Sport

Kiakadtak a Gyurta-testvérek az úszókapitány döntésén

A rövidpályás úszók országos bajnokságán Verrasztó Dávid világranglista harmadik idővel nyerte meg a 400 méter vegyest, mögötte pedig Bernek Péter végzett a második helyen. Hargitay András szövetségi kapitány ezek után úgy döntött, hogy ők ketten indulnak majd a decemberi, windsori rövidpályás világbajnokságon.

Csakhogy van itt egy nem elhanyagolható dolog: Gyurta Gergely a világkupában jobb időt úszott Berneknél, jelenleg övé a második legjobb magyar eredmény ezen a távon.

Az úszókapitány mégsem Gyurtával számol, a Nemzeti Sportnak nyilatkozva azzal indokolta a döntését, hogy a 400 vegyest és az 1500 gyorsot egy napon rendezik Windsorban, szerinte Gyurtának utóbbin jobbak az esélyei. Ezért döntött úgy, ahogy, ezt elmondta az úszó edzőinek is.

A hétfői Nemzeti Sportban Gyurta Gergely nyilatkozott, azt mondta, edzőivel (Kovácshegyi Ferenccel és Virth Balázzsal) tudták, hogy egy napon rendezik majd a vb-n a két számot, így is készültek. Kikérte Hosszú Katinka és Cseh László véleményét is, mindketten azt mondták, vállalja el mindkét távot. Ezek után nem érti Hargitay András döntését.

Ilyenkor szavakat nem talál az ember, motivációját veszíti, és úgy érzi, ellehetetlenítik. Nap mint nap küzdöttem, megcsináltam, amiért hajtottam, aztán egy tollvonással ezt elveszik tőlem? Ezt hogy lehet? Így hogyan készüljön az ember?

– mondta Gyurta Gergely, aki később bátyjával, Gyurta Dániellel azt beszélte meg, hogy választ az 1500 gyors és a 400 vegyes között, utóbbi mellett döntött, de a kapitány erre is nemet mondott.

„Mi a válogatási elv? Miért vannak szintidők? Miért csináljuk ezt az egészet? Miért küzdöttem az elmúlt hónapokban? Miért vállaltam sok világkupa-versenyt, ha a végén azt mondják, öreg, mégsem úszhatsz 400 vegyesen? Teljesítettem minden elvárást, mégis egy székben ülve döntöttek a sorsomról” – kesergett Gyurta Gergely.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A bátyja, Gyurta Dániel is beszélt a Nemzeti Sportnak a történtekről és nem kertelt, amikor a kapitányról beszélt.

Úgy érzem az út, amelyen most a kapitány úr jár, hosszú távon nem lesz jó hatással a magyar úszósportra

– mondta az olimpia, világ- és Európa-bajnok mellúszó, aki szerint a világ legegyszerűbb dolga a kapitányé, ott vannak a szintidők, azok alapján lehet válogatni. Most pedig az a helyzet, hogy Gyurta Gergely csak akkor indulhat 400 vegyesen a vébén, ha Bernek Péter visszalép.

Nem is érti ezt a huzavonát, szakmaiatlannak tartja a döntést és abban bízik, Hargitay András felülbírálja a döntését és a szubjektivitás helyett az objektivitás alapján dönt majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik