Sport

Kenderesi Tamás kicsit kiakadt, de utána indult be igazán

Riói sikere és a népszerűségi indexének szédületes megugrása után is megmaradt szerény és a szorgalmas sportembernek Kenderesi Tamás, aki az Európa-bajnoki és olimpiai harmadik helyét minimum ezüsttel, de inkább arannyal szeretné felváltani a júliusi budapesti világbajnokságon. Ez lesz a 2014-ben ifjúsági olimpiát nyert pécsi úszó első, komoly tétre menő hazai világversenye, ahol egy nagy vetélytárssal biztos, hogy nem kell már számolnia.

Aki nem más, mint 23 olimpiai aranyérmet begyűjtő amerikai Michael Phelps, nem mellesleg, a magyar pillangó-specialista talentum példaképe…

Nagyot akart harapni

„Most már elárulhatom: Tamás öröme csak azért nem volt maradéktalan Rióban, mert titokban arra számított, hogy az előfutam és az elődöntő után a döntőben is sikerül legyőznie a „Földönkívülit”. Nagyot akart harapni, nagyobbat, mint amit a Phelps és a japán Szakai Maszato mögött megszerzett bronzérme jelentett a számára. Az ezüsthöz 22, az olimpiai bajnoki címhez pedig 26 századmásodperccel kellett volna jobbat úsznia. Ezeket a különbségeket távolságban kifejezni majdnem lehetetlen, de a sorrend megkérdőjelezhetetlenül ez volt.

A bosszúság persze gyorsan elpárolgott, és ahogy Tamást ismerem, már azon a napon elhatározta, hogy legközelebb nem hagyja magát.

Phelps kiválása persze távolról sem jelenti azt, hogy minden valamire való eddigi ellenfele automatikusan egy fokkal feljebb léphet a ranglétrán. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy Tamás  a Dagály Úszóarénában is az aranyéremért folyó csata egyik meghatározó szereplője lesz” – nyilatkozta Tari Imre, Kenderesi edzője a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Többet nem lehet, jobban biztos

Tamás egyik azoknak a válogatott úszóknak, akik a kudarcból, egy kényszerszünetből, vagy egy teljesületlen tervből is erőt tudnak kovácsolni.

„Így volt ez a tavalyi országos bajnokság után, ahol sorozatban harmadszor szeretett volna győzni, de ehhez akkor az egyéni csúcs is kevés volt. Az elmaradt mesterhármas egy kicsit kiakasztotta, de a londoni Európa-bajnokságig minden a helyére került. Onnan kezdve már „csak” a háromrajtos erőpróbák kezelését, az erő jó beosztását kellett jobban begyakorolni. Ezt is megoldottuk” – folytatta Tari Imre.

A mester úgy gondolja, hogy a szinten tartás sem egyszerű feladat, hát még a világbajnoki győzelem kivívása.

 Többet aligha követelhetek Tamástól, hiszen mostanában reggel 6-tól fél 11-ig úszik és erősít, délután pedig újabb két órás edzés következik.

A megoldás kulcsa csak a tudatosság fokozása lehet, ennek részeként a legapróbb technikai hibák kiküszöbölése. Bármennyire is tökéletesnek tűnik az úszása, mind a ketten tudjuk, hogy a mozdulatsor lehet még gazdaságosabb és letisztultabb is. Az a jó, hogy nem sötétben tapogatózunk, és ennek szerintem meg is lesz az eredménye.”

Először Mexikóban

Jelenleg Pécsen folyik a felkészülés, február 10-én viszont hosszú útra indulnak, számukra eddig ismeretlen magaslati táborban folytatják a munkát.

„Mexikóban eddig még nem jártunk, de most is számíthatunk Turi György segítségére, aki már sok közös edzőtábor megszervezésében sietett a segítségünkre. Tulajdonképpen összeszokott és egymást kedvelő egységnek számítunk, hátunk mögött a korábbi jól sikerült amerikai és thaiföldi felkészülési állomásokkal. Köszönettel tartozunk a kőbányai műhely vezetőjének” – hangsúlyozta befejezésül Kenderesi Tamás sikereinek kovácsa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik