Sport

Olympiában birkóznak az olimpiáért

birkózás (birkózás, )
birkózás (birkózás, )

Az ókori Olympiában tartanak vasárnap nemzetközi birkózóversenyt. A nemzetközi szövetség üzzeni akar az olimpiai döntéshozóknak.

Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke kifejtette: ilyen típusú viadal még nem volt, szeretnék a birkózás modern arcát is megmutatni az olimpia bölcsőjében, szent helyén, Olympiában. A versenyre érkeznek birkózók a többi közt Iránból, az Egyesült Államokból, Oroszországból is.

A szervezet előző elnöke, Raphaël Martinetti lemondása kényszerült, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága februárban úgy döntött, nem garantálja a sportág ötkarikás jelenlétét a 2020-as játékokon.


Fotó: MTI

Azóta a birkózás valamennyi képviselője minden követ megmozgatott, és ennek első eredménye az volt, hogy májusban a NOB vb a sportágat a fallabdával és a közösen pályázó baseballal és softballal együtt alkalmasnak tartja a részvételre. A döntés azt jelentette, hogy a megnevezett három sportág maradt versenyben a NOB szeptemberi, Buenos Aires-i közgyűléséig, amelyen a tagok kiválasztják majd azt az egyet, amely bekerül a 2020-as olimpia műsorába.

A birkózás már az ókori játékokon, majd – az 1900-asat leszámítva – valamennyi újkori olimpián jelen volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik