Sport

Kiss tagadja a nemi erőszakot, Gyárfás közben országon kívül van

Kiss László megerőszakolási ügyét sokáig homály fedte.

Ahogyan arról beszámoltunk, Kiss László csütörtökön lemondott az úszókapitányi tisztségéről, valamint Százhalombatta alpolgármesteri címéről is. Az edzőről kedden írta meg a privatkopo.hu, hogy 1961-ben, 21 évesen két úszótársával megerőszakoltak egy lányt, ezért három év börtönbüntetésre ítélték.

Az Index cikke szerint a százhalombattai sajtótájékoztatón ott volt a fullank.com vezetője is, ők robbantották ki az ügyet. Ő maga kérte ki a levéltárból az iratokat, a háromszáz oldalas anyagba az Index is belenézett.

A periratok alapján Kiss azt mondta a megerőszakolt lánynak a történtek után, hogy az egészből nem kell nagy dolgot csinálni, menjen a hideg vizes medencébe, attól majd jobban lesz.  A lány többször is rosszul lett, Kissék idegcsillapítót adtak neki.

A többieknek azt tanácsolta, mondják azt, hogy a lány önszántából volt velük, ők adni akartak neki száz forintot, a lány ezt kevesellte és ezért jelentette fel őket. A periratok szerint ez a verzió alaptalan, orvosi látlelet is szerepel az iratok között.

Kiss László 21 hónapot ült, elnöki tanácsi kegyelmet kapott, később pedig azt mondta, az ítélet ingatag lábakon állt, újragondolták és amnesztiát kapott.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében is tagadta, hogy nemi erőszakot követett volna el. Szerinte koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg a döntés.

„Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el” – írta és jelezte, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is.

Úgy látja, hogy sem a magyar úszósportnak, sem az olimpiai csapatnak nem tud jelen helyzetben segítségére lenni, valamint „a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotát” szem előtt tartva a lemondás mellett döntött.

Fotó: 24.hu
Gyárfás Tamás a trieszti lelátón Fotó: 24.hu

A MÚSZ részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány beszélt az MTI-nek a csütörtöki fejleményekről, elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban, de azért megjelent egy közlemény a honlapon, amiben azt írták:

“A szövetség szeretne hitelt adni neki, ugyanakkor a kapitány a kialakult helyzetben levette a terhet a vállakról azzal, hogy csütörtökön lemondott: mindenekelőtt azért, hogy ezzel is segítse a sportág érdekeit, megteremtse a szükséges nyugalmat, hogy újfent a versenyzőkre, a feladatokra irányuljon a figyelem négy hónappal az olimpia, illetve alig több mint egy esztendővel a 2017. évi budapesti világbajnokság előtt – és hogy újfent jogos elismerésben részesüljenek mindazok, akik sokat tettek és tesznek a magyar úszósportért” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik