Sport

Kézi-Eb: sima lehetne, mégis necces a helyzet a cseh meccs előtt

A cseh-válogatott, azaz Jan Basny tanítványai teljesítményére leginkább a hullámvasutazás jellemző, már ami az utóbbi évek eredményeit illeti.

2010-ben az Eb-ről, egy évvel később pedig a világbajnokságról is hiányoztak. Ezt követően 2012-ben kijutottak a kontinenstornára (12. hely), majd ott voltak a 2013-as világbajnokságon (15. hely) is, 2014-ben azonban drámai végjáték után maradtak le a magyar-horvát közös rendezésű Eb-ről. (Az utolsó selejtezőn egy gólon múlt a kvalifikációjuk.) A tavalyi vb-ről is hiányoztak, így idén júniusban nagy volt az öröm a cseh szurkolók körében, hogy két szűk esztendő után újra nagy tornán szoríthatnak övéik sikeréért.

A lényeg; december 5-én, a 2016-os női kézilabda Európa-bajnokság első meccsén épp Csehország ellen lépnek pályára a mieink.

Sima selejtező bravúr-döntetlennel

A leírtak alapján a Tomori Zsuzsannával, Zácsik Szandrával, Korsós Dorinával, Kovacsics Anikóval és Szucsánszki Zitával felálló magyar válogatottnak magabiztosan kellene vernie a cseh csapatot. Csakhogy előbbi három játékos biztosan lemarad a kontinenstornáról, utóbbi két kézilabdázó szereplése pedig kérdésessé vált a Románia ellen megnyert (29-24) Kárpát-kupa döntő után. Tomori szervezete még nem bírná el a sorozatterhelést, Zácsik vállműtét után lábadozik, Korsós pedig a Rosztov elleni BL-meccsen sérült meg november 19-én. Kovacsics vádli-, Szucsánszki pedig orrsérülés miatt hagyhatja ki a kontinenstornát. Időközben Triscsuk Krisztina válla is megsérült, de a legfrissebb hírek szerint elutazik a csapattal a siófoki átlövő.

Így azért már neccesebb a helyzet, főleg az első rivális selejtezőben nyújtott teljesítményét figyelembe véve.

Jan Basny tanítványai hazai pályán ütötték ki az olaszokat (33-15), majd idegenben verték Ukrajnát (20-24) tavaly októberben – mondjuk utóbbi okozott már néha meglepetést, de azért egyikük sem számít kézilabda nagyhatalomnak.

Ezt követően jött a nagy értékmérő a szintén két sima győzelemmel rajtoló szerb válogatott ellen. Ezen a meccsen a szövetségi kapitány szülési szabadság miatt nem számíthatott egyik legjobb védőjátékosára, Dominika Kolomaznikovára, Helena Sterbova pedig időközben visszavonult. A csehek szoros meccsen, de kikaptak hazai pályán 25-30-ra márciusban, négy nappal később idegenben azonban óriási bravúrt vittek véghez, pontot csentek ugyanis Kraljevóban (28-28).

A Szerbiában elért figyelemfelkeltő “siker” után ismét jött egy kiütéses győzelem a taljánok otthonában (19-29), mellyel biztossá vált a részvételük az Eb-n, majd ha szűkösen is de verték Ukrajnát (31-30).

Az ex-siófoki bombázó hatástalanítása

A jobbátlövőként és jobbszélsőként is bevethető Michaela Hrbkova 12, az 1997-es születésű Kamila Kordovska pedig 9 gólt hintett a később veretlenül csoportgyőztes Szerbia elleni két mérkőzésen, rájuk mindenképp érdemes lesz odafigyelnie a magyar védelemnek. Hrbkova 28, utóbbi játékos pedig 27 találattal zárta a selejtezősorozatot, csak összehasonlításképpen: nálunk Triscsuk Krisztina 30, Szucsánszki Zita pedig 24 gólt hintett a kvalifikációs sorozatban.

hrbkova
Fotó: sport.idnes.cz

Hrbkova a tavalyi szezonban ráadásul a Siófok játékosaként hozott össze 9 gólt az EHF-kupában, jelenleg a Bundesligában pallérozódik, a Frisch Auf Göppingen gárdáját erősíti. 2007-ben debütált a nemzeti csapatban azóta 117-szer szerepelt a válogatottban, több mint 250 gólja van címeres mezben.

Akire figyelni kell: Michaela Hrbkova

Született: Olomouc, 1987.07.14., 29 éves
Adottságai: 170 cm, 62 kg
Klupcsapata: Frisch Auf Göppingen
Válogatottság: 117meccs/257gól

Emellett 2015-ben ő lett az év játékosa Csehországban, kulcsfontosságú lesz a kikapcsolása a mieink szempontjából.

Szintén inkább a rutinos játékosok közé tartozik a Győri Audi ETO KC jobbszélsője, Jana Knedlikova. A 2008 óta válogatott játékos nem nagyon villogott a selejtezők során, de így is betalált minden meccsen, összesen 11 góllal járult hozzá a csehek kijutásához.

A csapatkapitány, Iveta Luzumova sem tétlenkedett, 16 góllal terhelte az ellenfelek hálóját és rendre nagyszerű meglátásaival borzolta a védekező csapat idegeit. Nem mellesleg ő is a Bundesligában játszik, a Thüringer HC-ben van is 26 találata az idei Bajnokok Ligája-kiírásban, ami azért nagy szó, mert tavaly 28-at szerzett összesen.

Kedves 2013-as emlék

2012-ben az ukránokat verték a nyitómeccsen a csehek, ami viszont sokkal érdekesebb, hogy egy évvel később a világbajnokságon éppen ellenünk debütáltak a szerbiai tornán. Mi gondolhatunk vissza örömmel arra a találkozóra, hiszen Görbicz Anita vezérletével (9 gól) szoros első félidő után (18-16), végül magabiztosan (35-27) vertük Knedlikováékat. Akkor a csoportban is megelőztük őket két ponttal, de mindkét gárda kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba. [A mieink a spanyolok legyőzése után (28-21) a későbbi győztes braziloktól kaptak ki hosszabbítás után (33-31)]

Fotó: dailynewshungary.com
Fotó: dailynewshungary.com

A mostani cseh válogatott rendkívül jól ötvözi a rutint (Luzumova, Hrbkova, Knedlikova) a fiatal játékosok (Marketa Jerabkova, Kordovska) robbanékonyságával. Hajlamosak az átlövőkre kihegyezni a befejezéseket, nem véletlenül két bombázójuk zárta a legtöbb góllal a selejtezősorozatot. Emellett azért némileg meglepő, hogy Basny például arról panaszkodott két éve az EHF honlapjának, hogy nehéz volt leszervezni az edzőtábort, mert nem mindegyik játékos profi, néhányan dolgoznak, vagy tanulnak a kézilabdázás mellett.

A szövetségi kapitány 2010 óta építgeti csapatát, mely úgy tűnik most ismét felfelé ívelő pályára állt. Az 53 éves szakember másodállásban egyébként a Nantes csapatát is edzi, mely éppen a DVSC-t búcsúztatta októberben az EHF-kupa második selejtezőkörében.

Ami a magyarokat illeti, a fent említett játékosok kiesése akár pozitív hatást is eredményezhet, jobban “összeránthatja” az utazó keretet, illetve elképzelhető, hogy azok a kézilabdátók, akik egyébként kevesebb lehetőséget kaptak volna (Klivinyi Kinga, Planéta Szimonetta, Hornyák Dóra), most megragadják a lehetőséget. Összességében szoros találkozón, de győzelemre számítunk december 5-én. 

Európa-bajnokság, C-csoport, 1. forduló:

Magyarország – Csehország
December 5., 18:30

A női kézilabda-válogatott Eb-kerete

Kapusok: Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)

Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (Dunaújvárosi KKA), Planéta Szimonetta (Thüringer HC, német)

Irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók: Dombi Luca (Mosonmagyaróvár), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Siófok)

Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása, a magyar válogatott meccsei

A-csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

December 5., 18.30: Magyarország–Csehország
December 7., 20.45: Dánia–Magyarország
December 9., 18.30: Montenegró–Magyarország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik