Sport

Oltári botrányt kavart a gyermek-ketrecharc

Az MMA szabadstílusú küzdősportként vonult be a köztudatba.De ha valaki ezen a néven a szabályrendszerre hivatkozva fiatalokat veret össze egymással, az már valami egészen más.

Május 24-én Csepelen ez történt, amiről meg is írtuk a véleményünket. Írásunk után a versenyen készült videót, ahol két, cirka 12-13 éves srác püfölte egymást izomból a felhasználó azonnal eltávolította. Az ügy akkora vihart kavart, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság szükségszerűen és látványosan “behúzta a kéziféket”.


A törölt videó alapján fotózott kép
Forrás: youtube.com

Dr. Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke (egyben a Magyar Kick-Box Szövetség elnöke) vezetésével a MOB égisze alá tartozó a hazai karate, a kempo, a kick-box, a kung-fu és wushu, a sumo, a nanbudo, továbbá a közös, kendo, laido és jodo szövetség vezető képviselői deklarálták elhatárolódásukat.

Egyúttal a sportági szövetségek vezetői nevében deklarálták: „Ne lehessen 14 éven aluliak számára full kontakt küzdelmeket szervezni Magyarországon!”

Mindez szép. A hiba ott van, hogy a MOB égisze alá nem tartozik egyetlen MMA szövetség sem, különösen nem a Földesi László nevével fémjelzett MMA Országos Szövetség.

A rendőrségnél is érdeklődtünk az ügyben. Arra voltunk kiváncsiak, ebben a konkrét ügyben indult-e bármiféle vizsgálat illetve, hogy  ha felmerül, hogy felnőtt szabályok szerint versenyeztetnek gyerekeket, akkor annak milyen büntetőjogi következményei lehetnek, és kit terhel felelősség az esetleges sérülésekért – jelen esetben Czeilinger Dávid leszakadt tüdejéért?

A verseny szervezőit, netán a szülőket? Az Országos Rendőr-főkapitányság kérdésünkre közölte, a sportág szabályairól nincsenek részletes információik, így azt nem tudják megmondani, hogy van-e különbség, és ha igen, akkor mi az eltérés a felnőttkorú  és fiatalkorú versenyzőkre vonatkozó szabályozásban. Amennyiben a sportágra vonatkozó szabályozás engedi fiatalkorúak versenyeztetését, abban az esetben részletesen meg kell határozni a részvétel feltételeit. Ha a szabályozást nem tartják be, és sérülés vagy egyéb rendkívüli esemény történik, akkor esetlegesen felmerülhet felelősség a verseny szervezői vagy a résztvevők szülei részéről, de ennek megítélése csak a részletek teljes ismeretében dönthető el.

A bűncselekményi tényállások közül elvileg a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, illetve a kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének a gyanúja merülhetne fel.

A sajtóban megjelenő információk alapján, miszerint egy sportrendezvényen sérülés történt, nem rendel el a hatóság büntetőeljárást. Amennyiben a sérült fiatalkorú személy vagy annak törvényes képviselője feljelentést tesz a történtek miatt, akkor azt az arra illetékes hatóság megvizsgálja, és bűncselekmény elkövetésének gyanúja esetén elrendelik a nyomozást. Ennek keretében vizsgálható, hogy a szülőket vagy a verseny szervezőit terheli-e esetleg büntetőjogi felelősség.

Ha egy sportágban fennáll a sérülés veszélye, de a sportág szabályait betartva bonyolították le a rendezvényt, akkor a sérülés esetén sem terhel senkit büntetőjogi felelősség. Ha fiatalkorú személy is részt vesz a versenyen,  a szülő beleegyezése is szükséges a részvételhez – fűzték hozzá.

Ergo, amíg nincs feljelentés, eljárás sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik