Sport

Kézi-Eb: Saját fegyverüket fordítjuk a dánok ellen

A magyar női kézilabda-válogatott második ellenfele Dánia lesz december 7-én a 2016-os Európa-bajnokságon. Pénteken azt jósoltuk, hogy erre a meccsre egy győzelemmel a tarsolyban készülhetnek a mieink.

A dán női kézilabda-válogatott 2013-ban bronzérmet szerzett a világbajnokságon, azelőtt viszont 11 évig medál nélkül maradtak a nagy nemzetközi tornákon. 2014-ben a csalódást keltő 8. helyen végeztek a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon, melynek következtében Jan Pytlicknek távoznia kellett a kispadról. Klavs Bruun Jörgensen követte a szövetségi kapitányi poszton, aki a tavalyi, hazai rendezésű világbajnokságon negyeddöntőig vezette csapatát, mely hosszabbítás után kapott ki (31-30) a románoktól.

Jörgensen Jörgensen kulcsjátékosa

A selejtezőben Törökországot kiütötték, Portugáliában viszont „csak” ötgólos győzelmet arattak a dánok. Aztán jött két csoportrangadó a nagyobb játékerőt képviselő Oroszország ellen. Hazai pályán négygólos, idegenben pedig 24-22-es vereséget szenvedtek Jevgyenyij Trefilov tanítványaitól. Dánia az utolsó két fordulóban az első két kör ellentettjét mutatta be, Törökországban szűken nyertek (23-26), a portugálokat pedig 33-17-el küldték haza.

A selejtezősorozat dán házi gólkirálynője Stine Jörgensen lett 21 találattal. A 26 éves kézilabdázó volt csapata legeredményesebbje (4 gól)) tavaly decemberben a mieink elleni mérkőzésen is.

Akire figyelni kell: Stine Jörgensen

Született: Bronderslev, 1990.09.03., 26 éves
Adottságai: 180 cm, 68 kg
Klupcsapata: FC Midtjylland Handbold
Válogatottság: 79meccs/193gól

A dániai világbajnokság csoportkörében szoros első félidő (15-12) után simán, 29-22-re nyert a magyar válogatott. A mieink mellett egyébként csak a (mostani Eb-n szintén a C-jelű kvartettbe besorolást kapott) montenegrói csapat tudta legyőzni a dánokat a tavalyi vb csoportkörében.

Fotó: gettyimages.hu
Fotó: gettyimages.hu

Jörgensen volt hazája legeredményesebbje a 2015-ös dániai viadalon, 48-szor zörgette meg az ellenfelek hálóját. Emellett 22 asszisztot is kiosztott, a szövetségi kapitány pedig ezen felbuzdulva nagyobb szerepet szán neki, manapság inkább irányító poszton kamatoztatja képességeit.

A 27 éves Kristina Kristiansenre is érdemes lesz külön ügyelnie a magyar védelemnek, ő háromszor köszönt be tavaly ellenünk csakúgy, mint a sérülés miatt a 2016-os tornáról lemaradó Line Jörgensen. Ott lesz viszont az Eb-n Louise Ambjorn Spellerberg, illetve Maria Fisker is, ők testesítik meg a rutint a dán csapatban.

A fiatalok közül érdemes lesz odafigyelni Laerke Nolsoe Pedersenre és a kapus Rebecca Reinhardtra. Mindketten alapemberei voltak az idén U20-as Eb-t nyert dán korosztályos válogatottnak, ráadásul a torna álomcsapatába is bekerültek.

Anne Mette Hansen is még csak 22 éves, ő a tavalyi dániai világbajnokságon robbant be, 36 góljának is köszönhetően a torna legjobb fiatal játékosának választották. Negyedik felnőtt nemzetközi viadalára készülve már átlépte a 100 gólos álomhatárt a válogatottban.

Minket vert, most velünk nyer

Volt már skandináv szövetségi kapitánya a magyar női kézilabda-válogatottnak, Karl Erik Böhn 2014. februárjában vesztette életét, két évvel korábban a harmadik helyre vezette a mieinket a szerbiai kontinenstornán. A norvég mester köztudottan különösen jó kapcsolatot ápolt a lányokkal. Az eddigiek alapján Kim Rasmussenről is elmondható ugyanez, a skandináv trénerek egyébként is rendre a “masszív” csapategységben látják a siker egyik zálogát.

Fotó: gettyimages.hu
Fotó: gettyimages.hu

Utóbbiból kijutott rendesen a 44 éves mesternek, klubszinten idén éppen a Győr kárára nyerte meg a Bajnokok Ligáját a CSM Bukaresttel. A lengyel válogatottat kétszer is vb-elődöntőbe vezette [2013, 2015 (mindkétszer a negyedik helyen végzett csapatával)], dánként nyilván betéve ismeri hazája kézilabdáját, így joggal reménykedhetünk benne, hogy ha valaki, akkor ő ismeri a siker kulcsát.

A dánok hagyományosan lerohanják ellenfeleiket, általában gyors gólokkal operálnak, így kulcsfontosságú lesz a fegyelmezett, dinamikus visszazárás ellenük. A tavalyi vb-n a második félidőben mi gázoltunk át rajtuk, 19-15 után zsinórban öt gólt lőttünk, el is döntve ezzel a meccset. Egy ehhez hasonló megingást most is könyörtelenül ki kell majd használnunk, hiszen a dánok kifejezetten ritkán kerülnek ilyen szintű hullámvölgybe.

Hol vannak már azok az idők, mikor nem lehetett megverni nagy tornán a dán női kézilabda-válogatottat? 1996-ban, négy évvel később és 2004-ben is olimpiát nyertek, de az utóbbi években csak egy vb-bronzzal büszkélkedhetnek 2013-ból. Klubcsapataik is kisebb krízisen mennek keresztül, hiszen mióta Final Fourt rendeznek a női Bajnokok Ligájában, csak egyszer jutott el dán csapat a sorozat ezen szakaszába. 2014-ben éppen a későbbi győztes Győri Audi ETO KC búcsúztatta a Midtjyllandot.

Összességében kiegyensúlyozott mérkőzésre számítunk, de a magyar csapat az esetleges cseh győzelmen felbuzdulva lendületből roboghat át a dánokon. Kim Rasmussen fejében biztosan ott van a megoldás, már csak az a kérdés, mennyire tudják azt megvalósítani a lányok a pályán.

Európa-bajnokság, C-csoport, 2. forduló:

Dánia – Magyarország
December 7., szerda, 20:45, Malmö

A női kézilabda-válogatott Eb-kerete

Kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német)

Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)

Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása, a magyar válogatott meccsei

A-csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

December 5., 18.30: Magyarország–Csehország
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik