Sport

Gyurta-ügy: az úszókapitány finoman csúsztatott egyet

Gyurta Gergelynek van a második legjobb ideje 400 vegyesen, mégsem őt nevezné Hargitay András a decemberi világbajnokságra. A baj az, hogy a kapitány magyar sajtóban megjelent válasza sántít.

A magyar szövetségi kapitányok közül az úszónak van a világ legegyszerűbb dolga. Edzéstervet nem ír, edzést nem tart, viszont rengeteget utazik, versenyekre jár. Ezeken az elért eredmények alapján kialakul egy rangsor. Tőle függetlenül. Így aztán az utazik, aki a rangsorban előrébb áll. Elméletileg.

Az amerikai módi szerint Bernek Péter utazna:

Az úszás egyszerű sport. Amerikában semmiképp sem bonyolítják túl a válogatást. Ott már elég régóta fekete-fehér minden, nincs pótválogató, úgynevezett bejelentett csúcskísérlettel, “nyúl segítségével” kivívott olimpiai kvóta, vagy szövetségi kapitány, aki beletolhatja a rendszert a szürke zónába.

Amerikában nem a legjobb időeredmények adta ranglista, hanem az országos bajnokság számonkénti első két helyezettje utazik a világbajnokságra. Nincs vita. Ott nem akarja senki utólag eldönteni, kinek, hol van nagyobb esélye, ezt rábízzák az edzőkre és a versenyzőkre, mondván, nyilván nem vállalnak be ésszerűtlen dolgokat.

Ha viszont mondjuk Michael Phelps csak negyedik volt az országos bajnokságon egészen biztosan nem nevezték abban a versenyszámban a világversenyre.

Ezért Amerikában az egyéni sportokban ismeretlen a szövetségi kapitányi pozíció.

A gyakorlat más. Gyurta Gergely majd hat tizeddel jobb idővel rendelkezik 400 vegyesen, mint Bernek Péter, így hiába lett utóbbi Verrasztó Dávid mögött második a hétvégi országos bajnokságon, normál esetben ebben a versenyszámban előbbinek kellene rajtkőre állnia a decemberi világbajnokságon.

Mégsem így lesz, hanem pont fordítva, amin Gyurtáék érthetően kiakadtak.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a rövidpályás országos bajnokságot követően azzal magyarázta döntését, hogy a windsori világbajnokságon a 400 vegyest, és az 1500 gyorsot egy napon rendezik. Mivel Gyurta utóbbiban is rajthoz állna, ez túl nagy megterhelés lenne számára. Javaslata szerint Gyurta csak 1500-on úszhat, nem indulhat 400 vegyesen. Helyére a ranglista harmadik Bernek kerül.

A baj az, hogy a kapitány az információk csak egy részét osztotta meg a nyilvánossággal, finoman fogalmazva csúsztatott egyet.

Hargitay András szövetségi kapitány. MTI / Kovács Anikó
Hargitay András szövetségi kapitány. MTI / Kovács Anikó

Megnéztük a nemzetközi szövetség (FINA) honlapját, ahol a programból világosan látszik, december 10.én délelőtt valóban a harmadik szám a férfi 400 vegyes, míg az utolsó, kilencedik az 1500 gyors. De ez mindkét versenyszámban csak a selejtező.

A 400 vegyes és az 1500 gyors döntőjét két különböző napon rendezik. Előbbit december 10.-én délután, utóbbit majd 24 órával később, december 11.-én délután.

Virth Balázs, Gyurta Gergely edzője a 24.hu kérdésére megerősítette, már elég régóta tudatosan e program ismeretében és annak tudatában készülnek a vb-re, hogy tanítványának van a második legjobb ideje 400 vegyesen, ergo indul mindkét számban. (Nem mellesleg a londoni Európa-bajnokságon és a riói olimpián is így volt ez.)

Már az őszi rövidpályás világkupák alatt és a hétvégi országos bajnokságon is azért úszott több versenyszámot, hogy bírja a sorozatterhelést. Virth Kovácshegyi Ferenc kollégájával egyetemben úgy véli, tanítványuk állóképessége, tudása alkalmas arra, hogy mindkét versenyszámban döntőbe jusson.

Nem mellesleg Michael Phelps, Ryan Lochte és Cseh László kiválásával a hosszabbik vegyesúszó-számban is lenne keresnivalója Verrasztó Dávidon kívül még egy magyarnak. Szerintük ezért is Gyurta Gergelynek kellene rajtkőre állnia Windsorban.

Ez az ügy nincs még lefutva, folytatás szerdán

Tudni kell, hogy a ki, melyik versenyszámban áll rajthoz kérdésben,

nem is a szövetségi kapitány szava dönt,

lévén a magyarországi döntéshozatali mechanizmusa látszólag sem olyan egyértelmű, mint az amerikai (lásd keretes írásunkat fent). Hargitay András szövetségi kapitány a vasárnapi edzőbizottsági ülésen csak javaslatot tesz, amely alapján a végső döntést minden esetben a sportági elnökség hozza meg. A Magyar Úszószövetség elnökségének vezetősége november 9-én, szerdán ül össze, hogy megvitassa a kapitányi javaslatot, az elnökségi két hét múlva lesz.

Érdekes egybeesés, hogy a MÚSZ-elnökségiken és vezetői ülésein a versenyzők képviseletében ül Gyurta Gergely bátyja, az olimpiai, világ és Európa-bajnok Gyurta Dániel, aki Hargitay döntése után a hétfői Nemzeti Sportban már jelezte, úgy véli, “az az út, amelyen a kapitány úr jár, hosszú távon nem lesz jó hatással a magyar úszósportra. Szakmaiatlannak érzem a döntést”.

Úgy tudjuk, az elnökségi ülésen Gyurta Dániel, nem első sorban az öccse érdekében, hanem a szubjektív kapitányi döntéshozatal ellen, de az objektivitás mindenek felettisége mellett fog felszólalni. Ezért kéri majd azt, vagy a Hargitay András maga, vagy ha ő nem, akkor az elnökség írja felül a kapitányi javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik