Sport

100 nap múlva olimpia: lázban a sportolók

A jelenleg 107 tagú magyar olimpiai küldöttség tagjai gőzerővel készülnek Londonra. Cseh László akár hat számban is indulhat, Császár Gábor szerint bárhová odaérhetnek a férfi kézilabdázók, Módos Péter olimpiai bajnok lenne.

Nagy mérföldkőhöz érkezett az olimpiai készülődés, ugyanis szerdán pontosan 100 nappal vagyunk a XXX. nyári játékok kezdetétől. Olimpikonjaink döntő többségének még vannak addig kötelezettségei, de mindannyian a brit fővárossal kelnek és fekszenek.

Akit be sem kell mutatnunk: Cseh László (Fotó: MTI)

Cseh László. Világbajnok, háromszoros olimpiai ezüstérmes úszóklasszis, a magyar küldöttség egy nagy ígérete. Nagyon céltudatosan készül Londonra, és a haját csak 2-3 nappal a verseny előtt borotválja le.

„Szeretnék a legjobb lenni az olimpián. Ez természetes, szerintem nagyon jó úton haladunk, bízom benne, hogy amit csinálunk, azt nem hiába tesszük. Még nem tudom egyértelműen kijelenteni, melyik számokban állok rajtkőre. A 200 és 400 vegyes, valamint a 200 pillangó az, amiben szeretnék elindulni, és remélem, neveznek is, de bárki úszhat még szintet ezekben a számokban. A fő számokhoz jöhetnek még a váltók. Bízom a 4×100-as vegyesváltóban és a 4×200-as gyorsváltóban, és egy enyhe sanszot még adnék a 4×100-as gyorsváltónak is. Jó olimpia lehet ez az úszóknak, erősebbnek és érettebbnek érzem a csapatunkat” – mondta a Sport24-nek Cseh László, aki úgy érzi, eredményesebben szerepelhet majd a magyar olimpiai küldöttség, mint mondjuk Pekingben.

“Tudjuk, hogy tartanak tőlünk” – Nagy Viktor (Fotó: MTI)

„Napokban én nem számolom, mennyi van hátra az olimpiáig, de azért persze tudtam, hogy egyszer eljön a mínusz 100 nap is. Ez még sok, nekünk a klubjainkban vannak teendőink, én 100 százalékban erre koncentrálok még. Ha Londonra figyelnék, nem nyújtanék jó teljesítményt. Az agyam hátuljában azért ott lapul a fő cél, de addig rögös út vezet” – így Nagy Viktor, a TEVA-Vasas-Uniqa válogatott vízilabdázója. A kapusnak még dolga van, a bajnoki címvédő ZF-Egerrel játssza csapata a bajnoki döntőt.

„Aranyat várok a csapattól, vissza szeretnénk hódítani a bajnoki címet, örülök, hogy az Egerrel kell szembenéznünk. Optimista vagyok. A válogatottal először, ha jól tudom, május 21-én utazunk el egy edzőtáborba. Az, hogy az olimpián mindenki minket akar megverni, jó érzés. Az elmúlt négy év megmutatta, hogy igenis számolni kell a magyar válogatottal. Ha az ellenfelek meghallják, hogy olimpia és magyar csapat, kicsit összerezdülnek. Nekünk ezt kell kihasználni”.


Aki már Atlantában ezüstérmes volt – Imre Géza (Fotó: MTI)

Imre Géza azon három vívó egyike, aki ott lesz Londonban. A párbajtőröző, aki a magyar csapat tagjaként a múlt héten világbajnoki bronzérmes lett, tudja, hogy a vívócsapatok távolmaradása nagy kudarc, de ez nem szabad, hogy a versenyeken befolyásolja őket (mellette Szilágyi Áron kardozó és Mohamed Aida tőrvívó lesz ott a játékokon).

„Még messze van az olimpia ahhoz, hogy arra éhes legyek még, most kicsit örülünk a vb-3. helynek, ami egy kiváló eredmény a mai helyzetben. Pechünk van, hogy a férfi párbajtőrözőknek nem rendeznek csapatversenyt az olimpián, ha így lenne, ott lehetnénk. Egy éremmel lettünk kevesebbek” – mondja az Atlantában ezüstérmes versenyző, aki Londonig még három Világkupán és egy Európa-bajnokságon indul.

„Ezek a Világkupák azért fontosak, mert ezeket összesítve dől el, hogy az olimpián hányadik helyről indulhatok a táblán. Nem mindegy, hogy az aktuális világbajnokkal vagy egy gyengébb ellenféllel kerülök össze. A vívósport helyzetét boncolgatva, szeretem megvédeni szűkebb pátriámat, akár a barátokkal folytatott beszélgetéseken, akár nyilvánosan: szerintem a párbajtőrözők azért hozták az eredményeket az elmúlt években, sajnos, a csapatversenyt nem rendezik meg az olimpián. A torzsalkodás nem tesz jót a vívásnak, jó megoldás lehet, ha kiválasztunk egy embert, aki a sportág élére áll, de félek attól, ha ezt megtesszük, őt is ugyanúgy támadnák a későbbiekben”.


A férfi kézisek igazi sztárok – Császár Gábor (Fotó: MTI)

Császár Gábor, a magyar férfi-kézilabdaválogatott klasszisaként sokak kedvence már most is, és ez alighanem csak nőni fog a játékok ideje alatt. Tekintve, hogy a csapatsportokat mindig nagyobb figyelem övezi egy olimpián:

„Az olimpiai selejtezőtornával lezártunk egy két, két és fél éves ciklust, és hallatlan felszabadultságot hozott nekünk a siker. Pár évvel ezelőtt még nem is gondolhattuk, hogy sikerülhet a kvalifikáció. A bajnokság vége után egyből találkozunk a kerettel, hiszen a norvégok ellen világbajnoki selejtezőt játszunk. Ezzel a párharccal már meg is kezdődik a felkészülésünk. Ez a nyár be lesz áldozva az olimpiának, bízom benne, hogy további sérülések nem hátráltatnak senkit. Remélem, megnehezítjük Mocsai Lajos dolgát a keret kialakításában, mert úgy érzem, összeért a csapatunk. 12 válogatott indul Londonban, abból papíron 3-4 együttesnél jobbak vagyunk. Az Eb-n bebizonyítottuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a nagyokkal, az olimpiai selejtezőben pedig azt, hogy a nagy téttel és a szoros véghajrával is meg tudunk birkózni. Minden előfordulhat”.


Most az arany a cél – Módos Péter (Fotó: MTI)

Módos Péter alighanem a magyar olimpiai küldöttség legalacsonyabb versenyzője lesz. Az 55 kilogrammos kötöttfogású birkózó is fokozottan bizonyítana, ugyanis hiába vívta ki annak idején a pekingi részvételt, egy vérmérgezés miatt lemaradt az olimpiáról:

„Azt hiszem, kötelező volt, hogy megszerezzem a kvótát, hiszen fiatalon négy éve is megszereztem. Túltettem magam Pekingen, mert van egy célom, az olimpiai bajnoki cím. Ha még mindig a múlton rágódnék, akkor ugyanott tartanék, mint annak idején. Elsőre megszereztem a kvótát, pedig nem volt egyszerű, mert műtötték a vállam a verseny előtt, majd később eltört a bordám. Edzeni alig tudtam, a vb-n birkóztam talán először, és sikerült is megszereznem az indulási jogot. Most már nyugodtan tudok készülni, ha ezen az úton megyünk tovább, nem lehet gond. Úgy megyek ki, hogy nyerni akarok, mindent meg fogok tenni érte, remélem, a sors visszaadja azt, amit elvett”.


Juhász Adrián és Simon Béla evezősök (Fotó: MTI)

A 23 éves Juhász Adriánt talán kevesen ismerik, pedig Simon Bélával a szolnoki evezős is ott lesz Londonban, a kormányos nélküli kettesek mezőnyében:

„Fiatalok vagyunk, tudni kell, hogy evezésben az élversenyzők a harmincas éveikben járnak. Ha ezt vesszük, akkor bravúr, hogy ott lehetünk az olimpián. Ráadásul 2010-ben visszaestünk, nem mentünk jól, örülünk, hogy 2011-re meg tudtunk újulni. Ez kellett a sikerhez. A világbajnokságon 11. helyen végeztünk, talán tudtunk volna jobbak lenni. A szívem mélyén döntőbe szeretnék jutni, de minden egyes fejlődési állomással megelégednék. A hazai válogatók után Világkupákon indulunk, Belgrádban, Luzernben és Münchenben. Itt fel tudjuk mérni, hol tartunk a többiekhez képest” – így Juhász Adrián, aki édesapja hatására lett evezős (pedig kajakozni szeretett volna).

A Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével készült interjúnkat ITT olvashatod.

Pars Krisztián, a magyar olimpiai küldöttség egyik fő éremesélyese is elmondta véleményét 100 nappal az olimpia előtt, IDE KATTINTVA el is olvashatod, mit mondott.

Az eddigi olimpiai kvótások
Jelenleg 107 sportoló rendelkezik kvalifikációval, valamint a részvételi jogosultságot biztosító ”A” és ”B” szinttel.
Kvótát szerzett: 71 sportoló.
Az “A” szintet teljesítő magyar sportolók száma: 20.
A “B” szintet elért sportolók száma: 16.
Kvótát szerzőink:
Asztalitenisz: Póta Georgina, Tóth Krisztina, Zwickl Dániel, Pattantyús Dániel
Birkózás: Módos Péter, Deák Bárdos Mihály, Sastin Marianna
Evezés: Juhász Adrián, Simon Béla
Kajak-kenu: 7 kajakos, 1 kenus és 6 női kvóta
Kézilabda: férfi válogatott
Kerékpársport: Lovassy Krisztián (Országúti mezőny verseny)
Ökölvívás: Harcsa Zoltán, Káté Gyula, Varga Miklós
Öttusa: Kasza Róbert, Kovács Sarolta, Tóth Adrienn, Marosi Ádám
Sportlövészet: Sidi Péter, Csonka Zsófia, Bognár Richárd
Súlyemelés: 1 férfi versenyző
Torna: Berki Krisztián, Hidvégi Víd, Böczögő Dorina
Vitorlázás: Detre Diána, Gádorfalvi Áron, Berecz Zsombor
Vívás: Imre Géza (párbajtőr), Szilágyi Áron (kard), Mohamed Aida (tőr)
Vízilabda: férfi válogatott
”A” szintesek:
Atlétika: Pars Krisztián , Kiss Dániel, Kővágó Zoltán, Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó, Rakonczai Bea
Úszás: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel , Hosszú Katinka , Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn, Verrasztó Dávid, Takács Krisztián
”B” szintesek:
Atlétika: Deák Nagy Marcell, Farkas Györgyi, Kazi Tamás, Kovács Tamás, Kürthy Lajos , Madarász Viktória, Márton Anita, Minczér Albert, Orbán Éva
Úszás: Kozma Dominik, Madarassy Ádám, Povázsai Eszter, Sztankovics Anna, Zámbó Balázs, két tartalék, akik a kvalifikált váltó kiegészítő versenyzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik