátékkal, kiváló balkezes átlövőkkel és fantasztikus állóképességgel lepte meg eddig ellenfeleit.

Christian Berge kapitánynak nincs gondja, játékosainak többsége a Bundesligában, vagy éppen a dán bajnokságban edződik.

Talán valóban éppen kapusposzton gyengébbek, pontosabban ott vagyunk egyértelműen fölényben, ergo a helyi lap mégsem véletlenül hegyezte ki beharangozó írását Mikler Rolandra. Ahogy a dánok ellen, úgy most is kulcsszerep vár rá.

Válogatottunk szélsője, a 35 évével egyik legrutinosabb Harsányi Gergely a norvég válogatottat úgy jellemezte az mno.hu-oldalon, hogy:

A norvég csapat nagyon erős, nem hiába jutott el idáig. Az elmúlt időszakban nagyon jó eredményeket értek el a norvégok, a játékosai gyorsak, fiatalabbak a dánoknál, így még futósabb meccsre számítunk, mint amilyen a nyolcaddöntő volt. Nagyon nehéz lesz a negyeddöntő, minden erőnkre szükségünk lesz.

Aki hisz, bízik a történelem ismétlődésében az kapaszkodhat a 2007-es, németországi világbajnokság történéseibe: Skaliczky László csapata akkor a csoportkör során előbb 30-29-re legyőzték Dániát, majd a következő meccsen 25-22-re Norvégiát. A jelenlegi keretből négyen – épp Harsányi, Nagy Laci, Fazekas Nándi, Császár Gábor – már válogatott volt a tíz évvel ezelőtti “skandináv duplázás” alkalmával is.

Kézilabda-világbajnokság, negyeddöntők, program:

Sport 1
17.00: Norvégia-Magyarország (16.45-től Sport1, élő)
19.00: Franciaország-Svédország (Sport1, élő)
21.00: Spanyolország–Horvátország (Sport1, élő)
21.00: Szlovénia-Katar (Sport2, élő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik