Sport

Én egy 36 éves NBA center vagyok. Meleg vagyok

Jason Collins az első amerikai profi ligákban játszó sportoló, aki nyiltan felvállalta homoszexualitását. Az amerikai elnök, Barack Obama elsők között hívta fel, hogy támogatásáról biztosítsa.

A Sports Illustrated magazinban május 6-án jelenik meg az a cikk, amelyből a lap online változata adott némi előzetest, kedvcsinálót hétfőn.

‘Én egy 36 éves NBA center vagyok. Fekete vagyok. És meleg vagyok.” Ezekkel a mondatokkal kezdődik az írás, így garantálható, hogy jövő hétfőn megrohanják az amerikai újságosstandokat az olvasók. Hogy miért? Nyilván azért, mert a magazin címlapján egy szimpatikus, közismert, mosolygós fekete arc mellett az a cím áll: “A meleg sportoló”.

A profi ligák történetében Amerikában eddig még soha, senki sem vállalta másságát, holott nyilván már statisztikailag is gondolni lehetett, hogy ott sem mindenki heteroszexuális. Jason Collins a vallomástevő, akit 2001-ben a Houston Rocketts draftolt, majd azt követően hat csapatban is játszott, jelenleg a Washington Wizzards centere.

Az Egyesült Államok profi ligáiban – szemben a “hétköznapi” élettel – látszólag még mindig a macsó férfiak terepe. A homoszexuális játékosok elfogadása állandó vitatéma. Nemrég NFL-ben kavart nagy port, amikor közvetlen a Super Bowl előtt Chris Culliver, a San Fransisco 49ers egyik védője úgy nyilatkozott, nem akar meleg játékosokat látni az öltözőben.

Ehhez képest kell szemlélni Jason Collins coming outját. Ilyen szemüvegen keresztül érdemes nézni a többségében demokrata párti politikusok megnyilvánulásait, akik a twitteren keresztül küldtek támogató és bíztató üzeneteket a kosarasnak.

A first lady, Michelle Obama például így írt. “Nagyon büszke vagyok önre, Jason Collins! Ez egy hatalmas előrelépés az országunk számára”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik