Sport

Storcz Botond: minden benne van a pakliban

storcz-botond(960x640).png (storcz botond, )
storcz-botond(960x640).png (storcz botond, )

Utolsó olimpiai kvalifikációs versenyére készül a magyar kajak-kenu válogatott. Poznanban még lehet kvótát gyűjteni a férfiaknak, erre a versenyre válogat a szegedi, hétvégi viadal.

Csak elsőre tűnik egyszerűnek a képlet a kajak-kenusok olimpiai szereplésének kivívásában. Az ember azt gondolná, aki a játékok előtti nagy világversenyeken győz vagy jó eredményt ér el, ott lehet Londonban. Nem egészen ez a helyzet. A tavalyi, szegedi világbajnokságon minden női olimpiai számban sikerült a kvótaszerzés, a nyolc férfiversenyszámból viszont csak négyben (kajakban 8-ból 7, kenuban 4-ből 1 kvótánk van eddig). A hiányzó négyet lehet pótolni a május 16-17-i poznani kvalifikációs hétvégén.

Fontos leszögezni a sportág specifikumát: egyrészt nem feltétlenül az indul az olimpián, aki kiharcolta az indulási jogot, hiszen azt a nemzetnek szerezte meg, nem magának, másrészt olyan versenyszámot is fel lehet tölteni a kvótát szerző sportolókkal, amelyben nem sikerült az olimpiai részvételt elérni. Azaz a négyesek tagjai elindulhatnak egyesben és párosban is. További érdekesség, hogy egy ember csak egy kvótát szerezhet.

„A nőknél minimum két embernek dupláznia kell az olimpián, hiszen hat kvótát szereztünk és nyolc beülő hely van a négy versenyszámban. Nincs is gond ezzel, beleférhet, hogy valaki 200 és 500 méteren is elindulhat adott esetben. A férfiaknál, ahol 1000 méteres a hosszabb táv, ez nem igaz, hiszen aki 200-on indul, nem tud 1000-en rajthoz állni, és ez fordítva is igaz” – mondta a Sport24 kérdésére Storcz Botond, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette, mind a kvalifikációs időszak, mind a későbbi válogatóprogram elfogadásra talált a versenyzők és edzőik részéről.

A londoni olimpia versenyszámai

Férfiak: kajak 1-es 200 méter, 1000 méter; kajak kettes 200 méter, 1000 méter; kajak négyes 1000 méter; kenu egyes 200 méter, 1000 méter, kenu kettes 1000 méter.

Nők: kajak 1-es 200 méter, 500 méter; kajak kettes 500 méter, kajak négyes 500 méter.

A május 5-6-i szegedi válogatón azokban a számokban küzdenek a jelöltek, amelyekben még nem szereztünk olimpiai részvételi jogot: ezek a kajak 1-es 1000 méter, a kajak 2-es 200 méter, valamint a kenu 1-es 200 méter és a kenu 2-es 1000 méter. Hogy mi történhet Poznanban?

„Bármi, az is benne van a pakliban, hogy mindegyik számban sikerül a bravúr, és az is, hogy csak némelyikben. A realitás az utóbbi, hiszen pokoli nehéz kvótához jutni: az egyeseknél az első kettő, a párosoknál viszont csak az első helyezett kap jogot Londonra! Bízunk persze abban, minél eredményesebbek leszünk azon a hétvégén, amelyen nem mellesleg parakenu-világbajnokságot is rendeznek, ahol szintén részt veszünk. Nincs nehezebb helyzetünk, mint a többieknek, az olimpiára összesen 18 kvóta szerezhető, nekünk 14 van, ezzel harmadikak vagyunk a nemzetek rangsorában, az élen 15 kvótával a németek és az oroszok állnak” – így a kapitány.

Poznan után két nagy válogatót lesz, azokon dől majd el, ki indulhat az egyes versenyszámokban Londonban. Lesz egy Európa-bajnokság is a játékok előtt hat héttel, de az lényegében tét nélküli lesz az olimpiára nézvést.

Storcz Botond szerint az öt érem reális elvárás lehet a csapattal szemben az olimpián, ebben az esetben már boldog is lenne. A kérdésre, miszerint mennyire jön be az olimpiai pálya (a nyugat-londoni Etan Dorney evezős központ) a mieinknek, így válaszolt: „Szeles a pálya, és nem lehet uralkodó szélirányt meghatározni, minden irányból fújhat, ez a kenusoknak nem kedvez. Persze mindenkinek meg kell küzdenie ezzel, nem foghatunk erre semmit.”

Az, hogy kik indulnak a szegedi válogatón, ide kattintva megtudható.

Kvóták és esélyek a jövőben

A kenus szakágban némileg egyszerűbb a helyzet, hiszen az 1000 méteres távon egyesben Vajda Attila olimpiai bajnokként részleges védettséget élvez. Válogató eddig még nem volt, de június 15-17. között lesz, és csak akkor lesz második, ha nem Vajda nyer.

Kenu egyes 200 méteren és kenu 2-es 1000 méteren akkor lesz válogató, ha kvótát szereznek a srácok a poznani viadalon. Ha nem, akkor csak kenu egyes 200 és 1000 méteren lesz olimpiai indulónk.

A kajakosoknál alapelv, hogy amennyiben Poznan után marad a 7 magyar kvóta (amit eddig megszereztünk), akkor Londonban kajak kettes és kajak 4-es 1000 méteren, valamint kajak 1-es 200 méteren áll rajthoz magyar hajó. Ha megszerzi a csapat a nyolcadik indulási jogot, akkor főszabályként elmondható, hogy kajak 2-es és kajak 4-es 1000 méteren nem lehet duplázás, a maradék három számban pedig a jó eredményre legesélyesebb versenyszám élvez prioritást.

Pótkvalifikációs válogató (a poznani, május 16-17-i versenyre): május 5-6., Szeged
Az első olimpiai válogató: május 18-20., Szeged
Világkupa: május 25-27., Duisburg
A második olimpiai válogató: június 15-17., Szeged
Európa-bajnokság: június 22-24., Zágráb
Pótválogató a vitás esetek eldöntésére (ha szükséges): július 6-8.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik