Sport

Gyurta edzője: A sors halálraítéltje vagyok

Elolvastuk Széles Sándor önéletrajzi könyvét. Rövid összefoglaló.

Gyurta Dániel edzője nemrég jelentette meg könyvét az Ulpius-ház gondozásában. A bemutatóról már írtunk, és vonható is némi párhuzam a premier és a könyvben foglaltak között.

Merthogy a sajtóbemutatóra egyetlen meghívott vendég sem ment el, a könyvben pedig maga Széles Sándor utal arra, hogy nem szívesen mutatkoznak vele, nem szívesen vállalnak vele közösséget. Ennek persze megvan az oka. Ez pedig vélhetően az alkohol, amely a könyv tanúsága szerint komolyan jelen van az életében.

A könyv cselekménye két szálon fut. Az egyik saját életét meséli el kronológiai sorrendben, a másik szál pedig a 2013-as barcelonai világbajnokságról szól. Egészen pontosan arról, hogy Szélest hazaküldték a katalán városból, idő előtt.
„…rendben, nem forog a nyelvem, megittam néhány sört, még ha nem is esett jól” – emlékeztet, majd felteszi a kérdést: „Azért, mert a kezemben látják a sört, ne adj’ Isten érzik is rajtam, máris menthetetlen vagyok?”

Széles Sándor méltatlannak tartotta, hogy Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök hazaküldte Barcelonából, ennek ad hangot a könyv ezen oldalain, hosszasan.


Széles Sándor könyve bemutatóján
Fotó: Neményi Márton/Hír24 

Ami a mérleg másik oldalát, a szakmai sikerek gyökerét illeti: Széles sorsszerűnek gondolja, hogy születése napján, 1956. október 12-én erős földrengés volt Magyarországon, és azt is, hogy hatéves volt, amikor édesapja elhagyta a családot. Édesanyja nevelte (ő egyébként ma 80 éves, rendszeresen autót vezet, és még mindig dolgozik), aki protekcióval intézte el, hogy úszóként a KSI-hez kerüljön, és Széchy Tamás tanítványa legyen.

Azt mondja, ha Bárány István előtte komolyan foglalkozott volna az úszókkal, így vele is a Spartacusban, többre vihette volna a sportágban. Így viszont csak a középszint maradt neki, valamint az, hogy Széchy módszereit megélje. Az első edzésen megpofozta az úszópápa, aki aztán „Juliskával”, a fapálcával is megismertette a fiatalokat.

Először a 31. oldalon tűnt fel nekünk a kissé szabad szájú stílus, akkor nagyjából a tizedik „szar”-on voltunk túl, meg a harmadik „b@szva” kifejezésen.

Széles úszókarrierje derekán átpártolt az öttusához, abban a sportágban junior vb-bronzéremig jutott, emellett tanult. Emberséget, Balczó Andrástól, aki máig jó barátja.

Ennek ellenére nem maradt a sportágnál, a TF úszóedzői szakát végezte el, ide már nem protekcióval került. 1977 őszén kérte fel – nagy meglepetésére – Széchy, legyen mellette edző. Széles ekkor 21 éves volt, és már az idő tájt ambivalens érzései voltak Széchyvel szemben. Tisztelte, felnézett rá, mentorának tartotta, de a módszerei miatt mindig ott volt benne a kérdőjel.


Széles Sándor az uszodában
Fotó: MTI 

Széchy Tamás persze ügyesen játszott a környezetében lévők idegeivel, fenntartotta a látszatot megközelíthetetlenségéről, de törődött is tanítványaival, például váratlanul megjelent Széles államvizsgáján, de lakást is bérelt neki, ahol aztán sok lány és jó pár üveg sör is megfordult.

Széles életének konkrét eseményei mellett általánosságokról is szól könyvében, amely összességében egyáltalán nem olyan szaftos, mint amennyire azt beharangozták, és mint ami a címoldal felhívásából adódna: „Elhallgatott titkokat árul el az úszóbajnokok edzője.” Szerinte például egy úszásban elért világbajnoki vagy olimpiai 6. hely felér egy vízilabdás aranyéremmel. Azt mondja, nem tartja zseninek magát, inkább sokoldalú embernek.

Edzői karrierjének kezdetén Nagy Sándorral, Wladár Zoltánnal, Szilágyi Zoltánnal foglalkozott, ugyanakkor egy idő után Széchy Tamás több tanítványát is elszipkázta tőle, ez pedig nem tetszett Szélesnek, aki így a BVSC-be távozott. Nem sokáig maradt azonban Zuglóban, Széchy egy idő után hiányolta, így visszatért a KSI-hez, vitte magával a BVSC néhány tehetségét is.

Széles Sándor 1992-ben ismerte meg élettársát, Csillát, aki a mai napig mellette áll jóban-rosszban. Az az év a barcelonai olimpiáról is szólt persze, ott Darnyi Tamás aranya után a könyv írója fel is öntött a garatra, elmondása szerint. Széles egyébként érdekes módon nem Gyurta Dániel után kapja olimpiai életjáradékát, hanem Darnyi Tamás 1988-as olimpiai győzelme után. Nyolc évig tartó pereskedés után történik ez így, Széles kiemelte, a pénz igenis boldogít, ráadásul örül, hogy annak idején Gyurcsány Ferenccel szemben vitte végig a pert, amely az edzői járandóságra vonatkozott…

Vitathatatlan, hogy Széles Sándor neve összeforrt Gyurta Dániel sikereivel, elvégre az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok Gyurta edzőjeként sikerült önállóan is kiteljesednie edzőként. De hogy kezdődött kettejük kapcsolata? Nos, Széchy ezzel az intelemmel küldte el Szélest a BVSC egyik edzésére: „Sanyi, a Gercsák-gyerekeket meg kell szerezni. Menj el a BVSC-be, és csald el őket!”


Széles Sándor díjat vesz át Borkai Zsolttól
Fotó: MTI 

Széles el is ment, és azonnal kiszúrta magának Gyurta Dánielt. Széchy nem hitt benne, konkrétan lehülyézte kollégáját. Széles ekkor már egyébként foglalkozott Verrasztó Dáviddal és Evelynnel is, utóbbit nagyon kedvelte, nagy bajnokot látott benne. Mint később írja, máig sajnálja, amiért egy idő után elváltak útjaik, és a szakmai munka nem tudott fényes sikerekig haladni.

Később aztán Gyurta Tamás, Dániel édesapja hívta telefonon arról érdeklődve, átvihetik-e hozzá a majdani világbajnokot. Miután tárt karokkal várták a tehetséget, eltelt pár hónap, amíg tényleg meg is jelent az edzésen. Mint a könyvből kiderül, többen próbálták lebeszélni őket a váltásról, szadistának, alkoholistának és melegnek nevezték Szélest (pontosabban, ahogyan a könyv egyfolytában fogalmaz: „buzinak”). Ennek hátterében (az alkoholt kivéve) Széchy és módszerei álltak.

„Az alkoholista duma viszont zavart, hiszen valóban szerettem már akkor is a sört, de ez nem jelent egyet azzal, hogy remegett volna a kezem” – írja.

Aztán Gyurta mégis mellé került, és a srác elképesztő tempóban fejlődött. Széchy nem szólt bele a munkába, majd aztán megalakult a Jövő SC, ahová mindketten aláírtak. Széchy Tamás csak ennyit mondott neki: „Sanyikám, vigyázz magadra, járd a saját utad!”

Ő meg járta, és 2004-ban olimpiai ezüstérmet nyert Gyurta Dániel Athénban. Széles nem a döntő után, hanem még a selejtezőben érzékenyült el, el is sírta magát, hisz Dani olyat úszott, mint addig egyszer sem.

„Gratulálok Sándor, megvan végre az utódom. Most már nyugodtan halhatok meg!” – ezt mondta Széchy Tamás nem sokkal az olimpia után Szélesnek a telefonban. Másnap Kiss László szövetségi kapitány hívta az úszópápa halálhírével. A főszereplőnk ekkor nem sírt, de mélységesen megrendült, hiszen azt gondolta, Széchy Tamás örökké élni fog.


Széles Sándor 
Fotó: MTI 

Az élet aztán ment tovább: Gyurta a sikerei után reflektorfénybe került, elfogadta a Barátok közt című szappanopera felkérését, majd 2006-ban edző és tanítványa hatalmas pofont kapott, Dani a budapesti Európa-bajnokságon nem jutott döntőbe 200 mellen! Széles elmondása szerint „kicsit meghalt akkor”, az alkoholhoz is hozzányúlt aznap, különösen azután, hogy kiderült, Güttler Károly és Kiss László Gyurtát győzködte, hagyja ott edzőjét.

Nem hagyta ott, ellenben elkezdtek újra megtanulni úszni, Széles ugyanis felismerte, teljesen megváltozott Gyurta testének fajsúlya. S bár a következő években még nem jött azonnal a siker, edző és tanítvány kitartottak egymás mellett.

S megérte, ezt taglalja a könyv utolsó harmada. A „halálraítélt”, ahogyan a könyv címében és a belső oldalakon is magát hívja, hosszasan beszél vívódásairól és arról, miért távolodtak el tőle a sportági vezetők és kollégák.

Risztov Éva londoni aranyérmét is megsiratta, nem csoda, hiszen a nyílt vízi olimpiai bajnoki címben is vastagon benne volt, segítette a váratlan aranyérmet szerző klasszist a felkészítésben. Persze, csak nekünk volt váratlan, Szélesnek nem.

A könyv záró szakaszában Széles Sándor kiemeli Orbán Viktorhoz fűződő szimpátiáját. Azért emeljük ezt ki, mert valóban váratlanul szól erről: „Kezet már fogtam vele, beszélni még nem sikerült egymással. Nagy tervem, hogy egyszer fél órára leüljek vele.”

Majd nem sokkal később: „Úgy vág az agya, mint az enyém. Szoktam azon morfondírozni, hogy ha én politikai pályára adom a fejem, valószínűleg hasonló sikereket érhettem volna el, mint Orbán Viktor. Mint ahogyan azt gondolom, ő úszóedzőként biztosan olimpiai bajnokokat nevelne.” Majd még később: „Szeretem az intelligens embereket. Schmitt Pállal is ezért találtam meg a közös hangot.”

Széles Sándor igazi edzőzseni, aki olvasmányos, kétségtelenül nehezen letehető könyvében azt érezteti, sikerei ellenére nem állnak mellé, próbálnak keresztbe tenni neki, és lényegében egy megtűrt figura a szakmában.

„Könyvet írtam, mert a jelek szerint tényleg halálra ítélt vagyok. A sors halálra ítéltje. Erre mindig inni fogok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik