Sport

2013 legnagyobb magyar sikerei a nőknél

Az idei esztendőben sem lehet okunk panaszra, ami a magyar sportsikereket illeti. Most a női versenyzők öt legkiemelkedőbb eredményét gyűjtöttük össze 2013-ból.

Az év első három hónapja csendes volt a sportvilág terén, hölgy sportolóink nagy sikerének igazán nem is örülhettünk áprilisig – szerencsére ez a folyamat aztán beindult, de nagyon.

Fotó: MTI

Az első igazán nagy bravúr az esztendő negyedik hónapjában érkezett, a budapesti cselgáncs Európa-bajnokságról számolhattunk be remek hírekkel. A kontinensviadal első napján Csernoviczki Éva a 48 kilogrammosok közt remekelt.

A legjobb négy közé úgy jutott el, hogy igazándiból senki nem állította komolyabb megmérettetés elé. Az elődöntőben óriási ki-ki meccset játszott a török Ebru Sahinnal, akit végül egy jukóval sikerült legyőznie.

A fináléban a belga Charline Van Snick várt rá, aki a londoni olimpián a négy közé jutásért ejtette ki a magyar versenyzőt, Csernoviczki tehát joggal szeretett volna visszavágni ellenfelének. Két perc elteltével jobb helyzetben volt a magyar judós, nagyon megdolgozta Van Snicket, akit ezáltal megintettek. Csernoviczki lábdobással levitte a földre a belgát, amiért vazaarit kapott. Az utolsó percre elfogyott az erejével az ellenfél, Csernoviczki Éva pedig felállhatott Európa csúcsára.

Fotó: MTI

Újabb hosszú idő elteltével jött a második számottevő magyar női siker egyéniben, kell-e mondani, hogy Hosszú Katinkáról beszélünk. Az úszónő a barcelonai vizes-világbajnokságon sziporkázott júliusban.

A 200 méter vegyes döntőjében Hosszú Katinka már a rajt után az élre állt, így senki sem veszélyeztette az elsőségét. Pedig volt kitől tartani, hiszen ott volt a medencében az olimpiai bajnok kínai csodalány, Je Si-ven és két másik nagy esélyes, a hazai pályán versenyző Mireira Belmonte Garcia, valamint az ausztrál Alicia Coutts. A 24 éves Hosszú hatalmas fölénnyel, 2:07.92 perces idővel győzött.

Csak hogy ne érkezzen haza csupán egy arannyal Magyarországra, a vb zárónapján is összegyűjtött még egyet minden idők egyik legjobb magyar úszója. 400 méter vegyesben is elsőként csapott célba nagy riválisai, Belmonte Garcia és Beisel előtt.

Fotó: MTI

Talán kicsit kilóg a nagy eredmények sorából, mégis úgy látjuk, itt a helyet a legjobbak között Szász Emesének, ugyanis a budapesti vívó-vb egyik kiemelkedő alakja volt.

Szász hatalmas magabiztossággal és remek vívással küzdte be magát a legjobb négy közé, Julija Beljajeva azonban ott megálljt parancsolt neki, a magyar versenyző pedig így bronzérmet szerzett.

Párbajtőrözőnk ennek ellenére nagy tettet hajtott azzal véghez, hogy igazából esélytelenként okot adott arra a magyar szurkolóknak, hogy izgulhassanak, szorítsanak érte egy esetleges vb-címért.

Fotó: MTI

Augusztus végén-szeptember elején Duisburgban, a kajak-kenu világbajnokságon mutatták meg a magyarok: még mindig a sportág legjobbjai. A hölgyek közül Kozák Danutáról tehetünk leginkább említést – nem leírva ezzel a többiek csillogó aranyait -, ám Danuta egyéniben és csapatban is diadalmaskodni tudott, ami igen nagy szó egy ilyen feszített tempójú világversenyen.

A magyar kajakos 500 méter egyesben utasított mindenkit maga mögé, ugyanakkor 500 méter kajaknégyesben és 4×200-as váltóban is világbajnok lett. Csak említés képpen: a magyar csapat hét aranyat gyűjtött össze Duisburgban, ebből háromnak Kozák Danutához is köze van.

Fotó: MTI

Már szeptembert írtunk, mikor elkezdődött a budapesti birkózó-vb. Az 59 kilogrammos kategóriában mondhatni egy meglepetésember diadalmaskodott, s ez a meglepetésember szerencsénkre magyar volt.

Sastin Marianna ellentmondást nem tűrő versenyzéssel jutott be a fináléba, ahol a bolgár Tajbe Jusezinnel került össze. Sastin a döntőben sem remegett meg, s bár egy nagyon-nagyon nehéz mérkőzést kellett játszania ellenfelével, végül megérte, hisz hazai közönség előtt lett világbajnok.

survey tools

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik