Sport

Új otthon kapnak az atléták

Székesfehérváron Regionális Atlétikai központ alapkövét helyezték el pénteken a Bregyó-közi Ifjúsági Sportközpontban.

A közel 700 millió forintos fejlesztés egy júliusi kormánydöntés után indulhat el, s a létesítmény a versenysport mellett a szabadidő- és az utánpótlássport számára is fontos előrelépést jelenthet. jelenthet.
A jelenleg is sport- és szabadidőközpontként működő Bregyó-közben induló 684 millió forintos beruházáshoz a kormány 369,6 millió forint támogatást nyújt, s a kivitelezést szeptember 30-án kezdik meg. Az építkezés tíz hónapig tart, s előreláthatólag 2013 nyarára készül el a Regionális Atlétikai Központ. Annak keretében megépül egy nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas futópálya, lelátóval és kiszolgáló helyiségekkel, öltözőkkel, helyet kap egy 110 méteres futófolyosó, valamint egy 20×30 méteres munkacsarnok is. Mindemellett egy 600 méteres futókör szolgálja majd a versenyzők bemelegítését, vagy éppen a szabadidősportot.
„Ahhoz, hogy a magyar sport továbbra is sikeres maradjon, kellenek a létesítményfejlesztések is – mondta Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára. – A székesfehérvári stadion a kormány támogatásával javítja a versenysportot, és lehetőséget kínál a sportos életmód gyakorlására is”.- tette hozzá.
Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke kiemelte, hogy az atlétikai központ nem csupán Székesfehérvár, de az egész régió számára alternatívát jelent, erősíti a sportág érdekeit.
Czene Attila, Gyulai Miklós, valamint Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere közösen tették le az alapkövet, mely tartalmazott egy szöges futócipőt, az atlétikai központ terveit, és a házigazda ARAK tagsági igazolványát – melyet Hirt Károly az ARAK elnöke bocsátott rendelkezésre.

A Regionális Atlétikai Központnak már a tervei is elkészültek. A szerződéskötés, a tervezés és a megvalósításhoz szükséges további lépések megtételére a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-t kérte fel az Önkormányzat. Emellett az Alba Regia Atlétikai Klubbal is együttműködnek. Az ő szakmai támogatásukkal készült el a fejlesztés terve és a működtetésben is számít rájuk a város önkormányzata. A jelenlegi támogatásból a nyitott atlétikai pálya, a lelátó és a futófolyosó alapozása, valamint a központi épület szerkezetépítése történik meg. A futófolyosó és a rúdugró terem teljes készültségi fokkal elkészül. Ezen felül a női-férfi öltöző és a versenybíróság részére szolgáló helyiségek készítését is tartalmazza a terv. Az épületet a lehetőségekhez képest a legjobb hatékonyságú energiafelhasználási rendszerekkel kívánják megvalósítani, így például a tetőre napkollektorokat helyeznek el és a központi fűtést is a Városgondnokság által összeszedett és felaprítékolt fahulladékokkal biztosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik