Orbán Viktro (Array)
Sport

Ha nincs Orbán, nincs magyar sport se

Vajon meddig tartható fenn az állam jelentős szerepvállalása a magyar sportban?

A borsonline.hu pénteki cikkében nem kevesebbet állít, mint hogy, “ha véget ér a Fidesz-uralom, sorcsere jöhet minden fontos sporttisztségben is”. A bulvárlap a Dunakeszi futsalcsapatával példálózik, amit Szijjártó Péter még Orbán-szóvivő korában lelkesedésével, a Közgép, a Nokia, a Teva, a Porsche Hungária és a Valton támogatásával, neves játékosok és spanyol edző leigazolásával, továbbá 100 millió forint feletti költségvetéssel, az első osztályba juttatott fel.

A lap azt is írja, amióta Szijjártó külügyminiszter lett, nem tud akkora figyelmet fordítani a focira, így a “tündérmese véget ért”, “Dunakeszin megszűnt a futsal”. Ez persze barokkos túlzás, mert a csapat Rába ETO II.-Dunakeszi Kinizsi néven az NB2 középcsoportban vitézkedik jelenleg is. 

A lap megszólaltatta Szabados Gábor sportközgazdászt is, aki elmondta: “A történet valóban sejtetni engedi, mi vár a magyar sportra, ha változás történik. És ehhez nem is kormányváltásra kell gondolni. Elég volna, ha megszüntetnék a TAO-támogatást. Azt szoktam mondani: ahelyett, hogy a horgásznak megtanítanák, miként kell halat fogni, a halakat a lába elé hordják. Senki nincs rákényszerítve a piaci szabályok szerinti működésre, és sajnos a politikai döntéshozók is csak adnak, cserébe nem várnak semmit. Nincsenek kritériumok, olyasmire gondolok, mint hogy a labdarúgócsapatok csak akkor kapnának egy forint támogatást, ha egy forinttal sikeresen megnövelték a jegybevételeiket. Ha nem változik a szemlélet, továbbra is az államnak kell majd működtetnie a komplett magyar sportot, holott ez a kapitalista világban már sehol nem így működik.”

Ajánlott videó