Sport

A jobboldal sportban is bedarálta a baloldalt

Sportági elnökök (sportági elnökök, )
Sportági elnökök (sportági elnökök, )

Érdekes átalakuláson ment keresztül a magyar sport az elmúlt években, legalábbis ami az egyes sportági szövetségek irányítását illeti.

A blikk.hu-n található összeállítás – amely összegyűjtötte a jobboldali politikához köthető sportági szövetségi elnökökeit – apropóját az adta, hogy pénteken az utolsó baloldali sportvezetők egyike, az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba is elvesztette pozícióját. A közgyűlés helyette a kevésbé birkózó szakmai, inkább politikusi munkássága miatt ismertté vált Németh Szilárd rezsibiztost választotta a Magyar Birkózó Szövetség élére.

Magyarországon a sport mindig is keveredett a politikával
Forrás: sport24/MTI 

A keretes írásunkban található felsorolást a Sport24 azzal egészítené ki, hogy baloldalról mindenképpen meg kell említeni a két “utolsó mohikánt”, a legkitartóbb “vezéreket”, ráadásul a két legeredményesebb olimpiai sportágunk az úszás (Gyárfás Tamás) és a kajak-kenu (Baráth Etele) éléről. Őket eddig nem sikerült leváltani. Úgy hirlik próbálkozások voltak ugyan, de a sportág összezárt a sikerelnökök érdekében, míg ők az úszás és a kajak-kenu érdekében szép csendesen hangot találtak a jobboldallal.

Meg kell jegyezzük azt is, hogy további meghatározó olimpiai sportágainkat, úgymint az atlétika (Gyulai Miklós), a vízilabda (Kemény Dénes), és a cselgáncs (Tóth István), továbbra is a sportág egykori kiválóságai, szakmailag is hiteles emberei irányítják.

A bulvárlap megemlíti, hogy a nagy elnökcsere folyamata minden bizonnyal összefüggésbe hozható a kormány sportpolitikájával. Köztudott, a sportra, mint kiemelt stratégiai ágazatra tekint a kormány, így a társasági adó (TAO) bevételeiből évente 50-60 milliárd forintot enged át az öt látványsportnak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) és 2020-ig, további 16 kiemelt olimpiai sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) kap fejlesztésre 135 milliárd forintot. Ergo nem történik más, csak rajta tartják a kezüket a sportba folyó milliárdokon.

Jobboldalhoz köthető sportelnökök:

asztalitenisz
elnök: Nátrán Roland,
a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. vezérigazgatója, korábban minisztériumi államtitkár

birkózás
elnök: Németh Szilárd
fideszes országgyűlési képviselő, a kormány rezsibiztosa

evezés
elnök: Bényi Szabolcs Tamás,
az V. kerület tulajdonában álló, Segítő kezek az aktív évekért közhasznú nonprofit kft. ügyvezetője

jégkorong
elnök: Németh Miklós,
a közbeszerzési pályázatokon sokszor sikeres Közgép vezérigazgatója

kerékpár
elnök: Polony István,
a tervezett Déli Áramlat magyarországi szakaszának megépítésére kiszemelt OT Industries elnök-vezérigazgatója

kézilabda
elnök: Vetési Iván,
a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi vezetője

korcsolya
elnök: Kósa Lajos,
a Fidesz ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő

kosárlabda
elnök: Szalay Ferenc,
a Fidesz színeiben lett Szolnok polgármestere

ökölvívás
alelnök: Hajdu János,
a Terrorelhárítási Központ főigazgatója

öttusa
elnök: Réczei Géza,
a PricewaterhouseCoopers adóügyi igazgatója, korábban szóba hozták a nemzetgazdasági minisztérium adóügyi helyettes államtitkári posztjával, de végül más lett a befutó

röplabda
elnök: Poór Csaba,
a jobboldali politikusokat is támogató CME Hungary Zrt. marketing- és kommunikációs cég alapítója

tenisz
elnök: Szűcs Lajos
fideszes országgyűlési képviselő

vívás
elnök: Csampa Zsolt,
a Belügyminisztérium helyettes államtitkára

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik