Belföld

Ma van az előbújás napja

szivárvány-zászló (Coming Out Day)
szivárvány-zászló (Coming Out Day)

Október 11-e a Nemzetközi Coming Out Day, az előbújás napja. A Budapest Pride bátorító videót is készített.

A “coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felvállalja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). Angolul a kifejezés szó szerint „kijövetel”-t, „előbújást”-t jelent a szekrényből, vagyis a rejtőzködésből.

Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra.

Ahogy a Pride videója alatt olvasható, az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat.

A napot, amit szerte a világon a Coming Out Napjaként ünnepelnek, 1988-ban Robert Eichberg pszichológus alapította, aki egy új személyiségfejlesztő műhelybeszélgetést talált ki. A dátum azért esett október 11-ére, mert ezen a napon tartották a Washingtoni Felvonulást a Meleg- és Leszbikus Jogokért.

A magyar Coming Out Nap programjait itt találja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik