Sport

Gyurta határozottan visszautasítja a kapitány vádjait

Korábban a témában:

Közeleg a holtszezon és már megint áll a bál az úszóknál, pont mint tavaly, amikor Hosszú Katinka borította ki a bilit. Most az egész Gyurta-család és Hargitay András szövetségi kapitány között zajlik a tusakodás, ami odáig fajult, hogy hétfőn honlapunk megkeresésére a kapitány fenyegetéssel vádolta meg a Gyurta-fivérek édesapját, Tamást.

Gyurta Tamás a keddi Blikkben reagált.

Jeleztem a kapitány részére, hogy nem szülőként, hanem az Újpest úszószakosztályának vezetőjeként kerestem meg kérdésemmel. Határozottan visszautasítom a vádjait. Továbbra sem értjük, hogyan születhetett meg a versenyző, a szakosztály és az edzők megkérdezése nélkül ez a döntés, amely ráadásul szembemegy a Magyar Úszó-szövetség válogatási elveivel. Az úszás mérhető sportág, s Gergely mindkét számban olyan eredményt ért el, amellyel kvalifikálta magát a világbajnokságra.

– fogalmazott a kettős, szülő és sportvezető szerepkörben lévő Gyurta Tamás.

Előzmények

A perpatvar azért zajlik, mert Gyurta Gergely korábban majd hat tizeddel jobb időt úszott 400 vegyesen, mint Bernek Péter, ergo előrébb van a honi ranglistán. Bernek viszont Verrasztó Dávid mögött második lett a hétvégi OB-n úgy, hogy majd 5 másodperccel verte Gyurtát.

A szövetségi válogatási elvek szerint normál esetben a ranglistavezető Verrasztónak és a második Gyurtának kellene rajtkőre állnia a decemberi világbajnokságon, ehhez képest Hargitay András úgy döntött Bernek indulhat itt.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a rövidpályás országos bajnokságot követően a Nemzeti Sportban azzal magyarázta döntését, hogy a windsori világbajnokságon a 400 vegyest és az 1500 gyorsot egy napon rendezik. Mivel Gyurta utóbbiban is rajthoz állna, ez túl nagy megterhelés lenne számára. Javaslata szerint Gyurta csak 1500-on úszhat, nem indulhat 400 vegyesen.

Gyurta jelezte, hogy akkor ő inkább lemond az 1500-ról, de a kapitány megmakacsolta magát,

így is a ranglista harmadik Berneket javasolta Verrasztó mellett a másik indulónak. Na ezen Gyurtáék nagyon kiakadtak.

A kiakadás mértékét csak fokozta, hogy a kapitány fejében lévő információ csak egy része látott napvilágot, Hargitay szavai így csúsztatásként hatnak.

A nemzetközi szövetség (FINA) honlapján világosan látszik, december 10-én délelőtt valóban a harmadik szám a férfi 400 vegyes, míg az utolsó, kilencedik az 1500 gyors. De ez mindkét versenyszámban csak a selejtező.

gyurta gergely (gyurta gergely)
Szegény Gyurta Gergely csak úszott, ahogy bírt, pont mint Bernek Péter, most meg rajtuk megy a vita (Fotó: MTI)

A 400 vegyes és az 1500 gyors döntőjét két különböző napon rendezik. Előbbit december 10-én délután, utóbbit majd 24 órával később, december 11-én délután. Gyurta egy ideje kóstolgatja a Hosszú Katinka-módszert, úgy készül, hogy elbírja ezt a terhelést, a világkupákon és a hétvégi országos bajnokságon is több számban állt rajthoz – ezt Virth Balázs, Gyurta edzője osztotta meg a 24.hu-val.

Természetesen honlapunk Hargitayt is megkérdezte mi az oka a csúsztatásnak és a vitának. A kapitány először a 24.hu honlapnak mondta el:

Lehet, hogy van nézeteltérés, vita köztünk, de Gyurta-papa fenyegetésének nincs helye. Márpedig Gergő és Dani édesapja épp az edzőbizottsági értekezlet előtt ért el telefonon, és szó szerint ezt mondta:  “Meg ne próbáljam ezt a javaslatot elfogadtatni, mert abból botrány lesz, óriási botrány.” És lecsapta a telefont. Nem szerencsés, ha a szülők és a hozzátartozók próbálnak nyomást gyakorolni a szövetségi kapitányra, pláne nem ilyen stílusban.

Más kérdés, Gyurta Tamás, a papa jelen esetben kettős szerepben van, hiszen valóban ő az UTE úszószakosztályának elnöke. Az ügy szerdán, a szövetség vezetőségi ülésén folytatódik, majd két hét múlva az elnökségi ülésen kerül végleg pont arra, ki indulhat 400 vegyesen.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.