Pénzügy

Botrány: offshore cégek hálójában az Újpest

Az ügyhöz közelállók szerint a futballklubot már csak a legfelsőbb politikai körökből érkező segítség mentheti meg.

Dagad az Újpest-botrány

A 2005-08 közötti magyar GDP-növekedésnek akár a fele is olyan hitelügyletekből származhatott, mint amelyekre az Újpest finanszírozása körüli botrány irányította a figyelmet. A futballklubot működtető cégből azt követően is százmilliók vándoroltak el, hogy a vállalatot megvásárolta a belga Duchatelet család. A korábbi tulajdonos szerint a vevő tudott ezekről a pénzmozgásokról. Az Újpest jövője bizonytalan, bár politikai szándék valószínűleg lenne a lila-fehérek megmentésére.

2010 első felében az Újpest FC Kft. (ÚFC) három részletben összesen mintegy 2,26 millió euró (bő 600 millió forint) kölcsönt kapott a ciprusi érdekeltségű Janata Ltd.től, amit minden esetben Balogh Krisztián képviselt. Ezeket az összegeket az ÚFC mind a három esetben még napon belül is továbbkölcsönözte, méghozzá annak a Seychelle szigeteki Jenkins Continentalnak, amelynek a szerződéseit meghatalmazottként Christian Balogh írta alá.

Az Újpest labdarúgó csapatát működtető cég különböző offshore-cégeken hiába keresi pénzét, azok követelése alapján viszont az ÚFC ellen már több felszámolási eljárás is indult, nem csoda, hogy a tulajdonos, Roderick Duchatelet múlt héten – egy érzelmileg túlfűtött sajtótájékoztatón – bedobta a törölközőt. Az Újpest tulajdonosváltása környékén azonban megszaporodtak a fentihez hasonló kétes eredetű szerződések, furcsa irányú átutalások, nagyösszegű készpénzfelvételek. Az ügyet a Figyelő bontotta ki részletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik