Sport

Faragó aggódik – a póló is a birkózás sorsára jut?

Faragó Tamás (faragó tamás, )
Faragó Tamás (faragó tamás, )

Faragó Tamás szerint sürgősen változtatni kell a vízilabda szabályain, különben a magyar sikersportról mások fognak dönteni.

Faragó Tamás volt szerda reggel a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. A korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó egy közelgő esemény, a március 23-24-én megrendezésre kerülő egyetemi-főiskolai vízilabda-bajnokság kapcsán a vízilabdasportban szükséges változásokról beszélt.

„Húsz éve ismétlem magamat, de nem unom. A pólóban is meg kell húzni a lépéseket a játék élvezhetősége érdekében, mielőtt a birkózáshoz hasonlóan mások döntenének rólunk, helyettünk. Ez a főiskolai bajnokság is ilyen kísérlet új szabályokkal. Millió ötlet van, mert mindenki azon töri a fejét, hogy megváltoztassa a jelenlegi unalmas, érthetetlen pólót” – kezdte a korábbi klasszis. Mondandójával arra utalt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntéshozó testülete februárban úgy döntött, hogy a birkózás már ne szerepeljen a 2020-as nyári játékok programjában.

Faragó nincs túl jó véleménnyel a sportág jelenlegi vezetőiről, szerinte ugyanis a nemzetközi szövetség tagjai féltik a pozícióikat:

„Igazából megértem őket: tehetségtelen emberek, akik pozícióban vannak és nagyon szeretnek vacsorázni, utazni. Nekik a vízilabda harmadlagos, így minden újdonságtól félnek, hisz egy nézettebb, érdekesebb pólóban rájuk már nem lenne szükség.”

A BVSC, a Vasas és a magyar válogatott egykori kiválósága szerint látható jele van annak, hogy a nemzetközi tisztviselők korábbi játékvezetők: „Tedd minél bonyolultabbá a játékot, annál inkább szükség lesz rád, a játékvezetőre, a hatalomra.”

„Ma a média, a közvetíthetőség, az élvezhetőség dönt. Minden ötlet jó, ami kamerában működik. Ma a nézők közt sorsolással döntik el a helyes megfejtést egy bírói ítélet után. Ugyanakkor a vízilabda lényege: nyári sportág, esztétikus játék. Egy tollvonással a nemzetközi szövetségnek minden világversenyt októberre-novemberre kellene tenni, hogy nyáron üzemeljenek a bajnokságok.”

A Faragó Tamással készült interjút ide kattintva nézheted meg.

Pár szóban az egyetemi-főiskolai bajnokságról

A kétnapos ünnep kettős céllal kelt életre: a szervezők (a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség, a Magyar Vízilabda Szövetség és a Semmelweis Egyetem) azt szeretnék, ha a frissen érettségizett diákoknak nem kellene a sportpályafutás folytatása és a tanulás között választania, hanem elérni azt, hogy a felsőoktatásban is sportolói karriert futhassanak be a fiatalok. A másik cél pedig az, hogy felhívják a figyelmet arra, nem lehet elég korán odafigyelni egészségünk megóvására.

Mindemellett új, kísérleti szabályok is lesznek a tornán, a szervezők pedig azt várják ettől, hogy pörgősebbek, látványosabbak lesznek majd a mérkőzések:

– 33 méteres helyett kisebb, 25 méteres pályán folynak majd a küzdelmek;

– kisebb lesz a labda is (5-ös méret helyett 4-es);

– futó órával, 4×10 perces negyedek lesznek a megszokott 4×8 perc nettó játékidő helyett;

– kisebb lesz a csapatok létszáma (5+1 a jól megszokott 6+1 helyett);

– nincs kontrafault, ami azt eredményezi, hogy csak a támadóidő lejárta vagy durva szabálytalanság esetén vethet véget a bíró egy támadásnak;

– a 7 méteren túlról dobott gól kettőt ér.

(forrás: vlv.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik